fb
Damespraatjes Damespraatjes

Mag je sporten als je griep hebt of verkouden bent?

Als ik me niet lekker voel dan zou ik het liefst met een dekentje op de bank kruipen. Maar helaas zit dat er meestal niet in. Toch naar mijn werk, want voor een flinke verkoudheid blijf je niet thuis. Maar wat doe je met je afspraak voor de sportschool? Moet je die afzeggen omdat sporten met een verkoudheid gevaarlijk is?  Is bewegen goed voor je weerstand of juist niet? En wanneer mag je echt niet sporten?

Sporten verhoogt je weerstand

Sporten kan je helpen om je weerstand op te bouwen: een goede conditie en iedere dag in ieder geval een half uur flink bewegen, verkleinen de kans op een verkoudheid of griepje. Ook vermindert het de  stress en zorgt het dat je beter slaapt, wat ook weer goed is voor je weerstand.

Zwaar trainen verlaagt de weerstand juist

Extreme inspanning, zoals bijvoorbeeld een marathon lopen of urenlang sporten, verlaagt de weerstand tijdelijk. De kans op een infectie is dan groter. Ook kan je weerstand door afkoeling afnemen en hierdoor ben je vatbaarder voor virussen. Zorg ervoor dat je goed herstelt na een zware training en kleed je zo dat je warm blijft. Op die manier kun je proberen de griep buiten de deur te houden.

Wel of niet sporten met een verkoudheid 

Bij een verkoudheid kun je gewoon sporten. Maak het niet te gek, want je lichaam heeft energie nodig om te herstellen van de verkoudheid.

Wel of niet sporten met een griep

Bij griep wordt het afgeraden om te gaan sporten. Flink bewegen met griep vertraagt je herstel alleen maar en je sportprestaties zullen ook tegenvallen.

Het is een fabeltje dat je met bewegen de koorts eruit zweet, trainen met koorts is zelfs gevaarlijk. Het kan een infectie van de hartspier veroorzaken (myocarditis) die kan leiden tot hartfalen en hartritmestoornissen. Houd als je weer beter bent het dubbele aantal van het aantal dagen waarop je koorts had rust. Na drie dagen koorts, mag je dus nog zes dagen lang niet sporten.

Twijfel je nog?

Doe dan de ‘nek-check’. Heb je alleen symptomen boven de nek, zoals een loopneus of verstopte neus, keelpijn, hoofdpijn en oorpijn? Sporten is geen probleem.

Heb je ook symptomen onder je nek, bijvoorbeeld last van hoesten, kortademigheid, een piepende ademhaling, koorts en spierpijn? Even niet sporten. Gebruik je regelmatig een hartslagmeter, dan kan deze ook een goede indicatie geven. Is je hartslag in rust verhoogd, dan is trainen af te raden.

De tips die we hierboven hebben gegeven zijn bedoeld voor mensen die een normale gezondheid hebben. Heb je een aandoening, heb je een ernstige ziekte, oververmoeid, hartklachten etc. ga dan zeker even bij de huisarts langs.

Bron: Gezondheidsnet

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook