fb
Damespraatjes Damespraatjes

Mijn favoriete hoofdstad van Europa is …..

Wie mij een beetje kent weet dat ik helemaal weg ben van Amsterdam en geen stad in de wereld kan daar aan tippen. De gezelligheid, de prachtige grachten en de enorm veel verschillende musea, de hippe tenten en de koffietjes die je op bijna ieder hoek kunt krijgen. I love it!

Berlijn

Maar sinds kort heb ik een tweede stad waar ik me zo thuis voel als in Amsterdam en dat is Berlijn. In het voorjaar ben ik in mijn eentje in een dag of vijf er naartoe gefietst en na een geweldige tocht heb ik de tijd van mijn leven gehad. Het was trouwens al de vierde keer dat ik er was, maar het was nu compleet anders dan vorige keren. Mogelijk had dat ook te maken met het soort hotel waarin ik terecht kwam. Eerder logeerde ik vanwege het werk van mijn man bijvoorbeeld in het Hilton (het hotel dat Amerikanen waar ook ter wereld het gevoel geeft dat ze thuis zijn) en nu in het Michelberger, op de grens van de wijken Friedrichshain en Kreuzberg. Een groter verschil tussen twee hotels kan er niet zijn. Het ene hotel echt luxe, tikje formeel en netjes, het andere ongedwongen, hip en super gezellig.

Michelberger, hippe uitvalsbasis

Meteen na aankomst had ik een fijne klik met de medewerkers van het hotel en de andere gasten in de hotelbar/lobby. Heerlijke hangbanken, grote tafels en lekkere hapjes  zorgen voor een fijne, uitnodigende sfeer. Heb zitten ontbijten met leden van de Belgische band Milow en geborreld met een grotere band: Stargaze. Door beide bands werd ik voor hun concert uitgenodigd. Hoe leuk is dat!?

michelberger

De lobby van het Michelberger Hotel

Soms zat ik ook lekker even alleen en dan maakte ik mijn plan om de stad te verkennen. En hoe fijn is het dan dat je je eigen fiets bij je hebt. Uiteindelijk heb ik al fietsend zo veel gedaan en gezien! Naast het rondhangen op terrasjes en maar een beetje rondfietsen om de sfeer op te snuiven heb ik de volgende dingen gedaan.

1. Fiets langs de voormalige muur. Wie al eens in Berlijn is geweest weet dat er een markering op de grond loopt van waar ooit de muur stond. Ook staan er bordjes die de route markeren. Hier en daar tref je nog stukken muur aan of kun je lezen wat zich op de plek waar je op dat moment staat, heeft afgespeeld. Heel lekker om dit op de fiets te doen, want je bereik is zo veel groter dan met wandelen.

2. Fietsen over vliegveld Tempelhof. Dit vliegveld is vooral bekend geworden toen het als luchtbrug diende ten tijde van het hoogtepunt van de Koude Oorlog toen West Berlijn door de Russen geisoleerd werd van de rest van Duitsland en Europa. Al het voedsel voor de West-Berliners moest door de lucht worden vervoerd. Tempelhof is nu geen vliegveld meer, maar een heel groot recreatiepark. Er worden concerten georganiseerd, je kunt er vliegeren, er wordt aan urban gardening gedaan. Ook staan er borden met de geschiedenis van Tempelhof en zo krijg je een goede indruk van hoe het daar de afgelopen 100 jaar is geweest.

3. Museuminsel. Dat is een eiland midden in de Spree met een aantal Musea er op. Van de musea bezocht ik de Alte Nationalgalerie. Er hangen daar veel impressionistische werken (ben ik dol op) en er is een hele kamer met schilderijen van Max Liebermann.

4. Stasi Museum. Dit museum is gevestigd in het oude hoofdkwartier van de Stasi. Als je binnenkomt waan je je daadwerkelijk in de jaren 40/50 van de vorige eeuw. Je krijgt een beeld van hoe de Stasi was georganiseerd en hoe ze te werk gingen.

5. Fietsen door het centrum. Dit kan ik iedereen aanraden.  Huur een fiets (als je je eigen fiets niet bij je hebt) en ga gewoon lekker fietsen over Unter den Linden, Brandenburger Tor, Kurfurstendam, Tiergarten en de Karl Marx Strasse. Maar ook door een wijk als Kreuzberg kijk je je ogen uit en kom je in woonwijkjes oude kerkjes en werkplaatsen tegen die nu gebruikt worden voor culturele activiteiten, zoals museum, festivals, etc.

Wat is jouw favoriete stad in Europa?

Natuurlijk zijn wij hier heel benieuwd naar? En wat maakt voor jou die stad als reisbestemming zo bijzonder? Laat het ons weten in de comments onder dit artikel. Vinden we gezellig :-).

Reageer ook