fb
Damespraatjes Damespraatjes

Fietsen, I love it!

Vorig jaar zomer ben ik met het fietsvirus besmet geraakt. Op een gewone stadsfiets maakte ik tochten van zo’n 100 kilometer per dag en dat smaakte naar meer. Inmiddels is de stadsfiets omgeruild voor een Giant Aero met 30 versnellingen en van tochtjes van 220 kilometer schrik ik niet meer terug en heb ik solotochten naar Salzburg en Parijs gemaakt.

Steeds meer vrouwen ontdekken het wielrennen en mountainbiken. Daar ben ik super blij mee want hierdoor gaan steeds meer fabrikanten fietskleding voor dames produceren en dit wordt ook steeds modieuzer. Maar naast dat het mooi moet zijn, moet het natuurlijk ook wel goed zitten.

Wat heb je beslist nodig als je vaker gaat fietsen?

1. Een helm. Ook al heb ik afgelopen half jaar meer dan 6.000 kilometer gefietst, toch draag ik geen helm. Ik krijg hier best veel opmerkingen over, terecht. Maar mijn snelheid is niet echt hoog en ik heb geen racestuur. Dat is voor mij tot nu toe de reden geweest om geen helm te dragen.

Volgend jaar wil ik naar Barcelona fietsen. Tijdens hele lange fietsdagen zakt de concentratie, waardoor je meer kans hebt op stuurfouten. Ook ga ik de bergen in en fiets dan langs drukken wegen: een helm is dan onmisbaar. Naar mijn mening zou iedereen die vaak boven de 25 kilometer per uur fietst een helm moeten dragen.

Staat zo’n helm dan niet vreselijk lelijk zul je je afvragen? Ja dat is vaak het geval, maar investeer in een mooie lichtgewicht helm. Deze is misschien iets duurder, maar zit ongelofelijk veel lekker dan een goedkope helm en (misschien nog wel belangrijker) hij zal je beter staan.

2. Een fietsshirt. Zelf fiets ik graag met blote armen en heb een aantal mouwloze shirts. Met een ritsje bij mijn borst. Als ik een berg beklim op mijn fiets zweet ik enorm, dan is het bergafwaarts fijn als ik mijn richts weer omhoog doe en zo mijn borst en nek tegen kou bescherm.

Let er ook op of er vakjes in je shirt zitten om spullen in te stoppen. Onmisbaar natuurlijk voor je telefoon, maar ook voor bijvoorbeeld je fietssleutel, een koekje, haarelastiekje etc. Heel makkelijk om dat daar in te bewaren.

3. Een fietsbroek. Een fietsbroek moet goed zitten en daarom zijn er speciaal broekjes voor vrouwen ontworpen, die met de vrouwelijke lichaamsvormen rekening houden. Als zo’n broek niet goed zit kun je last krijgen van geïrriteerde huid, schuurplekken en zadelpijn.

Belangrijk is het om dit broekje steeds heel goed te wassen. Doe je dit niet, dan kan het een bron van bacterieen zijn en op lange fietsdagen kan dat tot onstekingen leiden op plekjes waar de huid geirriteerd is.

4. Fietsschoenen. Dit is heel afhankelijk van het soort fiets dat je hebt. Zelf heb ik een gewone tourfiets en draag normale sportschoenen. Het wordt natuurlijk anders als je een wielrenfiets hebt met clips.

5. Regenkleding. Zelf ben ik een mooi-weer fietser en kijk vaak dagen op mijn weer appjes of het niet gaat regenen. Maar soms kun je het niet voorkomen en moet je toch door een bui fietsen. Een echt regenpak heb ik niet, wel een waterafstotend jasje en mijn benen laat ik gewoon nat regenen. Na de bui droog ik mijn benen weer af en trek een droog fietsbroekje aan. Voor mijn schoenen heb ik regenhoesjes, die ik om mijn schoenen heen doe als het echt hard regent. Er bestaan ook echte regenschoen die je over je fietsschoenen (ook met clip) kunt heentrekken.

Natuurlijk kun je nog veel meer aanschaffen voor je fietstochten zoals een klein tasje onder je zadel met een reserve binnenband en wat klein gereedschap, fietshandschoenen, windstoppers, kilometer teller, fietsnavigatie, onderkleding, petjes, haarband, fietsbril, bidon- met bidonhouder, sokken etc.

In de zomer van 2016 wil ik naar Barcelona fietsen en nu ben ik al bezig om mij voor te bereiden. Bijna alle specifieke fietsspullen heb ik al in huis. Alleen de cursus banden verwisselen voor vrouwen moet ik nog volgen.

 

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook