Damespraatjes Damespraatjes

Valerie kreeg ruzie om sturen Tikkie van 6 euro: “Ik was het zat om altijd de rekening te betalen”

Wanneer stuur je iemand een Tikkie en wanneer beschouw je iets als een traktatie? Ik vind het zelf best lastig! Om deze reden maak ik vaak een heldere afspraak over wie wat betaalt. “Zullen we de rekening splitten? Ik kan hem wel voorschieten, dan stuur ik je een Tikkie”, zeg ik bijvoorbeeld. En als ik een vriendin wil trakteren, zeg ik juist heel duidelijk: “Dit etentje krijg je van mij. Bedankt voor de gezelligheid!”. Zo ontstaat er achteraf geen gedoe over de rekening. Helaas horen wij uit onze omgeving ook weleens andere geluiden. Tikkies over extreem lage bedragen of Tikkies van mensen die zelf nooit wat betalen. 

Terugbetalen

Valerie had zo’n slechte Tikkie-ervaring met een van haar vriendinnen. Ze kregen er zelfs dikke ruzie over. “Mijn vriendin Esther is een echte kletskous, maar als de rekening betaald moet worden is ze ineens opvallend stil.” Valerie weet dat Esther het financieel minder breed heeft dan zij, dus betaalt zij eigenlijk altijd de rekening na een etentje of kop koffie. “Dat is zo normaal geworden, dat Esther niet eens meer aanbiedt om haar deel terug te betalen.”

Magertjes cadeau

Vroeger bood Esther na een door Valerie betaald etentje nog aan om haar deel op zich te nemen. “Dat deed ze al maanden niet meer en dat zat mij dwars. Als er nou nog een bedankje vanaf zou komen zou ik daar nog mee kunnen leven, maar het is heel vanzelfsprekend voor haar.” De maat was vol toen Esther Valerie uitnodigde voor een kop koffie voor haar verjaardag. “Een kop koffie is natuurlijk een wat magertjes cadeau, vooral als je je bedenkt dat ik het afgelopen jaar voor zeker 1500 euro aan etentjes en koffie voor mijn rekening heb genomen. Maar toch was ik blij, want het was al heel lang niet meer voorgekomen dat zij mij iets aanbood!”

Lees ook: Mijn man kan geen ruziemaken en loopt bij een conflict altijd weg

Portemonnee vergeten

De koffie date voor de verjaardag van Valerie is super gezellig. “Esther had een hip tentje uitgekozen en we hebben gezellig zitten kletsen. Het gaf mij energie en een goed gevoel dat we hier op haar initiatief en kosten zaten. Dat gevoel verdween als sneeuw voor de zon toen ze bij het ontvangen van de rekening zei dat ze haar portemonnee was vergeten. Zonder aarzelen zei ze tegen de man aan de kassa dat IK de koffies wel even zou afrekenen.”

Tikkie

Valerie betaalt de rekening en gaat met een knoop in haar maag naar huis. “Ook nu weer geen enkele blijk dat het haar ook maar iets uitmaakt dat ik wéér de rekening heb betaald.” Die avond bespreekt Valerie het met haar man en hij raadt haar aan om Esther gewoon een Tikkie te sturen. “Dit heb ik gedaan. ‘Voorgeschoten geld koffie’, heb ik in de omschrijving gezet en naar Esther gestuurd.”

Niet prettig

Drie dagen na het versturen van de Tikkie heeft Valerie geen geld ontvangen én niks van Esther gehoord. “Ik heb haar een paar keer geprobeerd te bellen, maar ze nam niet op. Pas toen ik haar appte of alles goed was en of ze de Tikkie wilde betalen, kwam er een respons. ‘Ik weet niet of ik deze vriendschap nog wel zie zitten. Ik voel me niet prettig bij de Tikkie van 6 euro die je mij van de week stuurde’, schreef ze.

Lees ook: Waarom hartige havermoutpap mijn nieuwe verslaving is

Boos berichtje

Valerie is woest en stuurt meteen een pittig bericht terug: ‘Sorry hoor Esther, maar dit slaat nergens op. Ik betaal altijd voor jou en hier bedank je mij nooit voor en je biedt nooit aan om het terug te betalen. Nu ik zelfs na een uitnodiging vanuit jou de rekening mocht betalen, was de maat vol. Je mag best wat meer dankbaarheid tonen voor alles wat ik voor jou betaal’. “Dat was echt geen leuk bericht van mij, maar op dat moment voelde ik het wel zo. En nog steeds eigenlijk. Achteraf denk ik dat ik eerder met haar had moeten bespreken dat het mij niet lekker zat om altijd alles alleen te betalen. Maar het weigeren van het betalen van de Tikkie was gewoon de druppel die de emmer deed overlopen.”

Wat moet ik doen?

De ruzie over de Tikkie is inmiddels twee maanden geleden en Valerie en Esther hebben geen contact meer met elkaar gehad. “Ik blijf bij mijn punt dat het niet kan wat zij heeft gedaan. Toch mis ik haar wel! Esther is een fijne vriendin met heel veel leuke kanten. Ik twijfel wat ik moet doen… Zal ik haar benaderen en vragen om een gesprek of ligt het balletje nu bij haar?”

Wil jij meepraten over dit verhaal? Dat kan in de reacties onder dit artikel.


6 reacties

Marian -

Kijk eerst naar jezelf. Je hebt dit toegestaan. Na wat er nu gebeurd is zijn je ogen eindelijk open gegaan en is de maat vol. Laat haar komen en doet ze dat niet zou ik er toch heel hard over nadenken om zo iemand nog in je leven toe te laten. Zij gaat niet veranderen en jij bent van die “uitzuigerij” af.

Brouwer -

Wat een geneuzel…
De wereld staat in brand en dan dit geze$g…

Maaike -

Je hebt groot gelijk.

Carry -

Ik zou haar niks meer sturen, zo een ondankbaar iemand wil ik niet eens meer in mijn vriendengroep hebben. Het is geven en nemen en vriendschap m o et van 2 kanten komen. Ik zeg dumpen die handel!!!

Ilse -

Nee, zo’n ondankbaar iemand kan je beter kwijt dan rijk zijn!
Ze moet zich kapot schamen, jou uitnodigen voor koffie en dan moet JIJ betalen? En dan nog raar reageren als je een tikkie stuurt.
Het is je goed recht, je zou wel gek zijn als je hier moeite voor zou doen.

Ria -

ik vind dat gelijk hebt dit is geen vriendin maar een profiteur

Reageer ook