fb
Damespraatjes Damespraatjes

Merel doet aan ‘downdaten’: “Mannen op ‘mijn niveau’ zijn te veel met hun carrière bezig”

Wat je zoekt in een partner is heel persoonlijk. Waar de een zoekt naar iemand om samen mee op avontuur te gaan, wil de ander juist liever iemand die rust brengt. En waar jij mogelijk op zoek bent naar iemand die een goede vader zal zijn, kan een ander juist zoeken naar een persoon die geen kinderwens heeft. Zo veel mensen, zo veel wensen. Ook Merel is momenteel op zoek naar een partner. “Een jaar geleden strandde mijn laatste relatie. Waar ik tot nu toe altijd met hoogopgeleide mannen heb gedatet, wil ik dat nu anders doen”, vertelt business consultant Merel. Ze is nu aan het ‘downdaten’.

Vol voor carrière

“Bij downdaten date je met een persoon die een lager opleidingsniveau heeft dan jij. Hier hoorde ik een aantal maanden geleden al iets over, maar vond het aanvankelijk een nogal denigrerende term. En daarbij: waarom zou ik willen daten met iemand die minder intelligent is?” Maar als haar zoveelste relatie strandt omdat haar vriend nog geen kinderen wil, besluit Merel het downdaten een kans te geven. “Mijn vorige vriendjes waren allemaal hoogopgeleid en werkten hard om een mooie carrière op te bouwen. Ik ben 34 jaar en wil graag kinderen. Dat is niet makkelijk als elke man waarmee je aan het daten bent, eerst nog vol voor zijn carrière wil gaan en het krijgen van kinderen op de lange baan schuift.”

Zelfde dingen in het leven

Merel hoopt door het downdaten met mannen in contact te komen die zien dat er meer is dan alleen een carrière. “Uiteindelijk gaat het niet om hoe hoog opgeleid iemand is, maar in hoeverre je dezelfde dingen in het leven wil. Eerst dacht ik dat ik een man wilde die (net als ik) een carrière heel erg belangrijk vind. Nu zie ik dat er meer in het leven is dan werken. Ambitie is goed, maar ik vind het jammer als dat mijn kinderwens in de weg staat. Door te gaan daten met een praktisch opgeleide man die al langer aan het werk is, hoop ik iemand te vinden die ook op korte termijn aan kinderen wil beginnen.”

Op eigen niveau praten

De vriendinnen van Merel zijn bang dat ze op deze manier niet gelukkig gaat worden. “Ze zeggen dat ik op termijn de intellectuele uitdaging ga missen en dat ik niet op mijn eigen niveau met hem kan praten. Ik vind dat erg kortzichtig. Het is niet waar dat laagopgeleide mannen geen intellectueel gesprek kunnen voeren. En al is dat zo; ik vind het vooral belangrijk dat ik me goed voel bij iemand en dat we dezelfde dingen willen in het leven. Als dat klopt, dan zal het mij een worst wezen wat voor opleiding iemand heeft gevolgd.”

Luchtig en gezellig

Een paar weken geleden had Merel haar eerste ‘downdate’. “Paul werkt als kok in onze bedrijfskantine. Hij smeert al jaren de lekkerste broodjes voor mij en we hadden altijd een leuke klik. Ik wist dat hij vrijgezel was en ik besloot de stoute schoenen aan te trekken en hem mee te vragen op date. We maakten een wandeling door het Vondelpark en dronken warme chocolademelk. Tijdens de date viel het mij op dat de gesprekken luchtig en gezellig waren. Bij mijn dates met hoogopgeleide mannen ging het vaak al snel over carrière maken. Ik vond het leuk dat het nu eens niet alleen maar over werk ging, en dat hij duidelijk andere prioriteiten heeft in het leven.” Paul en Merel besluiten het bij één date te houden. “Het was gezellig, maar we voelden allebei geen romantische klik.”

Bekrompen reacties

Via een datingapp heeft Merel haar volgende date al gepland staan. “Dylan is glazenwasser en op de app hebben we al hele leuke gesprekken gehad. Ook Dylan praat nauwelijks over zijn werk; onze gesprekken gaan over hele andere dingen. Ik kijk nu al enorm uit naar onze date. Stiekem heb ik het gevoel dat dit best wel eens iets zou kunnen worden. Mijn vriendinnen en ouders vertel ik er nog even niks over. Ik weet nu al weer dat ik een bekrompen reactie ga krijgen.”

Op respectvolle wijze meepraten over dit verhaal? Dat kan in de reacties onder dit artikel.

Afbeelding Martin Guido via Unsplash

Feli: ‘Mannen willen wel met me naar bed, maar niet met me worden gezien’

Liefde. Daarnaar is Feli hopeloos op zoek. De hoop om moeder te worden heeft ze inmiddels laten varen nu ze de veertig is gepasseerd, maar ze zou wel graag een leuke levenspartner willen hebben. “Mannen vinden het heerlijk om seks met me te hebben, maar willen niet naast me worden gezien.”

Als kind had Feli een normaal gewicht. Dat veranderde toen ze in de puberteit kwam. De gierende hormonen zorgden ervoor dat ze kilo’s aankwam. “En behoorlijk ook. Mijn borsten groeiden waar ik bij stond en ik kreeg een buik. Ik wist me geen raad met mijn lijf.” De dieet-ellende begon en Feli sportte als een waanzinnige en at nauwelijks meer. De kilo’s die verdwenen kwamen er een half jaar later weer dubbel bij. “Ik werd er zo ongelukkig van. Ik besloot te stoppen met die hysterische afval-pogingen en in plaats daarvan zou ik gaan houden van mijn lijf……Lees hier verder!

1 reactie

Joris -

Hoe is de date met Dylan-de-glazenwasser afgelopen? Dit hele verhaal speelde zich immers in het verleden af, gezien https://web.archive.org/web/20230521002023/https://damespraatjes.nl/merel-doet-aan-downdaten/.

Reageer ook