fb
Damespraatjes Damespraatjes

5 vragen over de Ganglion

Een paar jaar geleden toen ik nog regelmatig op de tennisbaan te vinden was had ik vrij plotseling een rare bult bovenop mijn pols. Ik kan je vertellen dat ik er flink van schrok. Hoe kwam dat ding er opeens en moest ik meteen naar de huisarts rennen? Ik besprak dit met een tennismaatje en zij begon te lachen. “Nee joh, dat is een ganglion, die gaan meestal vanzelf weer weg.”

Ik was toen redelijk gerustgesteld en besloot nog niet naar de huisarts te gaan en af te wachten. Een paar dagen later drukte ik op de bult (ik kan nooit van dat soort dingen afblijven) en het leek of ‘ie onder mijn handen leegliep en de bult was plotseling verdwenen.

1. Wat is een ganglion?

Een ganglion is een bobbeltje op of onder je pols of aan een vinger. Er kan zich vocht ophopen in de bobbel waardoor het groter kan worden. Meestal is een ganglion niet pijnlijk.

2. Hoe kan het ontstaan?

Een ganglion bij de vingers kan ontstaan door een vorm van artrose van een vingergewricht. Ook kan het ontstaan doordat de banden bij het polsgewricht wat overbelast zijn. Dat kan door inspanning komen of doordat je pols mogelijk erg beweeglijk is. Ook kan het na een breuk van de pols ontstaan.

3. Is het ook wel eens gevaarlijk?

Een ganglion is niet gevaarlijk. Natuurlijk is het wel fijn om te weten of het echt een onschuldige ganglion is en niet wat anders.

4. Moet je er mee naar de huisarts?

In bijna de helft van de gevallen gaat de ganglion vanzelf weer weg en is het niet pijnlijk. Krijg je wel pijn, zit het in de weg of gaat het niet vanzelf weg? Ga dan naar de huisarts.

5. Wat kan de huisarts aan een ganglion doen?

De huisarts kan een ganglion leegzuigen. In de helft van de gevallen blijft de bult daarna weg. De ganglion kan ook operatief worden verwijderd. De kans dat de bult daarna wegblijft is wat groter, maar er is wel kans op littekenweefsel in 8% van de gevallen. Een andere gebruikte methode is een injectie met hormonen.

Lees ook

Reageer ook