fb

Wat zijn de symptomen van dikkedarmkanker?

Laatst las ik op Nu.nl een berichtje dat Dikkedarmkanker steeds vaker voorkomt bij mensen onder de 50 jaar. Best verontrustend! Het goede nieuws is dat deze vorm van kanker goed te behandelen is als je er op tijd bij bent. Maar hoe weet je waar je op moet letten?

Mannen en vrouwen tussen de 55 en 75 jaar krijgen iedere 2 jaar een oproep voor het bevolkingsonderzoek Darmkanker. Dat is natuurlijk super goed, maar de veel jongere groep kan hier dus nog niet aan meedoen. Moet je je nu zorgen gaan maken als je pijn in je buik hebt of als je flink aan de diarree bent? Nee natuurlijk niet. Maar houden de klachten langer dan 2 weken aan, dan moet je zeker aan de bel trekken. Maar waar moet je eigenlijk op letten?

Symptomen

Op Gezondheidsplein vonden we de volgende symptomen waar je op zou moeten letten.

Wanneer de tumor zich aan het einde van de dikke darm bevindt kunnen de volgende klachten optreden:

  • Veranderingen in je ontlastingspatroon: verstopping of juist diarree.
  • Bloed en/of slijm in de ontlasting.
  • Aandrang om naar het toilet te gaan terwijl je niet moet.

Wanneer de tumor zich aan het begin van de dikke darm bevindt, ontstaan de klachten pas veel later dan wanneer de tumor zich aan het eind van de dikke darm bevindt. Er kunnen symptomen ontstaan zoals:

  • Vermoeidheid, duizeligheid, bleekheid en hartkloppingen. Dit zijn de symptomen van bloedarmoede. Hier hebben veel mensen met dikkedarmkanker last van.
  • Vage buikpijn.
  • Een gevoelige plek in je buik.

Meteen naar de dokter als je bovenstaande klachten herkent? Als de bovenstaande klachten langer dan twee weken aanhouden dan raden we je aan om naar de huisarts gaan.

Verhoogde kans op Darmkanker?

1. Erfelijkheid speelt een rol. Heb je iemand in de familie die dit heeft gehad? En zeker als ze het voor hun vijftigste hebben gehad moet je alert zijn.

2. Voeding. De invloed van voeding op de ontwikkeling van darmkanker is nog wat onduidelijk. Maar er zijn aanwijzingen dat het eten van rood vlees en verkoold of verbrand vlees de kans op darmkanker vergroot.

3. Bewegen. Niet sporten en gebrek aan lichaamsbeweging in combinatie met overgewicht vergroot de kans op darmkanker.

4. Roken. Mensen die roken hebben een vergroot risico.

5. Poliepen. Heb je last van goedaardige poliepen in je darmen, laat dan af en toe een endoscopie maken om te zien of ze niet kwaadaardig zijn geworden.

Lees ook:

1 reactie

Ilona -

Goed bericht!

Meer weten over darmkanker? Kijk hier, voor symptomen, tips, onderzoeken en ervaringsverhalen > https://www.mlds.nl/kanker/darmkanker/

Reageer ook