fb

Professor: Begin niet aan het kleidieet van Rens Kroes

Rens Kroes riep een tijdje geleden haar instagramvolgers op om drie weken lang, twee keer per dag een glas klei te drinken. Maar professor Koen Venema van de Universiteit van Maastricht geeft aan dat we de klei beter kunnen laten voor wat het is. De detox kan zelfs zorgen voor een enorm tekort aan broodnodige vitaminen. ,,Niet doen dus!”, aldus de professor in het AD.

Super gezond

Toen Rens en haar zus Doutzen nog klein waren kregen ze al regelmatig een glaasje met klei voordat ze aan het ontbijt mochten beginnen. Volgens Kroes zit de klei vol met onder andere kiezelzuur, fosfor, mangaan en kalium is volgens haar ‘supergezond’.

De enzymen in de klei zouden het lijf helpen om goede mineralen te absorberen en overtollig vocht, pus en ‘negatieve straling’ af te voeren. In die overtuiging dronken de meisjes Kroes braaf hun glaasje klei.

Sceptisch

Professor Venema, gespecialiseerd in voeding en het maagdarmkanaal, is erg sceptisch over de detox van Rens. Dat de enzymen in klei mineralen zouden opnemen, is volgens hem bijzonder onwaarschijnlijk en eigenlijk onmogelijk. Ook de afvoer van negatieve straling via klei vindt de onderzoeker erg dubieus. ,,Zie het maagdarmkanaal als een holle pijp van mond tot kont. Daar komt weinig straling bij, het is vrij donker daarbinnen.”

Fosfor geeft vreselijke reactie met water

De wetenschapper hoopt daarnaast dat Rens geen gelijk heeft over sommige beweringen op haar blog over het nieuwe ‘superfood’. ,,Dat er fosfor in de klei zou zitten? Ik hoop het niet! Fosfor reageert met water en geeft een vreselijke reactie”.

Bij het nuttigen van zo’n grote hoeveelheid klei bestaat de kans dat er een ernstig vitaminetekort ontstaat in het lichaam.

Vitaminetekort 

Het nuttigen van klei is dus allesbehalve onschuldig. Als het tegelijkertijd met voeding in het maag-darmstelsel terecht komt, hecht het zich aan componenten in het voedsel, bijvoorbeeld aan vitaminen. ,,Bij het nuttigen van zo’n grote hoeveelheid klei bestaat de kans dat er een ernstig vitaminetekort ontstaat in het lichaam. De vitaminen worden dan niet meer opgenomen door het lichaam, maar komen er samen met de klei van achteren weer uit. Met alle gevolgen van dien”, aldus Venema.

Wie graag het lijf wil ‘ontgiften’ doet er volgens de wetenschapper veel beter aan om een gezond dieet te volgen met veel groenten en fruit. Dat heeft hetzelfde effect op je darmen en is niet schadelijk voor het lichaam.

Ga jij op kleidieet?

Wij zijn erg benieuwd naar de reactie van Rens op dit bericht. Zodra we hier meer over weten, zullen we dit aan het artikel toevoegen. Tegenwoordig worden we via internet overstelp met goede adviezen. De tips spreken elkaar soms tegen of blijken na een paar jaar achterhaald te zijn. De vraag is en blijft: wie geeft het juiste advies en waar kunnen we op vertrouwen?

Zou jij na het lezen van dit nieuws nog aan het Klei-dieet beginnen? Wij zijn heel benieuwd wat jij hier van vindt. Laat het ons onder dit artikel weten of plaats een reactie onder het Facebook bericht.

Bron: AD

Lees ook:

 

1 reactie

Miriam Wesselink -

Ik zou er al vóór het lezen van dit bericht niet aan zijn begonnen. De wereld gaat aan niet-wetenschappelijke voedingsadviezen ten onder.

Comments are closed.