fb
Damespraatjes Damespraatjes

Maandag wasdag! Tips voor het wassen van je dekbed

wassen dekbed

De eerste keer dat ik onder een dekbed sliep was in Oostenrijk. Eerlijk gezegd wist ik toen nog niet eens dat er zoiets bestond. Thuis sliepen we onder een paar dekens met een laken. Die nacht met dat dekbed in Oostenrijk heb ik zo heerlijk geslapen en vergeet ik nooit meer en ook niet hoe blij ik was toen ik er jaren later thuis één kreeg van mijn ouders.

Wassen van je dekbed

Meestal is het luchten van je dekbed voldoende om hem weer op te frissen. Doe dat niet in de volle zon of als het vochtig is. Soms is het wel nodig om je dekbed te wassen en afhankelijk van het materiaal en de grootte van je dekbed en je wasmachine kan dat gewoon in je eigen wasmachine, Check altijd het waslabel en houd je daar ook aan.

Een donzen dekbed

Een donzen dekbed kan over het algemeen op 60 graden worden gewassen, check vooraf wel het waslabel. Na het wassen kun je het donzen dekbed in de droger stoppen met 2 of 3 tennisballen, waardoor het dekbed weer lekker luchtig wordt. Het kan vrij lang duren voordat het dekbed droog is. Soms wel meerdere uren. Haal in dat geval ieder uur het dekbed even uit de droger en klop het even uit. Het beste is om het dekbed na het drogen nog even een dagje uit te handen, voordat je ‘m weer op je bed legt.

Synthetisch dekbed

Het wassen en drogen hiervan is over het algemeen wat eenvoudiger dan bij een wollen of een donzen dekbed. Het droogt ook sneller. Ook hier vooraf het waslabel checken.

Wollen dekbed

Het beste is om deze naar de stomerij te brengen. Het risico van krimp ligt op de vloer en het dekbed zuigt zich in de wasmachine ook nog vol met water, zodat het een flinke belasting is voor je wasmachine. Zit er een kleine vlek op je dekbed. Probeer dit dan zoveel mogelijk lokaal te bewerken met zeep.

Conclusie

Je kunt veel met je eigen wasmachine, maar zeker in het geval van een wollen en een donzen dekbed zou ik zelf naar de stomerij gaan. Het wassen van een synthetisch dekbed kan heel goed thuis.

Lees ook: Hoe voorkom je dat je wasgoed stinkt?
Lees ook: Hoe verwijder je deze 5 lastige vlekken?
Lees ook: 8 tips om makkelijker te strijken

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook