Als IT-manager bij een groot bedrijf heeft Alexandra veel energie nodig. “En heel eerlijk: door het slaapgedrag van onze twee kinderen heb ik die energie gewoon niet. De jongste is tien maanden oud en heeft nog geen nacht doorgeslapen. En ook de oudste, van vier jaar, is ’s nachts regelmatig wakker door nachtmerries. We doen geen oog dicht. In combinatie met mijn zware baan red ik het niet zonder koffie. Ik drink zoveel koffie dat mijn man zich zorgen maakt.”
Vroeg aan het werk
Twee van de vijf dagen werkt Alexandra vanuit huis. “Meestal zit ik rond zes uur achter mijn thuiswerkplek, ook als ik die dag naar kantoor moet. Ik log in, werk de eerste mails weg en stel een to-do-lijst op voor die dag. Het is prettig om vóór mijn team te beginnen. Zo kan ik relatief rustig starten, zonder dat ik de hele tijd word gebeld. Een behoorlijk deel van mijn werk doe ik tussen zes en acht. Daarna breng ik onze zoon naar school en werk ik verder vanuit huis of op kantoor.”
Tot laat werken
De man van Alexandra haalt de kinderen aan het einde van de dag op van de crèche en de BSO. “Ook doet hij boodschappen en kookt hij. Ik kan dan nog wat langer doorwerken. Soms zit ik tot zeven uur te werken, dan eet ik mee, help ik met het naar bed brengen van de kinderen en werk daarna nog een paar uur door. Soms klap ik pas om tien uur mijn laptop dicht. Daar heb ik geen problemen mee. Ik vind mijn werk leuk, uitdagend en ben er graag mee bezig.”
Geteld
Toch merkt Alexandra aan alles dat het eigenlijk te zwaar is, de combinatie van een veeleisende baan en een jong gezin. “Ik ben gewoon structureel oververmoeid. Dit blijkt wel uit het feit dat ik zoveel koffie drink dat mijn omgeving zich zorgen maakt. Voor acht uur ’s ochtends heb ik vaak al drie koppen op. Rond de lunch zit ik op zes koppen. En tegen het einde van de dag drink ik er nog een stuk of vijf. Er zijn dagen waarop ik elk uur een kop koffie drink. Laatst heb ik het geteld, en het waren er vijftien op één dag!”
Lachen
Alexandra schrikt zelf van dat aantal en is niet de enige. “Ook mijn man en collega’s maken er opmerkingen over. Op kantoor noemen ze me ook wel ‘de koffiecommendant’. Enerzijds moet ik daar altijd hard om lachen, maar anderzijds is het ook in en in triest. En het ergste is: op kantoor weten ze niet dat ik thuis vaak al drie koppen op heb en na het werk ook nog een paar bakken wegwerk.”
Kan niet meer zonder
Laatst vroeg een collega bezorgd of Alexandra nog wel kan slapen met al die cafeïne in haar systeem. “Nou, ik slaap slecht. Maar dat komt door de kinderen en de stress van mijn werk, niet door de cafeïne. Zonder koffie zou ik simpelweg in slaap vallen achter mijn bureau en niks gedaan krijgen. Als ik geen koffie drink, word ik moe, chagrijnig en krijg ik knallende koppijn. Ik heb ooit geprobeerd cold turkey te stoppen, maar ik werd er helemaal niet lekker van. Ik kan niet meer zonder koffie.”
Zorgen
De man van Alexandra maakt zich zorgen om de koffie-inname van zijn vrouw. “Toen we elkaar net kenden, dronk ik ook graag koffie, maar hield ik het bij drie of vier koppen per dag. Pas toen ik meer ging werken en de kinderen kwamen, werd het steeds meer. Hij maakt zich zorgen om mijn gezondheid en dat snap ik. Het ergste is: ik weet niet hoe ik het moet doorbreken. Ik kan de kinderen niet wegdoen, ik wil niet minder hard werken, en zonder koffie lukt het me niet. Hoe kom ik er ooit vanaf?”
Bovenste afbeelding: Unsplash+
Renate -
Vergeet niet dat je op je werk vervangbaar bent, thuis niet. 15 koppen koffie per dag kan op den duur ernstige gezondheidsproblemen opleveren en dan hoef je helemaal niet meer naar je werk en kan je gezin jou gaan verzorgen in plaats van andersom.