fb

Jakkes! Dit gebeurt er als je je bed niet goed verschoont

Super lekker vind ik het om in een schoon bed te stappen en het slaapt ook zo lekker. Een vriendin van mij heeft dat ook en verschoont haar bed iedere dag! Dat vind ik persoonlijk zwaar overdreven en ik zou ook niet weten waar ik de tijd vandaan zou moeten halen. 

Ook heb ik wel vriendinnen die het allemaal niet zo nauw nemen en hun beddengoed gerust drie weken niet verschonen. Voor mij zou dat 3 weken zijn zonder dat lekkere gevoel van een schoon bed en dat zou ik echt missen. Maar nu las ik ook dat het niet alleen onhygiënisch is om zo weinig je bed te verschonen, maar dat je er ook ziektes van kunt oplopen. Dit gebeurt er als je je bed niet goed verschoont.

Lees ook: Hoe ranzig is jouw handtas?

Ontstekingen

Op Metronieuws las ik dat ‘Was-expert’ Mary Marlowe Leverette vertelt waarom het belangrijk is dat je iedere week je bed verschoont. „Tijdens het slapen blijven we zweten, waarbij we viezigheid en natuurlijke lichaamsoliën verliezen. Speeksel, urine, afscheiding en zelfs poepresten kunnen tussen de vezels worden gevonden.”

En daar kun je behoorlijk ziek van worden, volgens Leverette. „Als de lakens niet vaak genoeg worden gewassen, loop je kans op infecties. Bijvoorbeeld wanneer je open wondjes in je huid hebt.”

Kleine beestjes in je bed

Als je in je bed ligt verlies je huidschilfertjes. Stofmijt is hier gek op en kan zich flink tussen je lakens en in je matras verspreiden. Mensen die gevoelig zijn voor stofmijt kunnen er allergisch op reageren en zelfs astma krijgen. Er kan heel wat rondkroelen in je bed als je je bed niet goed verschoont.

Deze beestjes krijg je als je je bed niet goed verschoont

Er kunnen verschillende soorten beestjes en micro-organismen in je bed voorkomen als je het niet regelmatig verschoont. Enkele voorbeelden zijn:

  1. Huisstofmijten: Dit zijn microscopisch kleine mijten die zich voeden met huidschilfers en vocht in je beddengoed. Ze kunnen allergische reacties en astma verergeren.
  2. Bacteriën: Diverse soorten bacteriën kunnen zich ophopen in ongewassen beddengoed, waaronder stafylokokken en streptokokken. Deze kunnen infecties veroorzaken als ze in contact komen met open wondjes of slijmvliezen.
  3. Schimmels: Schimmelsporen kunnen zich ontwikkelen in vochtige omgevingen, zoals een niet-verschoond bed. Ze kunnen allergische reacties veroorzaken en bij sommige mensen schimmelinfecties veroorzaken.
  4. Vlooien en bedwantsen: Deze parasitaire insecten kunnen zich in je beddengoed vestigen als je niet regelmatig verschoont. Ze veroorzaken jeuk en ongemak.
  5. Stof en vuil: Stof en vuil kunnen zich ophopen in je bed en allergieën verergeren.

Om deze problemen te voorkomen, is het belangrijk om je beddengoed regelmatig te verschonen. Was je lakens, kussenslopen en dekbedovertrekken minstens een keer per week in warm water. Ook het luchten en stofzuigen van je matras en slaapkamer kan helpen om beestjes en allergenen onder controle te houden. Het handhaven van een goede hygiëne in de slaapkamer is essentieel voor een gezonde nachtrust.

Schurft

Wat wij ons afvroegen is of je Schurft kunt krijgen als je je bed niet goed verschoont. Schurft (scabiës) is een aandoening die wordt veroorzaakt door de Sarcoptes scabiei-mijt, en het kan leiden tot ernstige jeuk en huiduitslag. Hoewel schurftmijten technisch gezien een soort mijt zijn, verschillen ze van huisstofmijten en kunnen ze op de huid van mensen leven en zich daar ingraven om eieren te leggen.

Schurft is geen beestje dat je in je beddengoed of lakens aantreft zoals bij huisstofmijten, vlooien of bedwantsen. Het wordt meestal overgedragen van persoon op persoon door direct huidcontact, en de mijten kunnen zich snel verspreiden als ze niet adequaat worden behandeld.

Als je vermoedt dat je schurft hebt, is het belangrijk om medische hulp te zoeken, omdat de aandoening besmettelijk is en een specifieke behandeling vereist om de mijten te verwijderen. Het is niet alleen een kwestie van het verschonen van je beddengoed; de behandeling omvat meestal het aanbrengen van een speciale crème of lotion die de mijten doodt. Bovendien moeten alle kleding, beddengoed en handdoeken grondig worden gewassen om verdere verspreiding te voorkomen.

Lees ook: 4 tips om je bed er nog mooier uit te laten zien

In het filmpje hieronder kun je nog wat meer te weten komen over stofmijt.

Heb jij ervaring met een van de hierboven genoemde kleine beestjes? Laat het ons weten bij de comments onder dit artikel. Vinden we leuk 🙂 en misschien kun jij anderen ook helpen met eventuele tips.

Reageer ook