fb
Damespraatjes Damespraatjes

Zo voorkom je dat je wasgoed stinkt

Waar word jij blij van? De geur van pas gewassen handdoeken? Je bed dat net is verschoond? Hoe teleurstellend is het dan als je wasgoed stinkt als het uit de wasmachine komt? Hier een paar tips om dat te voorkomen.

Laat je was niet te lang in de machine zitten

Is je was klaar? Haal het meteen uit de machine en hang het uit of doe het in de droger. Laat je het er te lang in zitten, zeker op warme dagen, dan kan je was een bijna rottende geur krijgen.

Was smerig wasgoed apart

Is je kleding ernstig vervuild? Klop het dan goed uit, zet het even in een sopje of haal het alvast door een kort programmaatje voordat je het bij de rest van je wasgoed gooit. Ook kan het wel eens gebeuren dat kleding gemaakt is van een zeer synthetisch, bijna naar benzine ruikend materiaal. Stop dit zeker niet bij je andere wasgoed. Die geur is zo penetrant na het wassen en het vergt meerdere wasbeurten om die geur ook uit je andere wasgoed te krijgen.

Zorg dat je wasmachine schoon blijft

Veel mensen denken dat de wasmachine vanzelf schoon wordt. Nou, dat is dus niet zo. Wat kun je hier aan doen:

  • laat je machine zo nu en dan draaien zonder was op 95 graden. Je kunt een beetje schoonmaak azijn in het zeepvakje gooien. Bij ernstige vervuiling dit een paar keer herhalen
  • heeft het wassen op 95 graden niet geholpen, maak dan goed de binnenkant van de trommel schoon en check of de filters misschien verstopt zijn geraakt. Maak ook het bakje waar je de zeep en de wasverzachter in doet goed schoon.
  • het kan zijn dat er vetluis of wasluis in je machine zit. Ook dan helpen bovenstaande stappen.
  • zet het deurtje van de wasmachine steeds open na een wasbeurt. Het condens kan dan gewoon opdrogen en gaat niet broeien.

Wissel je wasverzachters af

Kies een paar lekkere geurtjes uit en wissel die zo nu en dan af. Blijf je altijd met dezelfde wassen, dan valt het bijzondere geurtje je niet meer zo op.

Hang je wasgoed buiten

Je moet er natuurlijk wel de ruimte en tijd voor hebben, maar tegen wasgoed dat lekker buiten heeft gehangen kan niets op. Is je was droog, haal het dan meteen van de lijn en leg het in de kast.

Is je was droog? Vouw het snel op en leg het in de kast

Laat je schone was niet te lang rondslingeren, want dan kan het alsnog andere geurtjes gaan oppakken, bijvoorbeeld kookgeurtjes of (jakkes) geurtjes van het roken.

Heb jij nog tips voor ons? Laat het dan weten in het reactieformulier hieronder. Zijn we heel blij mee!!

Lees ook: Hoe verwijder je deze 5 lastige vlekken?
Lees ook: 8 tips om makkelijker te strijken
Lees ook: Tips voor het wassen van je dekbed
Lees ook: Hoe krijg je binnen 1 minuut je dekbed in zijn hoes?
Lees ook: Wat is pilvorming en hoe kun je het voorkomen?

Foto: Ryan McGuire

2 reacties

Janneke -

Er staat in het artikel dat je een bertje schoonmaakazijn in het bakje van de wasmachine moet doen, maar ik heb altijd begrepen dat dat te zuur is en de rubbers van de machine kan aantasten. Beter is om gewone azijn te gebruiken of een beetje soda

martin -

welke vrouw vouwt dekbed overtrekken

Reageer ook