fb

Seks en zwangerschap: kan dat samengaan?

Dorinde is 27 jaar oud als ze haar eerste orgasme krijgt. Tot dat moment was het haar niet gelukt, wat zij en haar vriend ook probeerden. Er was blijkbaar een zwangerschap voor nodig om haar dit bijzondere moment te bezorgen. 

Vrouwen hebben tijdens de zwangerschap meer zin in seks

Het verhaal van Dorinde is zeker geen uitzondering. Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen de eerste maanden vaak geen zin in seks hebben, maar na een week of 14 tot 16 raken ze seksueel juist vaker opgewonden. De behoefte aan masturberen wordt ook groter.

De vagina en de clitoris worden tijdens de zwangerschap beter doorbloed. Ook is er vaak meer vaginale afscheiding en is alles wat vochtiger. Hierdoor ontstaat eerder een opgewonden gevoel.

Wel kan er bij het klaarkomen een raar gevoel in je buik ontstaan doordat de baarmoeder gaat samentrekken, je krijgt een harde buik. Over het algemeen gaat dit vanzelf weer weg. Ben je bang voor een vroeg-geboorte en maak je daar ook echt kans op, overleg dan even met je verloskundige of gynaecoloog of klaarkomen nog wel verstandig is.

Aan het eind van de zwangerschap neemt de lust vaak weer wat af. Het hebben van seks wordt lichamelijk ook steeds ongemakkelijker omdat de buik in de weg zit. Ook zijn vrouwen zich al onbewust mentaal aan het voorbereiden op een bevalling, waardoor de lust verdwijnt.

Wat kan wel en wat kan niet?

Je kunt heel goed seks hebben tijdens je zwangerschap, maar er zijn wel wat do’s en don’ts. Hier een aantal handige weetjes;

  • Zijn je vliezen gebroken? Dan mag je geen seks meer hebben.
  • Heb je vroegtijdige weeën? Dan wordt seks ook afgeraden, omdat het mogelijk de bevalling kan verspoedigen. Daar kun je ook gebruik van maken als je al over de uitgerekende datum bent en de bevalling komt maar niet op gang. Een fijn potje seks (mocht je hoofd daar nog naar staan) kan wonderen doen.
  • Heb je een voorliggende placenta? Normaal ligt de moederkoek boven in de baarmoeder, maar een enkele keer ligt die tegen de baarmoedermond aan. Bij je periodieke controles zal dit zeker aan het licht komen. Ligt jouw placenta voor je baarmoeder, dan mag je geen seks hebben.
  • Welke standjes kunnen wel? Eigenlijk kun je seks hebben tot aan het eind van je zwangerschap. Op het laatst zul je alleen zo dik zijn dat je buik flink in de weg kan zitten. Laat je partner dan niet meer bovenop je liggen. Niet fijn voor jou, maar ook niet fijn voor je kindje omdat er dan veel te veel druk ontstaat. Gelukkig blijft er nog genoeg over.
  • Het gebruik van een vibrator. Dat kan over het algemeen geen kwaad. Zorg dat je alleen niet te diep penetreert en dat de vibrator schoon is. Gebruik ook geen vibrator als de arts je heeft afgeraden om seks te hebben tijdens je zwangerschap.
  • Mannen, zwangerschap en seks. Veel mannen vinden het naar om seks te hebben tijdens de zwangerschap. Ze zijn bang om de baby te bezeren of zien hoe partner zo veranderen, dat ze op dat moment niet aan seks moeten denken.
  • Knuffelen is ook fijn. Hebben jullie geen behoefte aan seks, weet dan dat het geen verplichting is. Alleen lekker knuffelen kan ook heel fijn zijn en hoeft niet altijd tot penetratie of een orgasme te leiden.

Heb je nog meer vragen, bijvoorbeeld over anale en orale seks tijdens de zwangerschap of het gebruik van glijmiddel, kijk dan op Babyopkomst.nl.

Lees ook:

Bron: Babyopkomst.nl

Reageer ook