fb
Damespraatjes Damespraatjes

Hoofdpijn door het afvallen?

Heb jij ook last van hoofdpijn door het afvallen? Net nu je jezelf gezondere voedingsgewoontes aangeleerd hebt? Dat valt te verklaren. Je lichaam moet eraan wennen dat het bepaalde voedingsmiddelen niet meer binnenkrijgt. Zoals cafeïne, suikers en koolhydraten.

Waarom hoofdpijn door het afvallen

Heb jij er wel eens last van, hoofdpijn door het afvallen? Wij vertellen je hoe dit werkt.

Cafeïne en zoetstof

Cafeïne is de bekendste hoofdpijnveroorzaker. Je lichaam is gewend dat dat elke dag binnenkomt maar als je koffie, chocolade, thee en cola laat staan kan dat hoofdpijn veroorzaken. Je gaat dat tegen door wel koffie en thee te drinken. Maximaal 5 kopjes koffie per dag is een gezonde hoeveelheid. Koffie bevat bovendien kalium, wat bloeddrukverlagend werkt. Cola light is geen goede optie omdat sommige mensen daar juist hoofdpijn van krijgen. Maar dat is voor iedereen anders. Drink niet teveel light-frisdrank. Bij meer dan 5 glazen krijg je teveel zoetstof binnen.

Suikers

Als je ineens alle (simpele) suikers uit je voeding weglaat is dat ook een grote verandering voor je lichaam. Dan kan je ook hoofdpijn krijgen. Belangrijker is dat je van je eventuele suikerverslaving afkomt, dus je zal even moeten doorbijten. Je hebt minder last van hoofdpijn als je het rustiger afbouwt maar dat werkt niet voor iedereen goed. Als je bloedsuikerspiegel te laag wordt kunnen mensen daar ook hoofdpijn van krijgen, dat is nog niet voldoende wetenschappelijk aangetoond.

Koolhydraat-arm dieet

Als je alle koolhydraten uit je voeding schrapt gaat je lichaam in ketose. Dat is de fase waarbij je lichaam geen glucose heeft om als energie te gebruiken, maar waarbij vetreserves omgezet worden als energiebron. Dat veroorzaakt soms hoofdpijn.

Tyramine

Als je ineens oude kaas gaat eten, zonder dat je dat voorheen deed kan je last krijgen van hoofdpijn door de tyramine. Deze stof zit ook in sojasaus en andere gefermenteerde producten zoals zuurkool, zuurdesembrood en gedroogde worst. Soms zit het ook in chocolade of slecht bier en slechte wijn. Als je daar gevoelig voor bent krijg je hoofdpijn. Als je MAO-remmers, een medicijn die helpt je bloeddruk te verlagen gebruikt moet je hiermee oppassen.

Praat mee

Heb jij last van hoofdpijn door het afvallen? We zijn heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. Vinden we gezellig!

Bron: Gezondheidsplein, jojoclub-afslanken.com
Met dank aan Valtaf.nl

Afbeelding: Carolina Heza on Unsplash

Reageer ook