Jenny: ‘Mijn vriend is zo verschrikkelijk gierig dat ik overweeg met hem te breken’

‘Geld moet rollen’. Dat was het motto van het gezin waaruit Jenny (42) komt. “Mijn ouders deden nooit moeilijk over geld. Als ze het hadden, gaven ze het uit en deelden ze het gul. Als ze minder geld hadden, dan zetten ze de tering naar de nering en waren creatief genoeg om te overleven.” Jenny maakt zich dan ook niet zo druk om geld, maar haar vriend Frank zit als een Dagobert Duck op zijn centen. “Die man is zo gierig, dat is gewoon niet leuk meer.”

Jenny weet nog goed dat haar ouders het met elkaar over hun financiële toestand hadden. “Ik hoorde ze zeggen dat ze ‘rood’ stonden, maar als meisje van twaalf had ik geen idee wat ze daarmee bedoelden. Bovendien kon mijn moeder nog steeds boodschappen doen, dus ik maakte me er vooral geen zorgen over.” Haar ouders gaven Jenny mee dat delen belangrijk is. “Met Kerst gaven ze het Leger des Heils elk jaar een flink bedrag omdat ze vonden dat iedereen recht op een fijne Kerst had. Mijn ouders leerden mij dat niemand er voor kiest om af te glijden en met de Daklozenkrant in zijn hand bij een supermarkt te staan tot grote ergernis van velen.”

Tikkie sturen

Jenny neemt het dan ook niet zo nauw met geld. Niet dat ze het over de balk smijt, maar ze deelt het met plezier en verwent haar vrienden en familie graag. “Als we een feestje hebben, pak ik flink uit. Het kan me niet schelen dat ik de week erna nauwelijks meer boodschappen kan doen en dagenlang macaroni moet eten; als het feestje maar leuk was.” Haar vriend Frank denkt daarover heel anders. Sinds twee jaar heeft Jenny een relatie met hem. “Ik leerde Frank via een datingsite kennen en tijdens onze eerste date stelde hij in het restaurant voor de rekening te splitten. Hij zou mij een Tikkie sturen. Ik was heel verbaasd, maar gaf hem het voordeel van de twijfel; misschien had hij in het verleden vrouwen getroffen die van hem wilden profiteren. Dat is nooit leuk.”

Zaniken over geld

Maar gaandeweg hun relatie ontdekte Jenny dat hij alles wilde delen. Als ze boodschappen doen, wil Frank dat zij de helft betaalt. Toen ze vorig jaar een weekendje naar Parijs gingen, wilde Frank een gezamenlijke pot waarin ze allebei geld stopten en daarvan werd het eten en drinken betaald. “Moet je nagaan, zit je in de stad van de liefde, zanikt je vriend over geld. Zo niet romantisch.”

Lees ook: Peggy onderzocht de prullenbak van haar vriend en schrok zich kapot

Collectanten vangen bot

Jenny twijfelt of ze door wil gaan met Frank. Zeker nu hij zich ook bemoeit met de bedragen die zij aan cadeautjes voor anderen besteedt. “Alles legt hij op een gouden weegschaal. Geeft mijn zus hem twintig euro voor zijn verjaardag? Dan krijgt zij een cadeau van hetzelfde bedrag terug. Collectanten aan de deur stuurt hij steevast weg met de smoes dat hij online al geld over heeft gemaakt. Dat heeft hij niet, maar hij is te gierig om die mensen een euro in hun hand te duwen.” Het toppunt vindt Jenny dat Frank de cadeautjes die hij zelf voor zijn verjaardag of Kerst heeft gekregen in de kast zet en het weggeeft als iemand anders jarig is. “Weet je, ik houd van Frank, maar ik denk steeds vaker om een punt achter onze relatie te zetten omdat ik niet tegen dat gezeur over geld kan. Hij is zo gierig. en ik vind het allemaal zo koud en kil. Man, leef, denk ik dan, maar dat kan hij niet. Ik weet echt niet goed wat ik er mee aan moet.”

Wat vind jij? Vind jij dat Jenny niet zo moeilijk moet doen over de gierige aard van Frank? Of snap je dat ze er doodmoe van wordt? Praat mee in de comments onder dit artikel.

20 reacties

Emmie -

Vaak is geld geen geld en heeft het te maken met gedrag. Je omgang met geld wordt gevormd in je jeugd en overgenomen vanuit je jeugd. In je volwassen leven zet je dit door of leef je contra.

Waarom zou je hier een relatie over verbreken? Je kunt het er toch over hebben. Net als jouw bestedingsgedrag komt de zijne ook ergens vandaan. Als je elkaar beter begrijpt kun je hier misschien makkelijker mee omgaan.

In relaties zijn er altijd dingen die je kunt overbruggen hij kan wat meer van jou leren en jij meer van hem

Succes

Joke -

Jenny, hoe is Frank verder dan, kan hij goed luisteren, geeft hij je liefde, kun je fijn met heb praten, verzint hij wat leuks om te gaan doen, zoals bv en boswandeling, het thuis gezellig maken met bv een film.
Kun hoor alleen het geld probleem, er zal toch wat positiefs zijn, je bent toch ook ook ooit verliefd op hem geworden?
Probeer het dat eens samen over te hebben de en als je dan gezellig aan het oosten bent, kun je rustig aangegeven waar je zo jammer vindt aan de negatieve kant.
Zonder praten kom je er niet, de relatie verbreken, zonder er misschien ook maar samen over gesproken te hebben, is wel echt niet door de bocht
In iedere relatie is er een eens wat, alleen door er samen over te praten kom je er uit.
Iedereen heeft een negatieve kant in zich, maar het moet wel bespreekbaar blijven, anders kun je wel eens alleen blijven staan.
Mijn man was in het begint van onze relatie gok verslaafd, dan krijg je financiële problemen. Nou ik kan je vertellen, als wij niet hadden gepraat met elkaar en met elkaar zijn blijven praten, waren wij niet uiteindelijk veertig jaar bij elkaar gebleven
Toe kreeg ik een jaar of twaalf geleden iets, wat echt niet grappig was. Het heeft me bijna mijn gezin gekost. Het was toen echt vechten, toen hebben we hulp gezocht en zijn er weer gegaan.
Ik bedoel te zeggen, als je wel wat ik ziet, dat je weet waar je voor hebt gevallen, ga er dan voor
Bij iedereen is wat negatiefs, maar je moet er in een relatie wel samen voor gaan. Ik denk wel dat het voor jullie misschien wel raadzaam is, in Humo te zoeken.
Succes

Hinde -

Geld zijn vaak enorme stoorzenders in relaties. Kijk dat mensen zuinig zijn is niet mis mee, maar het moet wel evenredig zijn in een relatie. Deze relatie lijkt mij onoverbruggelijk. Teveel verschillende visie m.b.t. bestedingspatroon. Dit gaat tot steeds meer spanningen lijden. Dat je nu al denkt om relatie te beindigen zegt m.i genoeg. Bespreek met je vriend waar jullie water bij de wijn willen doen. Lukt dat niet dan is het beste om uit elkaar te gaan voordat er kinderen komen. Dan wordt het vaak nog erger.

Dody -

Ik had ook zo een gierige ex. Gewoon niet normaal gierig. Terwijl hij duizenden op heel veel bankrekeningen heeft. We hadden constant ruzie over zijn gierig zijn maar omdat hij een handicap had, ging hij alles aan zijn moeder vertellen en zijn moeder tijdens vakanties bracht hij dat op tafel en zijn zwager noemde mij profiteerder terwijl ik helemaal geen profiteerder ben. Hij was juist een profiteerder. Hij was heel goed bevriend op een collega, een homoseksuele man die 35 jaar ouder dan hem was en voordat hij met mij was, ging hij vaak elk weekend met die man op pad en bleef weekenden logeren bij hem eb die man betaalde echt alles maar echt alles voor hem . Die man is alleenstaand en had een flinke erfernis en betaalde alles voor hem en nam hem elk weekend naar dure plekken, Preston Palace, dure restaurants en hotels en betaalden letterlijk alles voor hem. Ik ben Arubaans en hun kwamen uit Noord Holland, Obdam en woont nu in Heerhugowaard en de zwager kwam uit Warmenhuizen en woont ook in Heerhugowaard. Vreselijk om met zo een gierigaard verkering te hebben. Me andere exen waren helemaal niet gierig en de jongen met wie ik nu ga ook helemaal niet en is zelfs heel gul.

Gerda Reuvekamp -

Nou ik ben net gestopt met zo’n VREK.Na 8 jaar kon ik er niet meer tegen .Zelf had hij veel geld (leefde hypotheek vrij ) ,kon nog een huis kopen zei hij altijd ,had opbrengst uit een huurwoning die van hem was .Maar het zeeppompje moest aangevuld met water ,als het bijna leeg was ,de verwarming mocht bijna niet aan ,hij moest altijd net naar het toilet als er betaald moest worden in het café,hij draaide de kraan gelijk naar koud als ik die iets warmer had gezet om mijn tanden te spoelen en werd boos op me toen ik een zwerver een paar euro’s gaf en zo kan ik nog wel even doorgaan ..om nog maar te zwijgen van al mijn spullen die hij achterhield toen ik een einde aan de relatie maakte(hij bondsstaat ie daar recht ophad.
Nu betaal ik alles gewoon zelf en dat voelt veel eerlijker.

Levina de Jong -

Als ik je bericht lees vind je het erg belangrijk. Voor mij zou dit ook zo zijn. Met name cadeautjes bewaren en doorgeven en collectanten voorliegen vind ik het toppunt, maar verder ook erge vervelende instelling. Mijn advies : zoek een vriend die meer dezelfde levensinstelling heeft want dit is echt niet gezellig op de lange termijn. Succes! Je klinkt als een leuk en warm persoon en hij dus duidelijk NIET>

Joyce -

Voor mij zouden beide leefpatronen niet bij mij passen. Jenny leeft echt in het hier en nu, en op zich is daar niet zoveel mis mee, maar als er grote tegenvallers zijn financieel zit ze wel meteen in de problemen. En zoveel geld uitgeven dat je zelf op een houtje moet bijten lijkt me ook niet de bedoeling.

Maar zoals hij leeft, slaat in mijn ogen ook nergens op. Hier zou ik ook absoluut niet mee kunnen omgaan als mijn partner zo was, steker nog, dan was zo iemand ook nooit mijn partner geworden. Je moet wel in staat kunnen zijn om iets van je geld en goed met anderen te kunnen delen zonder dat je het terug verwacht. Of je eigen cadeaus weggeeft om zelf maar geen geld te hoeven uitgeven. Nee, daar zou ik niet mee kunnen leven dat alles op de cent nauwkeurig wordt afgewogen..

Wij kennen gelukkig geen jouw en mijn geld. Het is óns geld en wij bepalen samen wat daarmee gebeurd. Grote uitgaven overleggen we, kleine uitgaven voor onszelf doen we gewoon, dat gunnen wij elkaar en we hebben nog nooit ruzie gehad om geld.

Gezond verstand -

Als iemand gierig is zou zij/hij het liefst helemaal geen geld uitgeven. Dat doet jouw vriend in dit geval wel. Des te ironischer daardoor dat je vindt dat hij ‘zeurt’ over geld, terwijl jij nu in feite hetzelfde doet en zelfs twijfelt of je wel verder moet gaan met de relatie. Seriously…?!

Jullie zijn duidelijk compleet tegenovergesteld als het op financiën aankomt. Geld over de balk smijten voor een feestje om vervolgens een week amper te kunnen eten is ook niet persé verstandig.

En serieus, verwachten dat een man op een eerste date moet betalen voor jou.. Leef jij nog in 1981? We zijn ver gekomen met vrouwenemancipatie..

Maar goed, maak het eens bespreekbaar. Dat lees ik namelijk nergens in je verhaal terug. Het kan heel goed zijn dat hij er een prima reden voor heeft namelijk.

J. (man) -

Wat een zeikerd, ik heb vanaf dag 1 met de toen nog verkering al niet moelijk gedaan.
Wij leven gewoon en denk er niet bij na wie er pint. Het is “ons” geld.

Khadra lahsaini -

Blijf alstublieft niet bij hem hij gaat jou dood ongelukkig maken,ik praat uit eigen ervaring mijn leven is een hel geweest met mijn partner hij was ook vreselijk gierig.

Val -

Ik zou praten, een relatie moet een aanvulling zijn op je leven en niet een belemmering.
Ga praten waar het vandaan komt en kijk of je er samen uit kan komen wat voor beide werkt zonder dat het als belemmering voelt.
Samen met een pot maken voor op vakantie vind ik normaal als er dan maar niet gemekkert wordt als de ene een duurder toetje neemt bv. Een beetje letten op dat je gelijkwaardige cadeautjes krijgt als geeft van/aan iemand vind ik ook niet onreeel als het maar niet op een weegschaal wordt gelegt. Je feestje een klein beetje aanpassen zodat het wel een knalfeest wordt maar je de week erna wel gewoon kan eten lijkt mij ook een leuke uitdaging die je samen kan aangaan.

Maya -

Mensen die zeggen dat het normaal is wat hij doet en dat zij niet op zijn zak hoeft te teren: dat is haar bedoeling toch niet geloof ik. Als je een relatie hebt (maar ook in vriendschap) dan ga je toch niet uitrekenen wie wat uitgeeft?? Samen op vakantie dan betaal je om en om lijkt me, maar meer op een spontane manier. En het lijkt me dat degene die meer geld heeft dan spontaan iets vaker betaald. Wat voor nut heeft het om geld te hebben als je het niet kunt delen?? Ik nodig regelmatig een vriendin uit die weinig heeft momenteel en betaal met liefde voor haar. Wie weet is het ooit een keer omgekeerd. Als ik met vrienden koffie ga drinken dan betaalt 1 van beide en zeggen we allebei: de volgende keer is het mijn beurt, maar dat houden we niet op de euro bij.

Judith -

Luister naar je intuïtie en gevoel. Kosten delen is zo gek nog niet als je elkaar kort kent. Maar jouw ergernis zoals ontvangen kados aan een ander geven zegt genoeg. Jammer als je daar de rest van je leven last van houdt. Past hij wel bij jouw visie op “leven” ??

Sophie -

Wegwezen! Ik spreek uit ervaring. Mijn man waarmee ik nu tien jaar getrouwd ben is ook zo’n Scroodge. Valt dood over ieder dubbeltje. Cadeautjes krijg ik hooguit voor mijn verjaardag, verder nooit. Bloemen ook nooit. Uit eten of terrasjes is zonde van het geld. Vakanties zo goedkoop mogelijk en uiteraard moet ik zelf de helft betalen. Hij heeft tonnen op de bank maar iedere euro die hij uit moet geven doet zeer. Behalve aan zijn eigen drank en sigaretten. Daar geeft hij honderden euro’s per maand aan uit maar daar mag ik vooral niks van zeggen. Zo’n leven houd je niet vol dus wegwezen nu het nog kan!

Dafne -

Euhm, ik vind het heel normaal dat je de boodschappen opsplitst als je samenwoont en op vakantie ook gewoon meebetaald? Verwacht ze dat hij alles betaald voor haar?

Heel erg gierige mensen moet ik ook niks van hebben en vooral als ze teren op andermans geld

Natasja -

Ik schrik behoorlijk van de reacties. Ja geld mag rollen, maar je hoeft niet te teren op de zak van de man. Je kunt netjes alle financiën delen. En wat cadeautjes betreft; spreek voor iedereen een vast bedrag af. Zodat het leuk blijft.

Ik zou ook never zoveel voor een verjaardag uitgeven dat ik de week erna bijna geen boodschappen kan doen voor mezelf. Dan maar iets minder hapjes op tafel. Drank haal ik überhaupt niet, dit drinken we zelf bijna niet.

Ik snap hem wel. Veel vrouwen doen net alsof de man overal voor moet opdraaien en altijd maar leuke cadeautjes etc. Moet geven. Daar zou het niet om moeten gaan.

Alieske -

Ik wist niet wat ik meemaakte na de doos chocola van 4 euro als kerstkado .
Hoewel ik hem een hele volle giftbox heb gegeven met verzorgingsproducten parfum en vanalles .
Vroeg ik hem een plant voor me te halen in de jumbo met mijn bank pasje €2,00 .. Hij komt terug zegt dat hij hem betaald heel dankbaar ik wou het plantje echt graag hebben . kijk even later op de bank en zie dat ik hem toch echt zelf heb betaald .
Hier kan ik toch geen toekomst mee opbouwen..

L van Beers -

Geld is niet belangrijk. Dat kunnen alleen mensen zeggen die er genoeg van hebben. GEEN geld is HEEL belangrijk: ik weet het helaas uit bittere, eigen ervaring.
Een balans tussen jouw en zijn manier van met geld omgaan zou geweldig zijn.
Zijn sociale instelling laat meer te wensen over. Ik zou benen maken: iemand met zo weinig of geen empathie; daar valt niet mee te leven voor iemand die anders in elkaar zit.
Succes.

Ria -

Ow jee ik zou rennen. Voor mij is gierigheid een totale afknapper. Iemand die van je houd zou je juist moeten verwennen met etentjes en kleinigheidjes. Hoeft niet allemaal duur te zijn, maar het gebaar is wat telt. En als vrouwzijnde ga je dat ook automatisch doen voor jouw liefde. Geen ruimte om gierig te leven.

Ayesha -

Ik zou er heel duidelijk met hem over praten als het je dwars zit! En ik geef je groot gelijk meid.Wanneer een man te druk bezig is met de financiën dan met jou is en onwijs groot afknapper. Ik zou er ziek van worden constant hebben over geld en gierig omgaan ermee. Leef en laat leven! suc6

Reageer ook