fb
Damespraatjes Damespraatjes

Maandag wasdag! Wat is pilvorming en hoe kun je het voorkomen?

Huh! Pilvorming wat is dat nou weer? Ik denk dat bijna niemand die vraag kan beantwoorden terwijl we er allemaal regelmatig last van hebben. Eigenlijk is het gewoon de pluisvorming en het rafelen van je kleren, bank en beddengoed die ontstaan door wrijfbelasting of beschadiging van de stof.

Voorkomen van pilvorming en pilling

  • Pilvorming ontstaat door wrijving, je zou dus kunnen proberen de wrijving te voorkomen. Vaak zie je op de onderkant van je mouwen  pilvorming ontstaan. Kijk of je bij het werken achter je computer misschien je mouwen kunt opstropen. Of doe sommige truien niet aan naar kantoor.
  • Kijk bij aanschaf van kleding of bijvoorbeeld een nieuwe bank of de stof gevoelig is voor pilling.
  • Pilvorming ontstaat ook in de wasmachine door bepaalde materialen bij elkaar te doen. Een molton in je wasmachine kan ook tot pilvorming leiden. Pas hier dus mee op.
  • De luchtvochtigheid. Bij een te lage luchtvochtigheid kunnen bepaalde synthetische stoffen een electrische lading krijgen waardoor het stof, haren van huisdieren en bijvoorbeeld haren aantrekt en tot pluisvorming kan leiden. Houd de luchtvochtigheid dus op peil.
  • Huisdieren. Ze hebben vaak een vettige huid en als je het toestaat dat ze op de bank zitten dan trekken die vettige plekken weer extra haren en stof aan waardoor er pilling ontstaat.

Hoe kun je de pluizen wegkrijgen?

  • Bij winkels als Blokker heb je er speciale apparaatjes voor, zogenaamde Pilling tondeuses.
  • verwijder het met een licht vochtige doek of een speciale harenborstel. Gebruik voor je meubels nooit een kleefroller. Je verwijdert dan misschien ook vezels van je bank die bijvoorbeeld vuil- en vochtafstotend zijn.
  • Als je heel af en toe last van pilling hebt kun je ook een scheermesjes gebruiken om het voorzichtig weg te snijden. Trek de  stof dan eerst glad. Toch wordt deze manier ook wel afgeraden en is het misschien verstandiger om de pilling tondeuse te gebruiken.

Heb jij weleens last van pilvorming? We zijn heel benieuwd naar jouw oplossing hiervoor. Laat het ons weten bij de comments onder dit artikel. Vinden we leuk :-).

Lees ook: Hoe voorkom je dat je wasgoed stinkt?
Lees ook: Hoe verwijder je deze 5 lastige vlekken?
Lees ook: 8 tips om makkelijker te strijken
Lees ook: Tips voor het wassen van je dekbed

Lees ook: Hoe krijg je binnen 1 minuut je dekbed in zijn hoes?

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook