Dertig tot vijftig personen raken per jaar vermist in het buitenland. Dat is best veel. Daarvan wordt 90 procent voor het einde van het jaar gevonden. Gelukkig is dat percentage ook best hoog, maar één van je gezinsleden zou zich maar tot die 10% vermisten mogen rekenen, dan is iedere procent te veel. Het leed voor de achterblijvers is niet te overzien.
Het overkwam Marije Slijkerman en Gerard Koetsier. Hun dochter Sophia, een 22 jarige geneeskunde studente, wordt sinds oktober 2015 vermist.
Hoe Sophia is verdwenen
Sophia neemt op 22 oktober 2015 afscheid van alle mensen in het ziekenhuis waar ze stage heeft gelopen. De volgende ochtend vertrekt ze met een paar reisgenoten voor een rondreis door Uganda.
Op woensdagmiddag 28 oktober 2015 komen zij aan in Murchison Falls National Park. Na een boottocht over de Nijl komen zij tegen zessen aan bij hun accommodatie voor de nacht, het Student Education Centre. Zij halen hun spullen uit de auto en Sophia zegt even naar de WC te gaan, een apart gebouwtje, een stukje verderop.
Dit is de laatste keer dat Sophia is gezien.
Haar reisgenoten slaan heel snel alarm en binnen een kwartier wordt er met hulp van parkrangers naar haar gezocht. Zonder resultaat. De dagen daarna wordt verder gezocht, door politie en parkrangers, op land en in de rivier. Sophia wordt niet gevonden.
Slachtoffer van wilde dieren?
De politie van Uganda gaat er vanuit dat Sophia in de rivier is gevallen en slachtoffer is geworden van wilde dieren, zoals bijvoorbeeld krokodillen. Het vreemde is dat haar kleren naast de rivier zijn teruggevonden. Ze lijken netjes te zijn uitgedaan en hier en daar hingen reepjes stof in de bomen alsof ze er bewust waren ingehangen als om een spoor te vormen. Dat ze haar kleren heeft uitgedaan lijkt de theorie van de wilde dieren te ontkrachten.
Opsporingsactie van start gegaan
De familieleden van Sophia hebben een stichting in het leven geroepen om via crowdsurfing geld in te zamelen om een reddingsactie op te zetten. Op 25 april 2016 was het zover en vertrok het opsporingsteam naar Uganda. Het team heeft de middelen om 14 dagen te zoeken. In die tijd worden 4 zoekgebieden uitgekamd. De familieleden hopen hiermee antwoorden op hun vragen te krijgen.
Het team bestaat uit 9 personen, waaronder een antropoloog, een bodemdeskundige, forensisch patholoog Frank van de Goot en Nikki van Passel, die de familie Koetsier bijstaat in hun zoektocht. Van Passel is voorheen ook betrokken geweest bij de opsporing van de toen nog vermiste Mary-Anne Goossens. Zij begeleidde de familie en genereerde veel aandacht, vooral online. Uiteindelijk werd Goossens levend aangetroffen langs een rivier in Spanje.
Van der Goot was in maart 2015 betrokken bij de opsporing van Lisanne Froon en Kris Kremers in Panama. Zijn team concludeerde toen dat de 2 meiden vermoedelijk zijn verongelukt.
Stichting Find Sophia
Op de website van de Stichting FindSophia tref je meer informatie aan en ook hoe je de Stichting kunt steunen. Als de zoekactie naar Sophia is afgerond zal de stichting blijven bestaan en worden ingezet om Nederlanders die in het buitenland zijn vermist op te sporen.
Veel sterkte!
We wensen de familie van Sophia heel veel sterkte toe in deze zeer zware en onzekere periode. We hopen dat ze via het reddingsteam antwoord op hun vragen zullen krijgen.
Lees ook:
Bronnen: