fb
Damespraatjes Damespraatjes

Valerie kreeg ruzie om sturen Tikkie van 6 euro: “Ik was het zat om altijd de rekening te betalen”

Wanneer stuur je iemand een Tikkie en wanneer beschouw je iets als een traktatie? Ik vind het zelf best lastig! Om deze reden maak ik vaak een heldere afspraak over wie wat betaalt. “Zullen we de rekening splitten? Ik kan hem wel voorschieten, dan stuur ik je een Tikkie”, zeg ik bijvoorbeeld. En als ik een vriendin wil trakteren, zeg ik juist heel duidelijk: “Dit etentje krijg je van mij. Bedankt voor de gezelligheid!”. Zo ontstaat er achteraf geen gedoe over de rekening. Helaas horen wij uit onze omgeving ook weleens andere geluiden. Tikkies over extreem lage bedragen of Tikkies van mensen die zelf nooit wat betalen. 

Terugbetalen

Valerie had zo’n slechte Tikkie-ervaring met een van haar vriendinnen. Ze kregen er zelfs dikke ruzie over. “Mijn vriendin Esther is een echte kletskous, maar als de rekening betaald moet worden is ze ineens opvallend stil.” Valerie weet dat Esther het financieel minder breed heeft dan zij, dus betaalt zij eigenlijk altijd de rekening na een etentje of kop koffie. “Dat is zo normaal geworden, dat Esther niet eens meer aanbiedt om haar deel terug te betalen.”

Magertjes cadeau

Vroeger bood Esther na een door Valerie betaald etentje nog aan om haar deel op zich te nemen. “Dat deed ze al maanden niet meer en dat zat mij dwars. Als er nou nog een bedankje vanaf zou komen zou ik daar nog mee kunnen leven, maar het is heel vanzelfsprekend voor haar.” De maat was vol toen Esther Valerie uitnodigde voor een kop koffie voor haar verjaardag. “Een kop koffie is natuurlijk een wat magertjes cadeau, vooral als je je bedenkt dat ik het afgelopen jaar voor zeker 1500 euro aan etentjes en koffie voor mijn rekening heb genomen. Maar toch was ik blij, want het was al heel lang niet meer voorgekomen dat zij mij iets aanbood!”

Lees ook: Mijn man kan geen ruziemaken en loopt bij een conflict altijd weg

Portemonnee vergeten

De koffie date voor de verjaardag van Valerie is super gezellig. “Esther had een hip tentje uitgekozen en we hebben gezellig zitten kletsen. Het gaf mij energie en een goed gevoel dat we hier op haar initiatief en kosten zaten. Dat gevoel verdween als sneeuw voor de zon toen ze bij het ontvangen van de rekening zei dat ze haar portemonnee was vergeten. Zonder aarzelen zei ze tegen de man aan de kassa dat IK de koffies wel even zou afrekenen.”

Tikkie

Valerie betaalt de rekening en gaat met een knoop in haar maag naar huis. “Ook nu weer geen enkele blijk dat het haar ook maar iets uitmaakt dat ik wéér de rekening heb betaald.” Die avond bespreekt Valerie het met haar man en hij raadt haar aan om Esther gewoon een Tikkie te sturen. “Dit heb ik gedaan. ‘Voorgeschoten geld koffie’, heb ik in de omschrijving gezet en naar Esther gestuurd.”

Niet prettig

Drie dagen na het versturen van de Tikkie heeft Valerie geen geld ontvangen én niks van Esther gehoord. “Ik heb haar een paar keer geprobeerd te bellen, maar ze nam niet op. Pas toen ik haar appte of alles goed was en of ze de Tikkie wilde betalen, kwam er een respons. ‘Ik weet niet of ik deze vriendschap nog wel zie zitten. Ik voel me niet prettig bij de Tikkie van 6 euro die je mij van de week stuurde’, schreef ze.

Lees ook: Waarom hartige havermoutpap mijn nieuwe verslaving is

Boos berichtje

Valerie is woest en stuurt meteen een pittig bericht terug: ‘Sorry hoor Esther, maar dit slaat nergens op. Ik betaal altijd voor jou en hier bedank je mij nooit voor en je biedt nooit aan om het terug te betalen. Nu ik zelfs na een uitnodiging vanuit jou de rekening mocht betalen, was de maat vol. Je mag best wat meer dankbaarheid tonen voor alles wat ik voor jou betaal’. “Dat was echt geen leuk bericht van mij, maar op dat moment voelde ik het wel zo. En nog steeds eigenlijk. Achteraf denk ik dat ik eerder met haar had moeten bespreken dat het mij niet lekker zat om altijd alles alleen te betalen. Maar het weigeren van het betalen van de Tikkie was gewoon de druppel die de emmer deed overlopen.”

Wat moet ik doen?

De ruzie over de Tikkie is inmiddels twee maanden geleden en Valerie en Esther hebben geen contact meer met elkaar gehad. “Ik blijf bij mijn punt dat het niet kan wat zij heeft gedaan. Toch mis ik haar wel! Esther is een fijne vriendin met heel veel leuke kanten. Ik twijfel wat ik moet doen… Zal ik haar benaderen en vragen om een gesprek of ligt het balletje nu bij haar?”

Wil jij meepraten over dit verhaal? Dat kan in de reacties onder dit artikel.

39 reacties

Rieneke -

Je hebt gevers en nemers. Je vriendin is een nemer of te wel een profiteur. Daar had ik al jaren eerder korte metten mee gemaakt. Zij gebruikt je en dreigt ook nog eens met die 6 euro om de vriendschao te verbreken. Jij betaald niet dan wil zij dus niet met je omgaan.Het gaat haar dus om het geld. Zij ziet jou niet als vriendin en zo’n 1tje daar zou ik als ik jou was ook niet bevriend mee willen zijn!

Urs -

Niet leuk voor je maar wel duidelijk. Zij verkoopt je vriendschap voor ” € 6,-“….dat zegt genoeg. Ze verdient jou simpelweg niet !

Engeltje -

Ik heb ook zo,n vriendin gehad ik had altijd alles voor haar betaald kreeg een enkele keer wat terug op gegeven moment had mijn vader het in gaten ik heb toen het contact met haar verbroken zo,n profieteur isngeen vriendin

Saskia -

Ik had ook zo’n vriendin. Die kon prima rondkomen en zich een luxe levensstijl permitteren. Iedere keer dat we samen gingen eten, of naar de sauna gingen, zorgde ze er voor dat ze meer en duurdere gerechten, drank en/of behandelingen koos dan ik. Ze drong er dan op aan om het bedrag te splitten, wel zo makkelijk bij het afrekenen. Dit soort mensen werken heel subtiel, je hebt het heel lang gewoon niet in de gaten. En als je zoveel plezier met iemand hebt kun je ook niet geloven dat diegene je zo behandelt. En vriendschap kijkt natuurlijk niet op een paar euro. Dat ze me op een dag na een saunabezoek zonder enige gêne wilde laten meebetalen aan haar massage terwijl ik zelf geen behandeling genomen had omdat ik krapper bij kas zat, heeft mij de ogen geopend.
Ik heb het dood laten bloeden.

Kim -

Dat zijn vrienden die alleen maar vrienden willen zijn als het hun uitkomen. Als iemand ze geld wil lenen is er niks aan de hand maar als je een keer weigerd of je zegt zelf dat je geen geld hebt, dan hoor je niks meer van ze. Ze willen vaak ook niks meer met je te maken hebben. Als je pech hebt word er ook nog naar je hoofd toe gesmeten dat je geen goede vriend bent en dat de vriendschap niks voorstelt.

Marieke -

Ik had ook zo’n vriendin saskia kreeg heel veel paardenspullen van een vriendin van mij en jullie weten vast wel hoe duur die spullen zijn maar daar gaat t niet om ze wilde iedere keer dat de spullen werden opgestuurd t is toch geen marktplaats en tot grote verbazing van ons voelde ze zich omgekocht omdat ik voor stelde om een flesje wijn mee te nemen voor m’n vriendin die de paardenspullen kwam brengen voor haar bij m’n ouders hoe gierig kun je ze hebben ik heb meteen een einde aan deze vriendschap gemaakt wat een hebzucht had die vrouw zeg !

Marcel -

Ik ken zulke mensen maar al te goed, kunnen nog zo leuke mensen zijn maar dat is meestal voor de buitenwereld.
In werkelijkheid zijn het gewoon parasieten, als je het je niet kan veroorloven om uit eten te gaan zegt een fatsoenlijk mens, sorry ik wil niet dat je altijd voor mij betaald dus gaan we niet buiten de deur eten.
En helemaal als iemand je uitnodigd is het helemaal een grof schandaal als je dan die ander er voor op laat draaien.
Ik zou niet rouwen om zulke “VRIENDEN”

Francisca -

als je word uitgenodigd verwacht je niet dat je zelf de rekening mag betalen, ik had gezegd, ik heb ook geen portemonnee mee, jij nodigt mij uit.
en dat voor zon klein bedrag,
ik vraag altijd van tevoren: moet ik nog wat meebrengen? wat krijg je van me? van tevoren bespreken, ik doe vaak bbq-en bij mijn buur, dan heb je achteraf ook geen gezeik.

Saskia -

Dat is geen vriendin van je. Ik ken het verhaal, vriendin had geen werk door ziekte dus af en toe vroeg ze mij wat voor boodschappen. Toen ze wel weer werk had redde ze het nog niet en vroeg of ik haar kon helpen. Maar wel altijd roepen,cje krijgt het terug. Op een gegeven moment werd het contact al wat minder, elke keer als ze belde of appte vroeg ze of ik iets kon missen. De ene keer voor de ov van haar zoon, bijdrage in schooluitje of sigaretten. De druppel was toen ze vroeg €200 te lenen om naar haar dochter in Spanje te gaan. Ook die lening nooit meer teruggezien. Toen ze weer belde om geld te bedelen heb ik haar maar gezegd dat ik niet haar bank ben en dat ik er klaar mee was. Dan maar een vriendin minder.

Fatima -

Dit is geen vriendin maar een profiteur! Weg ermee!

Helena -

Wat jammer van de vriendschap, om geld zou geen vrienden uit elkaar moeten. Je schreef – in mijn ogen terecht- dat je het eerder had moeten bespreken. Helaas is dat achteraf. In mijn ogen is die vriendin de titel “vriendin” niet waard. Op z’n minst had ze je kunnen bedanken of eens een dingetje terug kunnen doen (al was het een leuke kaart). Dat ze die 6 euro niet terug betaald en er zelfs de vriendschap voor op wil zeggen vind ik zó absurd dat ik daarom alleen al de vriendschap zou beindigen, hoe jammer dat ook is voor de leuke kan van deze vriendin. Er zijn meer leuke vriendinnen te vinden die niet zo raar doen over geld en geschenken. Wijsheid en sterkte gewenst.

Fat -

Ken genoeg van dit soort mensen. 1 of 2 keer kan nog misschien, maar vanaf de 3e keer is het gewoon profiteren van een ander. En weet je wat het ergste is; als ze de 20e keer toevallig betalen dan weten ze ook nog daarover te opscheppen. Je moet deze vriendschap gewoon verbreken want het is niet meer dan je tijd verdoen. Ze willen gewoon niet alleen zijn. Ze zijn alleen uit op je geld en niet op je vriendschap…

Caatje -

Jaren geleden had ik ook zo’n vriendin. Als we avondje gingen stappen gaven we om de beurt een rondje. Als we iets aangeboden kregen van jongens bestelde ze altijd dure drankjes. Ook wanneer ik een rondje gaf wilde ze duurdere drankjes bestellen. Dat irriteerde me op een gegeven moment zo dat de eerst volgende keer toen ik een rondje gaf zij en voor haar een water (dat nam ze namelijk wanneer ze zelf trakteerde). Hoogst verontwaardigd was ze. Inmiddels een vriendschap die tot een ver verleden behoort.

Ap -

Zo iemand noem je een parasiet. Daar kun je niet snel genoeg vanaf zijn

Ie -

Bekijk het eens van haar kant, want wat ik lees is dat je gevoelens en gedachtes voor haar invult, in plaats van haar ooit haar kijk op het hele gebeuren hebt laten uitspreken.
Als jij altijd de rekening betaalde, ondanks dat ze achteraf voorstelde dat zij haar deel betaalde, geef je haar dan niet het gevoel dat ze minderwaardig is en niet evenveel te bieden heeft als jij? Heb je haar ooit de kans gegeven (in de begintijd) om de rekening op te pakken of te delen, of had je toen al de houding “ik heb meer geld, dus ik betaal wel”?
En als zij het gevoel heeft gekregen dat jij jezelf superieur vindt aan haar omdat je meer geld hebt (wat je blijkens je berichtje aan haar zelf eigenlijk ook vindt), moet ze dan ook nog extra door het stof door je elke keer op haar knietjes te bedanken dat je een koffie hebt betaald?
Heb je in haar ogen misschien lopen opscheppen over alles wat je kunt kopen en al het geld dat je kunt uitgeven, wat zij niet kan?
En waarom eten en drinken jullie niet gewoon bij een van jullie thuis als jij geen zin hebt om te betalen en zij het geld niet heeft?
Ik zeg niet dat zij gelijk heeft of het goed heeft gedaan, maar wel dat er twee kanten aan een verhaal zitten en het wel heel makkelijk is om een eenzijdig beeld te schetsen en gevoelens voor een ander in te vullen. Geld is maar geld en het is op z’n minst flauw om haar te verwijten dat jij in het verleden alles hebt betaald terwijl je nooit een andere verwachting hebt geschept of hebt aangegeven daar problemen mee te hebben. Het is helemaal respectloos om haar dankbaarheid te eisen, omdat je alles voor haar betaalt. Voor wat hoort wat, jij betaalt dus staat ze bij je in het krijt? Zo werkt het niet.
Als ze echt zo belangrijk voor je is, dan neem je contact met haar op en praat je er eerlijk over en reflecteer je ook op je eigen fouten!

Marc -

Het is geen kwestie van goed of fout, maar van balans. Trek nu de streep, zoek contact, en vergeet je tikkie. Je geeft aan dat je vriendschap je meer waard is. Zorg vanaf nu voor balans, spreek dit eerlijk uit, en laat het in de toekomst niet meer op lopen. Zo behoudt ieder zijn eigenwaarde en is het duidelijk dat je “gelijkwaardig” dingen kunt ondernemen. Ben eerlijk en duidelijk dat je haar enorm waardeert, maar wel balans zoekt in jullie vriendschap.

Terrortje -

Ik had een vriendin zei verdiende veel meer dan mij, maar zat vaker over haar geld te praten over een maand kan ik noet meer naar feestje want ik ga een huis kopen.. paar dagen erna spreek ik haar ik heb kleren gekocht en 3 paar schoenen.. voelde mij over sommige dingen richting haar rot en dat zei ik ook tegen haar .. zei maakt niet uit joh vind het niet erg.. Lees ik later bij een ander dat ze het over me heeft..

christian -

Het komt, en moet van twee kanten komen.

Als je ermee zit, had je het met haar over moeten hebben. Blijkbaar ziet zij niet dat ze je uitbuit om altijd jullie uitjes te betalen. Als je erover praat ziet ze misschien in. Ik ken jullie vriendschap niet goed genoeg om te weten of jullie vrienden zijn om het betalen, of dat er meer is.

En als zij minder heeft om eropuit te gaan. Plan het anders, jullie kunnen ook bij jou of haar wat drinken, het hoeft niet altijd buitenshuis te zijn.

Wacht niet onnodig lang erop dat zij de eerste stap zet. Neem zelf contact op. Als de vriendschap je iets waard is, doe er iets voor. Beide wachten op elkaar helpt niet, volgens mij zijn jullie namelijk alle twee gepikeerd, zij dat je vraagt haar traktatie te betalen, en jij dat je jezelf hebt trakteert.

kirsten -

Ik had zo’n vriend. hij woonde anderhalf uur autorijden van mij vandaan. Ik moest altijd naar hem toe komen. omdat hij een uitkering had betaalde ik altijd in de weekenden alles. Het eten, wanneer we ergens gingen koffie drinken. Echt alles. Ook de vakantie. Met zijn verjaardag maakte ik er een leuke dag van met taart en een drankje. Ik was kort daarop jarig. En jammer genoeg kreeg ik helemaal niets van hem. Er kon zelfs geen bloemetje af. Ik ben anderhalf jaar met hem omgegaan en nog nooit heeft hij ook maar iets betaald. Op een gegeven moment gaat dat toch een vriendschap tekenen. ik heb het dus ook uitgemaakt. Ik trok het niet meer dat alles altijd van één kant moest komen.

Sandra -

Jij hebt zeker gelijk…als zij niet reageert, hoe vervelend ook dan kun je haar liever kwijt dan rijk zijn.

Hilda -

Ik ken het dilemma. WhatsApp is daarbij geen goed communicatie middel en berichten worden vaak niet zo gelezen en begrepen zoals je dat zou willen. Achteraf klagen dat je altijd betaald (1500 euro later) is wat flauw. Dit had je eerder aan moeten geven. Ik zelf heb afscheid genomen van mijn “vriendin” omdat het niet goed voelde omdat ik vaak het idee had dat ik een bank was zonder terug betaal plicht. Het heeft heel veel tijd gekost maar nu is het goed. Succes met je keus

Alexandra -

Ik herken dit gedrag bij iemand waarvan je denkt dat het een vriendin is. Maar dit is geen vriendschap, je werd gebruikt en liet je gebruiken en dat besef doet pijn. Loslaten en afscheid nemen doet ook pijn. Je mist dat waar je in geloofde. Geef het de tijd. Zelf lukte het mij pas na jaren dit echt los te weken van mezelf. Ik voel me er sterker en liefdevoller bij.

Sabine -

Ik denk dat ik gewoon 3€ had betaald was opgestaan en was vertrokken. Genoeg is genoeg betaal uw eigen deel het mijne is betaald. Maar iets via bericht bespreken is nooit een goed idee.

Jesica -

Is een dubbeltje op z’n kant, mensen die meer doen dan een ander zijn nogal geneigt om in mindere periodes, dus bij ruzie ofzo, uit te spelen dat ze zoveel hebben gedaan of hebben uitgegeven, meestal is dat dan nog ongevraagd en doe ze het uit zichzelf, dan verlangen ze volledige toeweiding van die geholpen vriend… Ik zeg: pas op voor de uitgestoken hand… Kan lelijk keren.

Lopke -

Het is inderdaad onevenredig maar bespreek dit face to face met elkaar. Whatsapp is een praktisch communicatiemiddel maar ongeschikt om je frustratie en standpunt duidelijk te maken. Zij houdt nu de deur dicht en doet geen moeite deze confrontatie aan te gaan. Wanneer je t met haar had besproken dan hadden jullie op elkaar kunnen reageren en waren jullie er vast uitgekomen.

Linda -

Kennelijk vind zij jouw vriendschap geen 6 euro waard om het daatdoor stuk te laten lopen. Erg kinderachtig bovendien. Ik zou het lekker laten gaan en het bij vrienden houden die elkaar wel waarderen

Linda -

Dit heb ik ook meegemaakt. Ik realiseerde me dat ik niet getrakteerd wilde worden van haar armoede. Schept mij geen vreugde. De vriendschap is te waardevol! Ze heeft het al moeilijk genoeg.

Stappertje -

Het klopt duidelijk niet wat hier gebeurd. Maar je geeft aan haar wel te missen en dat het een fijne vriendin was.
Ik zou als ik jouw was toch een gesprek aan gaan en eerlijk zeggen wat je ervan vindt. Als haar reactie hetzelfde blijft dan zou het voor mij klaar zijn. Maar misschien kunnen jullie er wel heel goed over praten en komen jullie eruit. Maak daarna wel gelijk afspraken voor de toekomst 😉

An -

Even een luchtige reactie na wat de dames allemaal gezegd hebben, “waar ik het overigens met eens ben”

Als ze je tikkie niet serieus neemt, omdat het naar zeggen om een te laag bedrag zal gaan. Zoek de echte bedragen bij elkaar. Niet als echte tikkie, maar om te laten zien dat t je om het gebaar gaat, niet om het daadwerkelijke geld. Sterkte! Misschien opent t ogen.

Linda -

Ik vind dat je in op zich gelijk heb dat zij de laatste keer mag betalen maar die andere keren heb je zelf aangeboden of laten gebeuren dus dan niet achteraf daarover zeuren
Ik snap niet als zij weinig geld heeft waarom jullie niet thuis koffie drinken

Magda -

Je staat volledig in je schoenen,zo iemand hoef je niet achterna te lopen hoor,was ze jouw vriendin of zag ze jou als haar sponsor ?

Pam -

Naar mijn mening heb je juist gehandeld.

Het is niet jouw probleem dat zij het financieel minder heeft en daarbij komt kijken dat ze je echt wel mag/bedanken.. waardering mag tonen. Ik denk dat het voor haar de normaalste zaak van de wereld is (geworden) dat jij betaald.

Het is een moeilijk onderwerp en ik denk dat je het daarom niet eerder hebt aangekaart. Hoe dan ook was haar reactie not done en denk ik dat het beter is zo.. Tenzij zij nog contact zoekt oid.

Good Luck!

Rm -

Ze profiteert
Je hebt het een lange tijd met liefde gedaan maar komop je hoeft niet eeuwig over je heen te laten lopen.
Als 6 euro voor haar al een reden is om een goede vriendschap te verbreken ga ik mij afvragen wat ze liever had. Jou vriendschap of jou geld.
Het os nu volledig aan haar om terug met contact te komen en doet ze dit niet weet je al meer dan genoeg en zoek dan aub echte vrienden want dit is gwn absurd

Marian -

Kijk eerst naar jezelf. Je hebt dit toegestaan. Na wat er nu gebeurd is zijn je ogen eindelijk open gegaan en is de maat vol. Laat haar komen en doet ze dat niet zou ik er toch heel hard over nadenken om zo iemand nog in je leven toe te laten. Zij gaat niet veranderen en jij bent van die “uitzuigerij” af.

Brouwer -

Wat een geneuzel…
De wereld staat in brand en dan dit geze$g…

Maaike -

Je hebt groot gelijk.

Carry -

Ik zou haar niks meer sturen, zo een ondankbaar iemand wil ik niet eens meer in mijn vriendengroep hebben. Het is geven en nemen en vriendschap m o et van 2 kanten komen. Ik zeg dumpen die handel!!!

Ilse -

Nee, zo’n ondankbaar iemand kan je beter kwijt dan rijk zijn!
Ze moet zich kapot schamen, jou uitnodigen voor koffie en dan moet JIJ betalen? En dan nog raar reageren als je een tikkie stuurt.
Het is je goed recht, je zou wel gek zijn als je hier moeite voor zou doen.

Ria -

ik vind dat gelijk hebt dit is geen vriendin maar een profiteur

Reageer ook