Hoe oud moet je kind zijn voordat je het “flink aan het werk kan zetten” in het huishouden? Wat zou het heerlijk zijn als ze wat meehelpen en al helemaal als je niet continu de troep achter hun kont hoeft op te ruimen. Maar mag je dat wel van ze vragen? Ja zeker, maar je moet het wel opbouwen.
Omslachtig en tijdrovend
Je mag van kinderen echt wel vragen om een bijdrage te leveren aan het huishouden. Dat betekent niet dat ze je hele huishouden moeten gaan bestieren, het blijven kinderen, die ook van een zorgeloze jeugd moet genieten. Maar je kunt ze gerust inschakelen bij kleine klusjes. Als je hier van jongsaf aan mee begint vinden ze het vaak geweldig. Ze krijgen een stukje verantwoordelijkheid en voelen zich daardoor volwassener. Veel ouders vinden dit echter te omslachtig. Het is veel makkelijker om het zelf te doen, het gaat sneller en beter. Toch is het vaak de investering wel waard.
Hoe pak je het aan?
Geef je kinderen dagelijks vaste klusjes, op de doordeweekse dagen. Zo wordt het een onderdeel van het dagritme en is het minder waarschijnlijk dat ze er steeds een discussie of ruzie over maken. Peuters geef je nog geen vaste taken, maar vanaf een jaar of 4 kun je beginnen met 1 vaste taak per dag te geven. Dat bouw je op en pubers kun je gerust 4 taken per dag geven. Vaak weet je zelf wel waar je kind aan toe is.
Wat laat je ze doen?
Bij de online-opvoedhulp staat een hele mooie lijst van klusjes die je je kind kunt laten doen. Wij beperken ons hier tot de taken die de was betreffen.
Peuter (altijd onder toezicht van een ouder)
- Kleding in de wasmand stoppen
- Kleding die gewassen moet worden verzamelen
- Kleding vanuit de wasmachine in de wasdroger doen
- Schone was in de kast doen
Kleuter
- Taken zoals hierboven omschreven
- Sokparen bij elkaar zoeken
Basisschoolkinderen 6 tot 8 jaar
- Zoals hierboven en
- Was ophangen
- Was opvouwen
Basisschoolkinderen 9 tot 12 jaar
- Zoals hierboven en
- Kleding in de wasmachine doen
- Onder begeleiding wasmachine aanzetten
Pubers vanaf 12 jaar
- Zoals hierboven
- Strijken
Zorg er altijd voor dat je positief bent naar je kind voor wat hij doet. Gaat het soms mis? Probeer dit positief te benaderen. En beloon je kind voor zijn hulp aan jullie huishouden.
Meehelpen in het huishouden is heel goed voor de ontwikkeling van het kind, maar overdrijf het ook niet. Naast school, clubjes en (huishoudelijke) taken hebben ze vooral ook tijd nodig om te relaxen en kind te kunnen zijn.