fb

Maandag wasdag: tips voor het wassen van je sportkleding

Nog nooit heb ik zoveel uur gesport als afgelopen jaar. En dat wil wat zeggen, want ooit was ik topsporter en trainde zo’n 20 uur per week voor waterpolo. Maar nu ben ik verslingerd geraakt aan het fietsen en fietsen doe je niet zo maar een uurtje. Dan ga je tochten maken en voor je het weet zit je zo’n 8 uur per dag op je fietsje. Heerlijk! Maar dat kan ik niet zeggen over de geur van mijn fietsshirt na een dagje fietsen.

Mijn wasmachine heeft dan ook overuren gemaakt. Meteen na het fietsen gooide ik mijn spulletjes in de was en hing het direct uit. Wat mij verbaasde was dat ik de geur van zweet niet echt uit mijn shirts kreeg, dus ben ik op onderzoek uitgegaan. Hier tips voor het wassen van je sportkleding en ook zodanig dat het weer lekker gaat ruiken.

1. Gebruik geen wasverzachter. Dat klinkt raar want over het algemeen gaat je wasgoed daar juist lekkerder van ruiken. Veel shirtjes zijn gemaakt van lycra en teflonachtige stoffen. Maar wasverzachter is slecht voor lycra en het legt juist een laagje over je kleding waardoor je het zweet slechter weg kunt wassen.

2. Gebruik vloeibaar wasmiddel. Daarmee spoel je het vuil makkelijker en sneller weg. Hang je shirtjes en broekjes zo snel mogelijk uit als de was klaar is. Over het algemeen zijn A-merk wasmiddelen innovatiever en reinigen daardoor beter.

3. Week alvast voor in een emmertje met azijn. Doe dit minimaal een paar uur en daarna gewoon in de wasmachine wassen. Werkt prima tegen hardnekkige zweetgeurtjes. Lukt dat ook niet check dan of je wasmachine wel goed schoon is. Check hier wat je kan doen als je wasgoed blijft stinken.

4. HG nare geurtjes sportkleding. Zelf heb ik het nog niet gebruikt, maar hoor hier wel goede verhalen over. Hier kun je het bestellen.

5. Gebruik je de goede deodorant? Een goede manier om zweetgeurtjes te voorkomen is natuurlijk om te proberen niet te veel te zweten. Alhoewel dat een uitdaging op zich is als je flink sport. We lazen dat De Groene Meisjes hun eigen deodorant maken van Baking Soda. Misschien leuk om eens te proberen en heel milieu-verantwoord.

Lees ook:

Reageer ook