Een winterjas ademt. Wist je dat? En door hem regelmatig te wassen kan hij beter blijven ademen en gaat hij langer mee. Ik wist het niet. Het wassen van mijn jas doe ik met name om hygiënische redenen en ik zie er vaak tegenop. Hoe was ik mijn jas en wat trek ik dan aan als mijn jas nog te drogen hangt? Hier een paar tips voor het wassen van je winterjas.
1. Neem de tijd als je je winterjas gaat wassen. Vaak heb je een hoop geld betaald voor je winterjas en wil je ‘m graag mooi houden. Lees het wasetiket goed en houd je aan de omschrijving. Soms kun je van de beschrijving afwijken. Heb je een mooie zwarte jas en wil je de kleur behouden. Gebruik niet te veel waspoeder en voeg wat zout aan het zeeppoeder toe.
2. Chemisch reinigen van de jas. Dit laat je bij de stomerij doen, maar hier kunnen giftige stoffen bij worden gebruikt. Misschien boeit dit je niet, maar als het wel het geval is vraag dan of er alternatieven zijn zodat ze je jas wel kunnen reinigen.
3. Zit je jas voor of na het wassen vol pluisjes? Echt super vervelend want het maakt je jas minder mooi. Die pluisvorming (pilvorming) kan opstaan door wrijving, dat zie je vaak bij de mouwen of tijdens het wassen. Was je winterjas bijvoorbeeld nooit met een pluizige molton. Lees hier meer over pluisvorming en wat je er tegen kunt doen.
4. Is je jas niet meer waterdicht na het wassen? Impregneer ‘m dan. Dat kan via een spray of door een wasmiddel te kiezen dat impregneer bevat.
5. Donzen jas. Ook die kun je zelf in de wasmachine wassen, maar niet heter dan 40 graden. In de wasmachine kun je al een paar tennisballen laten meedraaien en later ook in de wasdroger. Het zorgt ervoor dat je jas weer lekker luchtig aanvoelt.
Lees ook:
Hoe voorkom je dat je wasgoed stinkt?
Hoe verwijder je deze 5 lastige vlekken?
8 tips om makkelijker te strijken
Tips voor het wassen van je dekbed
Hoe krijg je binnen 1 minuut je dekbed in zijn hoes?
Lees ook: 7 tips om sokkenleed te voorkomen?