fb
Damespraatjes Damespraatjes

Mirjam: “Ik voel mij zo enorm voor het blok geplaatst”

wil geen oorbellen bestellen

Nog niet zo heel lang zijn Mirjam en Nel bevriend. Toch heeft Nel Mirjam flink in verlegenheid gebracht en weet Mirjam niet zo goed wat ze nu moet doen.

Wat een leuk mens zeg

Toen Mirjam en Nel elkaar voor het eerst ontmoette tijdens een vrijgezellenfeestje van gezamenlijke vriendin Erica, trokken ze als magneten naar elkaar toe. Die dag raakten ze niet uitgepraat en ze keken allebei al uit naar de trouwerij van Erica. Dat is inmiddels twee jaar geleden. “Soms heb je dat met mensen, die ontmoet je en dan klikt het onmiddellijk. Alsof je elkaar al jaren kent. Ik vertelde Nel tijdens het huwelijk dat ik iemand zocht die op korte termijn mijn gordijnen kon maken. Spontaan bood zij aan om dat te doen. En voor ik het wist zat Nel achter haar naaimachine mijn gordijnen in elkaar te rammelen. Zo fantastisch.”

Nee, ik wil er niks voor

Natuurlijk wilde Mirjam haar kersverse vriendin daarvoor betalen maar daar wilde Nel niets van weten. “Ze bleef maar herhalen dat het geen moeite was geweest en dat ze het graag had gedaan. Ik voelde me er een beetje ongemakkelijk onder want als ik het door een bedrijf had laten doen was ik een vermogen kwijt geweest.” Omdat Nel echt niet van een vergoeding wilde weten, kocht Mirjam een prachtige bos bloemen voor haar. “De gordijnen zijn prachtig en ik ben er zo blij mee, Nel had dat echt niet voor niets hoeven doen.”

Heel ongemakkelijk dit

Vorige week belde Nel Mirjam op met een vraag waar Mirjam wel een beetje mee in haar maag zit. Want wat is er aan de hand? “Nels dochter, Kira, is onlangs gestart met een webshop. Ze was een tijdje zonder werk omdat ze lichamelijk maar vooral geestelijk niet zo lekker in haar vel zat. Voor Nel ook een pittige periode want Kira was somber en verdrietig en wist niet zo goed wat ze met zichzelf aan moest. Gesprekken met een hele fijne coach hebben ertoe bijdragen dat Kira een webshop heeft geopend waar ze haar eigen gemaakte sieraden verkoopt. Nel is zo blij dat haar dochter dit doet en dat ze daar zichtbaar van opknapt, dat ze heel graag wil dat de winkel van Kira een succes wordt.”

Lelijke sieraden

Om het een succes te laten worden, heeft Nel gevraagd of Mirjam iets wil bestellen bij de webwinkel van Kira. “Geen probleem, ik surfde vrolijk naar de webshop. Het begon er al mee dat ik de site die ze zelf heeft gebouwd echt niet mooi vind. Heel onoverzichtelijk en weinig aantrekkelijk. Daarnaast zijn de sieraden die ze maakt en verkoopt absoluut niet mijn smaak. De ringen en kettingen vind ik kinderlijk, met heel veel kleur en smileys. Dat is niet wat ik mooi vind en graag draag.” Mirjam speurt de hele site af op zoek naar iets dat ze nog wel te doen vindt, maar slaagt niet.

Niks moois tussen

“Het goedkoopte sieraad is vijfendertig euro en dat vind ik te veel voor iets dat ik niet mooi vind. Het gaat niet om het geld, ik kan het best missen, maar ik weet nu al dat ik die ring niet ga dragen en dat vind ik zonde. Zeker omdat ik aan het ontspullen ben en niet meer van alles zo maar klakkeloos wil kopen.” Als Nel Mirjam vraagt of ze iets moois heeft gezien in de webwinkel van Kira, weet ze niet zo goed wat ze moet zeggen. “Ik zei maar dat ik nog geen tijd had gehad om goed te kijken, maar dat ik dat beslist zou doen.”

Omdat Mirjam zich even geen raad weet, belt ze met Erica en kaart de webwinkel van Kira aan. Ook zij had het verzoek van Nel gekregen om een mooi sieraad te kopen omdat dat goed zou zijn voor het ego van Kira. “Erica heeft gelijk een set gekocht: een ring, ketting en armband, terwijl ze het niet echt mooi vindt. Ze deed de bestelling meer voor Nel dan voor Kira en heeft daar geen probleem mee.”

Ik vind het huichelachtig

Mirjam heeft daar wel een probleem mee. “Iets voor mezelf kopen zodat een ander daar blij van wordt en ik zelf niet, vind ik ronduit belachelijk. Je gaat toch ook niet een kledingwinkel in en rekent een trui af die je foeilelijk vindt maar toch maar meeneemt omdat je de verkoopster niet wil teleurstellen? Zo komt dat op mij een beetje over en ik heb daar geen innerlijke vrede mee. Ik vind het een huichelachtige actie en de enige reden dat ik een sieraad zou kopen is om met name Nel een plezier te doen. Dat past niet in mijn hoofd, ik wil dat niet. Maar de vriendschap die ik heb met Nel wil ik ook niet kwijt, die is me veel te dierbaar. Erica vindt dat ik er veel te veel een toestand van maak, maar dit is voor mij een principe kwestie.”

Hoe zou jij dit aanvliegen? Gewoon een ringetje in je virtuele mandje leggen afrekenen en zo af en toe dragen als je weet dat je vriendin komt? Of ben je het helemaal met Mirjam eens dat ze zeker geen spullen moet kopen om een ander blij te maken terwijl ze er zelf niets aan vindt? Praat mee in de comments van het artikel.

Foto door Stephen Francis via Pexels

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

6 reacties

Trudy -

Ik zou niets kopen maar aanbieden om de website van de dochter te verbeteren met financiele steun! Een goede website verkoopt beter en op die manier heb je ook de gordijnen betaald.

Martine -

Ik zou niet iets gaan kopen omdat een ander dat van me vraagt, terwijl ik het echt niet mooi vind!
Zij heeft inderdaad tijd besteed aan de gordijnen, maar toen je aanbood om ervoor te betalen, werd dat aanbod afgeslagen. Dat betekent wat mij betreft niet, dat je nu verplicht bent om zo’n (lelijk) sieraad te kopen van haar dochter. Blijf gewoon eerlijk naar jezelf én naar je vriendin en zeg dat de sieraden jouw smaak niet zijn. Dat moet je toch kunnen zeggen tegen een vriendin? Als dat de vriendschap zou kosten (wat ik niet verwacht), dan zegt dat ook meteen genoeg over wat de vriendschap betekende.

Nicolette -

Ze heeft je net 1200 euro bespaard en je doet moeilijk over iets wat 30 euro kost. Koop gewoon wat en draag het als je vriendin er is. Kleine moeite, groot gebaar!

Odette Mertens -

Je vriendin heeft je gordijnen gemaakt. Indien je dit had laten doen door een naaiatelier had je dit een fortuin gekost, zeg je zelf.
Koop een juweel bij haar dochter, en bedenk dat dit een wederdienst kan zijn voor het maken van de gordijnen. In het leven moet je kunnen “geven en nemen”!

Joris -

Bestel het gewoon, gooi het weg, leg het in de kast of geef het cadeau en zie de kosten als verhoring voor de geleverde vriendendienst ipv aanschaf van het sierraad. Boeiend.

Fiene -

Je maakt er een te groot ding van meid het is een sieraad. Iets wat je om kan doen of in de kast kan leggen.
Ze vraagt niet of je met haar wilt trouwen of babies krijgen. Het is niet van levensbelang.
What is the big deal zou ik zeggen? En anders wees dan ook zo grote meid om het eerlijk tegen haar te zeggen dat je er geen zin in hebt.

Reageer ook