fb
Damespraatjes Damespraatjes

Marieke: ‘Ik ben verliefd op mijn neef, maar weet niet hoe het verder moet’

verliefd op mijn neef

Ze waren onafscheidelijk als kind en speelden altijd samen. “En dat is zo gebleven, zelfs nu we volwassen zijn. We kunnen het heel goed met elkaar vinden en ik denk dat ik verliefd aan het worden ben. Op mijn neef.”

Marieke en Stan schelen drie jaar. “Onze moeders zijn niet alles zussen, maar ook heel goed bevriend en misschien is daarom ook wel die bijzondere band tussen Stan en mij ontstaan. Op verjaardagen en familiefeestjes lieten we toen we klein waren andere neefjes en nichtjes links liggen. Samen konden we eindeloos voetballen en klommen we in bomen. Tegenwoordig klimmen we niet meer in bomen, maar we zien elkaar wel vaker dan ooit. We zijn eigenlijk een beetje onafscheidelijk geworden.”

Het was als vanouds

Dat was in hun studententijd wel anders. Toen ze allebei in een andere stad gingen studeren, Marieke in Amsterdam en Stan in Groningen, zagen ze elkaar een stuk minder. “De afstand was best groot en al snel had ik een vriendenkring om me heen. Stan had hetzelfde maar dan in Groningen.” De twee ontmoeten elkaar weer op de verjaardag van oma. “Omi werd 75 en vierde dat met de hele familie. Ze gaf een feestje in een Limburgs kasteel. Stan en ik waren net afgestudeerd en toen we elkaar weer zagen bij omi, was het als vanouds. Nee. Het was beter dan vanouds.

Verliefd in het kasteel

Marieke denkt dat daar, in dat prachtige kasteeltje de vonk een beetje oversloeg. De hele avond kletsten ze met elkaar en dansten alsof hun leven ervan af hing. Familieleden wilden ook met hen praten, maar kregen daarvoor nauwelijks de kans. “Tijdens het dansen pakte Stan me bij mijn middel en trok me naar zich toe. Man, ik stond in de fik! Maar dit kon niet. Stan is mijn neef, ik ben zijn nicht. Hoe dan? We spraken af dat dit echt niet kon en besloten een tijdje een beetje afstand van elkaar te nemen.” Dat ging goed, hier ging uit het oog uit het hart op en Marieke leeft haar leventje. Totdat ze Stan na een jaar weer ziet bij een voetbalwedstrijd van hun favoriete club.

He? Daar zit-ie!

“Ik zag hem opeens zitten, zo bizar. Dus ik riep hem en zwaaide naar hem. We spraken af na de wedstrijd de kroeg in te duiken en bij te kletsen. Zittend aan de bar ging mijn hart als een razende tekeer. Nog steeds  voelde ik super veel voor Stan. Toen hij me daar in het café voorzichtig kuste, knapte ik uit elkaar. Ik had natuurlijk vaker gezoend, maar niet met Stan. Bij hem voelde ik van alles. Ik werd hoteldebotel verliefd op mijn neef. En hij op zijn nichtje.”

Bekrompen ooms en tantes

Inmiddels daten Marieke en Stan regelmatig, maar in het geheim. “Zou je normaal gesproken leuke foto’s op social media zetten, nu laat ik dat maar. Ik ben als de dood dat onze relatie uitkomt. Ik weet nu al dat mensen het niet vinden kunnen dat een neef en nicht een relatie hebben. Onze ooms en tantes zijn echt niet zo ruimdenkend, die keuren dat af en voor je het weet zijn we de zwarte schapen van de familie. Dat wil ik niet. Wat als we kinderen willen? Ik ben nu begin dertig en wil graag moeder worden en niet te lang wachten. Maar hoe moet dat dan? Is het niet zo dat de kans op een kindje met een afwijking groter is als je familie van elkaar bent? Dat hoor ik altijd en ik weet nu al dat heel veel mensen dat gaan zeggen.”

Toch niet leuk voor onze ouders?

Waar Marieke zich ook zorgen over maakt, is dat ze uit de familie worden verstoten. “Ik weet zeker dat de verhoudingen binnen de familie verstoord raken als bekend wordt dat ik een relatie met mijn neef heb. Niet echt leuk voor onze ouders als ze moeten vertellen aan vrienden dat hun dochter en zoon een relatie zijn aangegaan met een familielid. Ik denk dat we keihard worden uitgelachen door onze neven en nichten en dat we talk of the town zijn. Maar ik wil Stan niet kwijt, ik wil met hem trouwen en een leven opbouwen. Ik houd van die man, geen van mijn ex-vriendjes kan aan hem tippen.”

Denkt er net zo over

Stan denkt er net zo over maar is zo bang voor de reactie van de buitenwereld dat hij het voorlopig nog niet bekend wil maken. Marieke is de ondergrondse verhouding zat en wil er mee naar buiten komen. “Maar ik weet ook dat dat niet slim is en dat is de enige reden dat ik er nog even mee wacht. Lang ga ik het verzwijgen van mijn liefde voor Stan niet volhouden. Het liefst wil ik het van de daken schreeuwen.”

Wat vind jij hiervan? Vind jij dat een relatie tussen een neef en nicht niet kan? Of zie jij het probleem niet en vind je dat ze lekker moeten genieten en zich niets moeten aantrekken van de buitenwereld? Praat mee in de comments onder dit artikel.

Foto door Andrea Piacquadio via Pexels

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

30 reacties

Neef nicht -

Hier een neef nicht stel. Nu inmiddels ruim 10 jaar getrouwd. Zo eenvoudig al we er nu over spreken was het in het verleden niet. De taboe die er op rust, de vooroordelen etc. En dan heb je natuurlijk nog de directe familie.

Gelukkig zijn wij als koppel volledig geaccepteerd. En zijn we 2 lieve Kids rijker en niet onbelangrijk gezond.

We kunnen eigenlijk alleen maar zeggen volg je hart die spreekt de waarheid.

Francois -

Last een DNA test doen en als die veel verschillen toont is er geen probleem om te gaan voor kinderen

Fokje -

Ga er voor liefde is sterker en men wend er wel aan en kinderen is ook geen probleem en wil Je v an alles zeker zijn ga met een arts praten en krijg het zwart op witdat kun je aan je ouders laten zien
De rest komt van zelf ouders zijn belangrijker

H. -

Er zijn Miljoenen mensen die getrouwd zijn als neef en nicht. Ik ken er zoveel in mijn familie. Het is heel normaal bij ons. Geen enkel van hun heeft een ziek kind. Neef en nicht is geen incest.
Ga er v voor meid!

Stefan -

Ga er voor, geniet van het leven. Volg je hart. Het is jullie leven. De rest trekt wel bij. ♥️

Patries -

Ga ervoor! Je leeft maar één keer, het is blijkbaar niet illegaal en kan je misschien wat vreemde blikken opleveren, waarschijnlijk van jaloezie omdat jullie gelukkig zijn en ’the one’ hebt gevonden. Als je familie er niet achter staat, hoe moeilijk dat dan ook is, het is jullie leven. Daarbij kan je je laten omringen door nieuwe, zelf uitgekozen familie die jullie wel steunt. Ik wil ook wel je nieuwe familie worden hoor 😉 Ik zou me medisch laten checken of er afwijkingen voor zouden kunnen komen en samen er voor gaan.
Ik hou van de liefde en gun jullie het allerbeste!

Ozi -

In Turkse cultuur is heel normaal.maar in nl word gezien als incest.. gewoon jou hart volgen

Maria -

Mijn broer en zijn nicht waren als tieners ook verliefd. Zijn ieder hun eigen gag gegaan. Ook I. v. m. familie en ouders. Jaren geleden zijn ze elkaar weer tegen gekomen. Sinds een aantal jaren wonen ze samen.
Je hoort het meer. Neef en nicht vrijt allicht.
Laat je Hart spreken en niet de om standers.

Denise -

Rare reactie van Sandra. Neef en nicht is absoluut geen incest. Ga ervoor als de liefde zo sterk is. Zo te lezen is jullie liefde heel sterk en dat is speciaal. Mijn nicht is ook met haar neef getrouwd. Mijn zwager zijn ouders zijn ook neef en nicht. Twee gezonde kinderen en kleinkinderen.

Peter velden -

Je moet gewoon verder gaan
je bent toch immers verliefd 🥰
Ik zou het wel weten
Ik zou er helemaal voor gaan !!
Laat je geluk niet in de weg staan
Geniet van de lekkere liefde 🧡

HBolte -

Mijn broer is getrouwd met een nicht van ons, ook eerst heel moeilijk voor hen. Ze hebben 4 gezonde kinderen en zijn happy!

H

Sjoerd -

Gewoon er voor gaan. Bij een zwangerschap kun je veel aanvullende testen doen om afwijkingen vroeg op te sporen.

Je kunt ook met een donor zwanger worden, dan weet je zeker dat het goed gaat, misschien staat hij daar open voor.

Gewoon beide ouders het tegelijk vertellen en rustig blijven. Geef ze ruimte om het te verwerken. Probeer uit te leggen dat jullie echt geprobeerd hebben om afstand te nemen maar dit niet werkte.

Michael -

Gewoon ervoor gaan, deze liefde is zo mooi, anders krijg je spijt…denk aan jullie zelf, jullie weten hoe het voelt, jullie bepalen alles zelf, niet wat de buitenwereld denkt..

Jean-Claude -

Het is niet verstandig om een nicht neef relatie aan te gaan,als er kinderen van komen is er een groot risico dat ze er iets van zullen over houden,mijn opa en oma waren ook neef en nicht toen ze trouwden en kinderen kregen Haden ze allemaall een afwijking waardoor ze niet oud werden,ga je de kinderen dat ook aan doen

Willy van stavel -

Als jullie zo veel van elkaar houden ga er dan gewoon voor.
familie is leuk maar commentaar hou je toch.
Heel veel geluk en sterkte.

Renee -

Een oud collega vertelde mij eens dat zijn ouders neef en nicht waren. Ik vond het wel vreemd, maar voor hem was het heel normaal. Hij was ook normaal.
Op vakantie leerde ik eens een gehandicapt meisje kennen, ze had geen normale armen/handen. Haar ouders waren ook neef en nicht.
Tja… denk dat het een soort munt opgooien is waarvan je de uitkomst niet weet tot je het probeert.

Bedenk de ergst mogelijke gevolgen en ga dan na voor jezelf of het je waard is. Wil je alsnog voor elkaar gaan (met of zonder kids, met of zonder steun) gewoon doen dan. Leven is kort. Geniet ervan.

Rieneke -

Het verhoogde risico op gezondheidsproblemen staat in geen enkele verhouding tot de afgunst die wij in het westen hebben van huwelijken tussen familieleden.’ In de VS is een huwelijk tussen neef en nicht wettelijk verboden. In veel landen in het Midden-Oosten is het heel normaal om met een familielid te trouwen. Liefde kan je niet tegen houden en het is niet je broer ofzo. Van mensen die ik ken die hun verliefdheid onderdrukte of er gewoon niet openlijk over konden zijn omdat ze bijvoorbeeld lebisch waren kregen er echt psychische klachten door. Het is jullie leven en ik vind dat je er gewoon openlijk van de relatie moet en mag genieten.
Dat de familieverhoudingen anders komen te liggen of er ruzie hierdoor ontstaan daarin zit een grotere kans maar dat zegt meer of die genen dan over jullie.
Als ik jullie was zou ik een nette brief opstellen waarin je uitlegd dat jullie hun schrik begrijpen maar dat jullie de keuze hebben gemaakt en echt niet makkelijk was maar de liefde het overwon. Dat jullie hopen hoe moeilijk het ook is dat ze dit kunnen accepteren. Dat jullie jullie ouders eerst met een brief op de hoogte brengen doen om van de hegtige nieuws wat bij te komen maar op …. voor jullie beide ouders een eetentje geven om … bij jullei thuis om zo hun vragen te kunnen beantwoorden maar jullie besluit vast staat.
Kortom kies uiteindelijk voor jullie eigen geluk.

Nynke -

Heey Marieke,

Ik zou er voor gaan.
Ware liefde niet laten lopen omdat het je neef is.
Mijn ouders zijn ook neef en nicht.
Zij hebben ook gevochten voor hun relatie.
Toen zijn mijn broer en ik geboren.
De kans dat je kinderen er wat aan overhouden is klein of het moet in de familie zitten.
Kan je ook op laten nakijken etc etc
Ze zijn nu verder dan vroeger daar in.
Ik zou zeggen ga er voor meid.
Het leven is kort en de ware kom je echt maar 1x tegen of het nu neef is of de buurjonge doet daar echt niet toe.

Groetjes Nynke

Aaaa -

Tsja… Wat is ‘normaal’?

Puur genetisch gezien is de kans op afwijkingen IETS groter, maar niet veel. Dat is een risico om rekening mee te houden. In de NL/Westerse cultuur wordt dit vaak als argument aangehaald waarom dit een absolute no-go is.

Een mens bestaat uit meer dan zijn genen. Ik kom uit een gezin van twee mensen die niet uit dezelfde familie komen. Ook niet uit dezelfde cultuur. Totaal verschillend opgevoed, in een heel andere omgeving opgegroeid. Er was vaak bonje en onenigheid thuis. Ik heb nu last van die instabiliteit die ik als kind meekreeg.

Dat is ook de reden dat in sommige culturen neef/nicht-huwelijken standaard zijn. Stabiliteit, harmonie, geen gezeur met schoonfamilies. Soms generaties achter elkaar en zelfs dan is de meerderheid van de kinderen gewoon gezond.

Als ik dit verhaal zo lees, hebben we te maken met een man en een vrouw die een zeer bijzondere band hebben, van kleins af aan. Als daar een gezin uit voort zou komen, is er inderdaad een iets grotere kans op lichamelijke problemen. Ik denk dat er ook een veel grotere kans is op een veilig en liefdevol gezin. Hoeveel invloed heeft het als kinderen opgroeien in een gezin met ouders die elkaar door en door kennen, altijd naar elkaar verlangd hebben en intens van elkaar houden? Heel veel, denk ik.

Lekker voor gaan. Je familie trekt wel bij en anders heb je altijd je neef nog. (Sorry, flauw!) Desnoods ga je een stuk verderop wonen, waar niemand weet dat jullie neef en nicht zijn.

Peerke -

Het is geen incest, kans op kinderen met een afwijking is gering en om wiens geluk gaat het nu, die van jullie of die van je familie?

Maaike -

In Nederland wordt seksueel contact tussen bloedverwanten in de rechte lijn (zoals ouder en kind) en tussen broers en zussen beschouwd als incest. Tussen neef en nicht niet.

Lezer -

De kans dat je je zo verbonden voelt met iemand komt niet heel vaak voor! Laat je niet beperkten in je eigen geluk op basis van het (mogelijke) oordeel van anderen.

Astrid -

Mijn zus en ik zijn kinderen van ouders die neef en nicht waren. Mijn zus en ik zijn gezond geboren en hebben zelf ook kinderen gekregen. Allemaal gezond, dus laat je door onwetenden niets wijs maken. Wij zijn in onze jeugd onderzocht door het LUMC en daar is toentertijd niets verontrustends uitgekomen. Ga ervoor zou ik zeggen en wordt gelukkig samen.

Nico -

Veel geluk samen laat je niet leven door je familie liefde kan je niet onderdrukken maar moet je laten overkomen succes

Ellen -

Vriendin van mij is getrouwd met haar neef. De vaders Ijn broers van elkaar. Hebben 2 gezonde kinderen. Ik zou zeggen volg je hart!

Ben -

Ben met mijn nicht getrouwd all 52 jaar 4 kids geen problemen .

Judy Boukens -

Nee dit is gewoon raar

Nienke -

Waarom zou het niet mogen? 100 jaar geleden was een huwelijk tussen 2 homo’s ook ondenkbaar en nu “mag” het. Kwestie van tijd dat de maatschappij ook neef- nicht relaties gaat goedkeuren. Als je echt van elkaar houdt kan je relatie alleen maar iets goeds opleveren, ook voor je omgeving. Ik zou alleen geen kinderen nemen samen vanwege het verhoogde risico op afwijkingen, maar daar zijn weer andere oplossingen voor. Bijv. Adoptie of zaaddonor van iemand buiten de familie. Ware liefde laat zich niet tegenhouden door obstakels die door de maatschappij bedacht zijn. Ik zou zeggen go for it!

Sandra -

Absoluut moeilijk en zeker voor de ouders, overige familie leden van neef en nicht.
Incest is nog steeds een taboe in Nederland.
Waar het in andere culturen normaal is
maar daar vaak genoeg kinderen uit ontstaan met zware afwijkingen vanuit dna.

Ik.kan het koppel niet adviseren.
Ik.wens ze veel sterkte.

Joris -

Erg normaal lijkt het me niet, maar wat doe je eraan? Als je beiden verliefd bent is er geen houden aan.

Reageer ook