fb
Damespraatjes Damespraatjes

Word je echt dik als je na 20:00 uur eet?

Heb jij ook weleens gehoord dat je dik wordt als je vlak voor het slapengaan eet? Dat zou heel goed kunnen! Onderzoekers hebben namelijk een correlatief verband gevonden tussen individuen die laat nog eten en het hebben van een te hoog BMI (overgewicht). Door dit onderzoek hebben veel mensen de conclusie getrokken dat je dus maar niet meer moet eten na 20:00 uur ’s avonds. Maar is dat wel zo? 

Theorie 1: Je metabolisme wordt langzamer wanneer je slaapt. Hierdoor heeft je lichaam dus geen voedingsstoffen nodig.

Uit onderzoek is gebleken dat je metabolisme ’s nachts niet tot nauwelijks verschilt van overdag. Ook wanneer je slaapt blijft je hart kloppen, je longen ademen en je bloed pompen. Het brein -een grote calorieën verbrander- is ook ’s nachts erg actief. Al deze dingen kosten je lichaam veel energie en valt het dus heel erg mee in hoeverre je metabolisme tussen nacht en dag verschilt.

Theorie 2: ’s Nachts zijn je insuline levels hoger en het eten wat je eet wordt dus eerder omgezet tot vet.

Deze theorie klopt als je de insuline levels tussen de ochtend en de nacht vergelijkt. Maar, wat blijkt? Alleen in de ochtend zijn je insuline levels lager en deze stijgen in de loop van de dag gewoon weer. Ze zijn tussen de middag dus op hetzelfde niveau als in de avond. Het maakt dus niks uit of je om 14:00 uur een boterham met pindakaas eet of om 2:00 uur.

Theorie 3: Wanneer je ’s avonds koolhydraten eet wordt het eerder als vet opgeslagen dan overdag.

Koolhydraten kunnen op twee verschillende manieren opgeslagen worden: als glycogeen of als vet. Je lichaam kan maar weinig glycogeen opslaan, dus alles wat je meer eet dan deze glycogeen behoefte, wordt opgeslagen als vet. Het maakt echter niet uit op welk moment van de dag je eet, dit systeem werkt op elk tijdstip van de dag hetzelfde.

Ondanks al deze weerlegde theorieën… Hoe komt het dan dat er toch een correlatief verband tussen ’s avonds na 20:00 uur eten en overgewicht is gevonden?

Dat zie je in dit filmpje! Verder worden ook alle theorieën en hun weerleggingen nogmaals visueel en super duidelijk uitgelegd.

Reageer ook