fb
Damespraatjes Damespraatjes

Waargebeurd: Frederiek’s vriend ligt regelmatig dronken en dat is ze zat

Toen ze nog studeerden lagen Frederiek en haar vriend Erwin regelmatig dronken op bed. “Dan bleven we veel te lang in de kroeg hangen met vrienden en vielen we soms met kleren aan in slaap.” Die tijd heeft ze ver achter zich gelaten en ze kan zich de tijd dat ze dronken was, niet meer heugen. Erwin wel. Hij ligt regelmatig bezopen op bed en Frederiek vindt dat vreselijk. “Dan ligt ie te ruften en snurken, zo ranzig. Ik walg dan echt van hem.”

Toen de kinderen werden geboren, dronken Frederiek en Erwin nauwelijks meer. Soms op een feestje een wijntje, maar echt dronken waren ze nauwelijks. “Het leek alsof Erwin in een soort vervroegde midlifecrisis terecht kwam: hij begon fanatiek met sporten. Liep drie keer in de week hard en tenniste in het weekend. Zijn studenten bierbuik verdween als sneeuw voor de zon en ik vond hem prachtig.” Zelf nam Frederiek geen alcohol meer; aangestoken door de gezondere levensstijl van haar vriend en de slapeloze nachten van de kinderen, vond ze het fijner om nuchter te zijn en minder calorieën in te nemen.

Nu is het echt bal

Inmiddels heeft Erwin zijn goede voornemens laten varen en vervalt in oud gedrag. “Hij heeft het heel lang volgehouden, maar langzaam slopen oude gewoontes er weer in. Hij liep nog maar een keer in de week hard en ging steeds vaker met vrienden naar de kroeg. Hij werd weer zwaarder en als ik daarvan iets zei, wuifde hij dat weg en snauwde dat ik niet zo op zijn huid moest zitten.” Het laatste half jaar is het echt bal en op vrijdag en zaterdag gaat Erwin naar de kroeg en komt lazarus thuis. Hij maakt veel lawaai als hij binnenkomt en elke keer is Frederiek bang dat hij de kinderen wakker maakt. Vervolgens stommelt ‘ie naar boven, trekt als het nog lukt zijn kleren uit en laat zich op bed ploffen.

“Ik lig dan stijf in mijn bed. Ik vind het zo naar als hij zo dronken is. Ik ben bang dat Erwin moet overgeven en dat vind ik zo smerig. Dat is vier weken terug gebeurd en hij was niet in staat om het zelf op te ruimen dus stond ik om half vier ’s ochtends het bed te verschonen terwijl hij als een zombie boven de wcpot hing om het laatste restje uit te kotsen.”

Snurken en scheten

Haar zorgen en afschuw heeft ze geventileerd maar ze heeft niet het idee dat Erwin haar begrijpt. Eigenlijk vindt hij dat ze niet zo moet zeuren. “Ik snap ook wel een beetje dat hij dat zegt, hij heeft een drukke baan en in het weekend coacht hij het voetbalteam van mijn oudste. Hoe laat het ook is geworden de avond ervoor, zonder morren staat íe enthousiast langs de lijn.” Waar Frederiek mee worstelt is dat ze hem gewoon steeds minder aantrekkelijk vindt, zeker als hij zo dronken thuiskomt en in bed ploft. “De lucht van knoflook en verschraald bier zijn zo smerig. En dan ligt ie te snurken en scheten te laten… nou dan is het niet de man voor wie ik ooit als een blok viel. Ik voel dat onze relatie onder druk komt te staan door zijn gedrag en uiterlijk en probeer me daar echt over heen te zetten, maar vind dat moeilijk. Ik heb hem ook gezegd dat ik niet wil dat hij thuis drinkt, omdat ik bang ben dat dan het hek echt van de dam is. Ik vind dat een verkeerd signaal naar de kinderen die juist anti roken en alcohol zijn. Ze hebben nu gelukkig nog niet in de gaten dat hun vader wekelijks dronken thuiskomt. Want dat zou ik echt heel erg vinden.”

 

Reageer ook