Gezond eten rond chemotherapie

gezond_eten.jpg
Vanochtend las ik in mijn favoriete ochtend krant Trouw (www.trouw.nl) een mooie recensie over een boek, dat je kan helpen je dierbare tijdens de chemokuren en bestralingen het leven een beetje beter leefbaar te maken. Juist in die tijd, waarin het lichaam zwaar wordt aangevallen is een goede voeding van belang. Maar als niets meer smaakt bij je dierbare, zoals dat eerder was, dan heb je tips van ervaringsdeskundigen als José van Mil nodig om tóch je dierbare zo smaakvol mogelijk van de juist nu zo nodige voeding te laten genieten.

Nadat ik dit vanochtend had gelezen, ben ik naar de boekhandel gegaan om dit boek te bekijken. Is het echt zo bruikbaar als het lijkt? Want naar mijn idee kun je rond de tijd van chemokuren en bestralingen niet genoeg hulpmiddelen en raadpleegbare informatiebronnen hebben om je dierbare te verzorgen. Bovendien helpt het je zelf ook. Want natuurlijk wil je wat doen, maar wat?

Door de bijwerkingen van de behandeling van kanker zijn de smaak, de geur en de reuk van de patiënt dikwijls (tijdelijk) verandert. Hierdoor heeft de patiënt, die juist voedsel maar ook genieten nodig heeft, minder zin in eten dan anders. Dit levert een groot probleem. 

José van Mil ontwikkelde een methode om eten in die moeilijke periode wat gemakkelijker te maken. Hierdoor kunnen kankerpatiënten toch zoveel mogelijk goede voedingstoffen binnen krijgen. In zes hoofdstukken worden rond de structuren luchtig, smeuïg, zacht met beet, stevig, krokant en vloeibaar, heerlijke recepten gepresenteerd. In kleine voor de patiënt ‘behapbare’ hoeveelheden en tips voor maaltijden met het hele gezin.
 
Het is goed merkbaar, dat het boek geschreven is vanuit persoonlijke ervaringen. In de eerste twintig bladzijden wordt eerst helder uitgelegd, waardoor de eetproblemen onder andere kunnen ontstaan. Tegelijk wordt het belang van goed eten en het belang van enkele voedingsmiddelen, die een positieve werking kunnen hebben, verklaard. Hierdoor krijg je als lezer meer begrip voor de situatie.

Met dit boek wil José  van Mil:
– patiënten op gewicht en kracht houden door hen te stimuleren te eten, waarbij ze uitgaat van wat ze in deze situatie willen en kunnen eten

– ingrediënten aanreiken, die juist voor patiënten, die chemotherapie en bestraling ondergaan, goed zijn
– mensen ondersteunen, die koken en zorgen voor chemo- en bestralingspatiënten, zodat ze hun zorgtaken iets makkelijker kunnen blijven volhouden.

Jaarlijks zijn er zo’n 70.000 patiënten bij wie kanker wordt vastgesteld, de meesten ondergaan als deel van de behandeling een chemokuur en of bestraling. Voor al deze mensen en hun naaste familie is dit kookboek in deze lastige periode een handig hulpmiddel.
 
José van Mil (1958) is goed thuis in de keuken. Zij is opgeleid in het restaurant van haar vader en de Cordon Bleu Cookery School in Londen. Al eerder schreef zij onder andere voor de Pink Ribbon Foundation. De recepten in dit boek ontdekte zij tijdens het koken voor haar, tegen kanker vechtende, echtgenoot. 
 

Gegevens:

Gezond eten rond chemotherapie

ISBN 97890661648

José van Mil

Uitgever: Inmerc B.V.

Verschenen november 2009

Paperback

Prijs: € 19,90 

 
Bestel dit boek bij Bol.com 

Kerensa van der Douw (lees ook: www.levenvankerensa.blogspot.com

 
 


Reageer ook