fb
Damespraatjes Damespraatjes

Summer: “Mijn vriendin accepteerde mijn cadeau niet en gaf het terug”

Mijn vriendin accepteerde mijn cadeau niet en gaf het terug

Sinds Summer een flinke promotie op haar werk maakte, roeit ze maandelijks een flink salaris binnen. Heerlijk vindt ze het om het ook aan de mensen die ze lief heeft te besteden en zo kocht ze voor Tamara iets heel moois voor haar verjaardag. Maar haar vriendin accepteerde haar cadeau niet en gaf het terug. “Ik voel me hierover zo rot.”

Wat een droombaan

Zeven jaar werkt Summer met echt heel veel plezier bij een uitgeverij. “Het was altijd mijn grote droom om boeken van schrijvers te redigeren, dat leek me zo ontzettend leuk. En het is me gelukt. Zeven jaar geleden solliciteerde ik bij een grote uitgeverij in Amsterdam. Het was een loodzware sollicitatieprocedure en ik had er een hard hoofd in dat ze mij zouden aannemen. Maar hee, dat deden ze dus wel. Ik was zo ontzettend blij met de kans die ze me boden.”

Een flinke salarisverhoging

Jarenlang las Summer manuscripten van bekende Nederlandse schrijvers. “Dat is zo tof om te doen, ik vertelde altijd vol trots over mijn werk zonder namen te noemen.” Na een paar jaar redigeren was Summer toe aan iets anders. Ze overlegde met haar leidinggevende of er nog stappen waren te maken bij de uitgeverij. “Als dat niet zo zou zijn, dan zou ik elders een baan zoeken, maar ik kreeg een superleuke functie aangeboden en maakte daarmee ook een flinke sprong in mijn salaris.” Summer woont samen met Rogier en kinderen hebben ze niet. “Willen we ook niet, we zijn veel te blij met het leventje dat we nu leiden.”

Ik kan het me veroorloven, so what?

Summer en Rogier hoeven niet op een stuiver te letten en nemen het er van. “Rogier heeft ook en goede baan en ja, wij vreten het leven. Gaan graag uit eten en als het even kan of maken we een stedentripje. Mode is altijd een hobby van me geweest en daaraan geef ik veel geld uit. Ik kan het me veroorloven dus waarom zou ik me druk maken?” Als haar beste vriendin Tamara veertig wordt, besluit Summer een bijzonder cadeau voor haar te kopen. “Ik ken Tammie al heel lang en zij heeft het niet zo breed. Ze heeft ooit een designer tas aangewezen die ze prachtig vond. Echt loeiduur en Tammie kan dat helemaal niet betalen. Van dat geld voor die tas, kan ze ongeveer een maand eten.”

Spectaculair cadeautje

De voorpret is voor Summer geweldig: ze koopt de tas die Tamara zo mooi vindt. “De verkoopster pakte de tas echt spectaculair in en deed er een bijpassend etuitje bij. Echt, ik kon niet wachten tot het veertigfeestje van Tammie. Ik moest echt moeite doen om de verrassing niet voortijdig te verklappen.” Eindelijk is het zover: Summer kan haar beste vriendin de tas geven. “Toen ik binnenkwam, zat de kamer al aardig vol. Ik vloog Tamara om haar nek, feliciteerde haar en gaf haar het prachtige cadeautje. Met rode wangen pakte ze het uit. Haar blik toen ze de tas zag, vergeet ik nooit meer. Ik zag verbazing en verwondering.”

Huh? Ze is helemaal niet blij

De vriendinnen die op het feestje zijn kunnen ook hun ogen niet geloven en zijn blij voor Tamara. Maar al snel heeft Summer in de gaten dat Tamara eigenlijk helemaal niet zo blij is. “Ik had gehoopt dat ze een gat in de lucht zou springen en super blij zou zijn met de tas, maar ik kreeg niet de gehoopte reactie op mijn cadeau. Ze nam me mee naar de keuken en gaf me de peperdure designer tas terug. ‘Ik kan dit cadeau niet van je aannemen, het is echt veel te groot en te duur. Dit wil ik niet.”

https://www.pexels.com/nl-nl/foto/vrouw-signaal-jurk-jong-7516254/Summer snapt er niks van en zegt dat ze het Tamara enorm gunt en dat ze de tas lekker moet gebruiken, maar ze wil het niet. “Waarom neemt Tammie mijn cadeau niet aan? Ik heb geld genoeg en vindt het leuk om haar te verwennen. Dus wat is het probleem? Tammie verdient die tas gewoon, maar ze wil ‘m echt niet. Ik voel me hier zo rot over, wat moet ik hier nou mee?”

Waarom neemt Tamara de tas niet aan? Waarom bedankt ze haar vriendin Summer niet gewoon en geniet van haar cadeau? Een gegeven paard mag je toch niet in de bek kijken? Wat vind jij ervan? Snap je dat Tamara zich ongemakkelijk voelt bij zo’n groot cadeau? Zou jij het aannemen? Praat mee in de comments onder dit artikel.

Afbeelding: Pexels

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

4 reacties

Fiene -

Hoi summer,
Waarschijnlijk vind Tamara het een te duur kado waar ze in alle eerlijkheid niet aan jou in deze prijsklasse kan teruggeven. Het voelt ongemakkelijk en misschien vind ze het wel teveel. Je hoeft j excuses niet aan te bieden maar heb er wel met haar over met een goed glas wijn en neem haar de volgende keer mee uit eten of heb het met haar erover of ze het wilt.

Joris -

Tine, maak je niet zo druk

Martine van Os -

‘Tammie’ (noem een vrouw van veertig gewoon bij haar voornaam) heeft haar normen en waarden op de juiste plaats. Cadeaus van zo’n enorme waarde trekt de hele relatie tussen vriendinnen scheef, dat is gewoon een feit. Natuurlijk wil je haar iets cadeau doen, maar zoiets buitenproportioneel is enorm ongemakkelijk om aan te nemen en zal ervoor zorgen dat Tamara zich altijd dankbaar naar jou had moeten opstellen, omdat jij haar zo’n belachelijk dure tas cadeau hebt gedaan. Onzin? Je ziet nu al wat je cadeau heeft uitgehaald. Je bedoeling is goed, maar je had beter een cadeau in Tamara’s prijsklasse kunnen kopen. Het is bijzonder naar om zoiets duurs uit handen van de gefortuneerde vriendin te ontvangen. Het komt over als ‘kijk hier plebs, voor jou ook een aardigheidje’. Tamara had alle recht om de tas terug te geven. Respecteer dat ook. Wat je moet doen? De tas terugnemen, zelf houden en/of gebruiken of aan een andere vriendin uit dezelfde inkomensklasse geven. Bied je excuses aan Tamara aan en geef haar iets anders. Dan zand erover en nog vele jaren vriendschap.

Joris -

Als iemand die het niet breed heeft een maand kan eten van de prijs van een tas, dan is die of niet zo ‘loeiduur’ of ze heeft toch aan aanzienlijk boodschappenbudget. Wordt er hier een beetje overdreven?

Reageer ook