Heerlijk vind ik het om complimentjes te krijgen. Als kind al bloeide ik helemaal op na een complimentje en voor mijn gevoel ging daarna alles beter. Maar speelde ik daardoor vaker vals? Volgens onderzoekers uit Canada, Californië en China wél. Hoe komen ze hier in hemelsnaam bij?
Vaker oneerlijk of bedriegen
Volgens de onderzoekers van de Universiteit van Toronto, de universiteit van Californië en de Chinese Hangzhou Normal Universiteit zouden kinderen die complimenten krijgen over hoe slim ze zijn, vaker oneerlijk zijn of bedriegen. Terwijl complimteren één van de meest gebruikte vormen van ouders en leraren is om hun waardering uit te spreken. “Maar wanneer kinderen op de verkeerde manier gecomplimenteerd worden over hun intelligentie worden ze oneerlijk”, zegt onderzoeker Kang Lee in het tijdschrift Psychological Science.
Niet oneerlijk bij complimentjes over hun algemene gedrag
Geef je kinderen complimenten voor hun algemene gedrag dan vertonen ze dat valse gedrag niet, maar wel wanneer je ze complimenteert met hun intelligentie. Op Nu.nl lazen we dat tijdens het onderzoek aan 300 kinderen tussen de drie en vijf jaar oud werd gevraagd om een raadspel met kaartjes te spelen. De kinderen werden in twee groepen verdeeld. De ene helft van de kinderen kreeg te horen dat ze het goed hadden gedaan. De andere helft van de kinderen kreeg bij een goed antwoord het compliment dat het slim was.
Stiekem spieken
Net als bij de schuimpjestest werd aan de twee groepen met kinderen gevraagd om iets niet te doen. In dit geval niet dat ze de snoepjes niet mochten eten, maar nu dat ze niet stiekem op de kaartjes met antwoorden mochten kijken. Wat bleek? Kinderen die complimentjes hadden gekregen over hun intelligentie keken aantoonbaar vaker op de kaartjes dan kinderen die die complimentjes niet hadden gekregen.
Wij vonden dit best een bizarre uitslag van het onderzoek en wilden dit graag met jullie delen. De moraal van het verhaal: Geef je kind wel complimentjes, maar spits het niet toe op de intelligentie!