Je kent kasjmier wel: van die heerlijke, zijdezachte truien en vesten die een genot zijn om te dragen. Het zit ongelooflijk lekker en staat bovendien heel erg chique. Vaak herken je deze prachtige wol aan de diepe kleuren en het enigszins pluizige karakter. Het chique imago van kasjmier producten komt ook doordat de wol vrij prijzig is. Het ziet er luxe uit, het voelt luxe en het ís luxe. Maar, waar komt kasjmier eigenlijk vandaan en hoe zorg je er het beste voor? In dit artikel vertellen we je er alles over.
Wat is kasjmier
Kasjmier is een gebied gelegen op de grenzen van India, Pakistan en China. Het is de vallei van de rivier de Jhelum die door de zuidwestelijke uitlopers van het Himalayagebergte stroomt. In die regio graast de Kasjmirgeit en dáár komt van origine deze prachtige wol vandaan. Maar ook hoog in de bergmassieven van Iran, Mongolië en Afghanistan leven kasjmier geitenrassen. De belangrijkste productielanden zijn oorspronkelijk India, China, Mongolië en Iran, maar tegenwoordig worden er ook in Australië, Nieuw-Zeeland en zelfs in Schotland kasmiergeiten gehouden voor de wol.
Zeer isolerend en licht in gewicht
In de bergen kan het overdag gloeiend heet worden en ’s-nachts ijskoud zijn. Vandaar dat deze dieren zijn uitgerust met een isolerende vacht die zorgt voor koelte overdag en warmte tijdens de nacht. Dat verklaart waarom mensen ook graag kleding dragen en beddengoed gebruiken van deze wol. Dankzij de zachtheid en de optimale temperatuurregulatie is kasjmier een product dat garant staat voor optimaal comfort. Het heeft een zeer fijne, zachte en soepele vezel. Deze vezels zijn afkomstig van de ondervacht van de geit. De bovenvacht is wat stugger. Vooral op de gebieden rond de nek en kin van de geit zijn de vezels van zeer goede kwaliteit.
Van oorsprong werden de geiten geplukt en vervolgens werden de stugge haren uit de vacht verwijderd. Tegenwoordig scheert men de dieren machinaal, dit gaat uiteraard veel sneller. Eén geit brengt per keer zo’n 150 gram kasjmier wol op. Dat verklaart ook waarom deze wol zo prijzig is. Onbehandelde kasjmier wol bestaat in 3 natuurlijke kleuren, namelijk grijs, wit en bruin. De wol wordt vervolgens geverfd in de gewenste kleur.
Duur
Kasjmier is dus een luxe, dure natuurvezel. De prijs van de wol hangt af van enkele factoren. Zo is het afhankelijk van hoe fijn de vezels zijn, de lengte, de mate van kroezing en de kleur. Vanwege de kostbaarheid wordt kasjmier ook vaak gemengd met andere wolsoorten, zoals merino. Kasjmier is heerlijk zacht en warm in de winter, maar kan in de zomer ook goed worden gedragen omdat het heel ademend is. Ontdek de mooiste modellen kasjmieren sjaals, mutsen, vesten en truien bij jouw favoriete kledingwinkel!
Slapen in luxe
Eén van de belangrijkste van de tips om je nachtrust te verbeteren is te zorgen voor een rustgevende sfeer in de slaapkamer, een goed bed en een comfortabel matras. Ook het kussen en je dekbed zijn daarbij van belang. Je kussen moet voldoende steun geven en je dekbed moet voldoende isoleren en tegelijkertijd ademend zijn. Een dekbed van kasjmier geeft je dat heerlijke, luxe gevoel. Het is licht in gewicht en heeft een groot regulerend vermogen. Een dekbed van deze edele wol is heerlijk warm, maar voorkomt nachtelijk zweten. Dit is te danken aan de ademende eigenschappen van de wol. Daardoor is het een ideaal dekbed voor elk seizoen. Een kasjmier dekbed is lichter, soepeler en voelt nog zachter dan een exemplaar van gewone scheerwol.
Hoe verzorg je kasjmier items het beste?
Zo’n speciaal en edel materiaal vereist ook speciale zorg. Je wil natuurlijk goed voor je kasjmier spulletjes zorgen. Het maakt daarbij eigenlijk niet uit of het nu om kledingstukken gaat of om bijvoorbeeld een heerlijk zachte, kasjmier deken of dekbed. Om te zorgen dat deze zo lang mogelijk hun zachtheid, kleur en vorm behouden, moet je ze voorzichtig behandelen. Wij vertellen je hier hoe je dat het beste kunt doen.
Je zou het misschien niet verwachten, maar kasjmier kan je prima wassen. De vezels kunnen heel goed tegen water. Wassen is zelfs nodig om de vezels zacht en soepel te houden en om pilling te voorkomen. Na twee of drie keer dragen, moet je kasjmier kleding wassen (tenzij op het label iets anders vermeld staat). Voor een dekbed of deken kan dit anders zijn, kijk daarom op het label voor was instructies.
In de meeste gevallen kun je het item gewoon in de wasmachine wassen. Gebruik dan een koud programma en een wolwasmiddel of een wasmiddel dat speciaal voor kasjmier is. Deze middelen bevatten geen bleekmiddel, wasverzachter of witmakers en zijn aanvettend. Het laat dus een laagje om de vezel achter waardoor ook de natuurlijke beschermlaag van de wolvezels wordt behouden.
Wasverzachter is uit den boze en het is belangrijk om kledingstukken vóór het wassen binnenstebuiten te keren. Eventueel stop je het eerst in een wasnet of kussensloop. Na het wassen knijp je het item licht uit, maar het mag absoluut niet gewrongen worden. Vervolgens leg je het kledingstuk te drogen op een badhanddoek. Niet in de zon en ook niet dicht bij de verwarming. In ieder geval is het van belang om kledingstukken nooit op te hangen of in de droogtrommel te stoppen.
Strijken mag, op een lage stand. Maar een stoommachine is beter.
Tot slot is het goed om je kasjmieren items regelmatig te ‘borstelen’. Hiervoor zijn speciale kasjmierborstels verkrijgbaar. Na een borstelbeurt verdwijnen eventuele balletjes door pilling en ziet het er weer als nieuw uit.
Bewaren van kasjmieren items
Kasjmieren kleding kun je het best niet te vaak achter elkaar dragen. Dan krijgen de vezels de kans weer te herstellen. Bewaar de items altijd opgevouwen in de kast. Als je ze ophangt, verliezen ze hun vorm. Kasjmieren dekbedden rol je het beste op voor je ze opbergt. Zorg dat de ruimte droog is en altijd goed gelucht wordt. Daarnaast is het belangrijk om kasjmier tegen motten te behandelen/beschermen. Motten zijn namelijk gek op deze zachte vezels.
Zorg voor jezelf
We weten allemaal dat het belangrijk is om goed voor onszelf te zorgen. Warme, comfortabele kleding en beddengoed is daarbij erg belangrijk. Als je weerstand wat minder is, kan beschermende kleding nét dat verschil maken tussen wel of niet verkouden worden. Ook wanneer je last hebt van spierpijn of pijnlijke gewrichten heeft warmte een positieve invloed. Kleding en beddengoed van natuurlijke, isolerende materialen zorgen dat je je veel beter voelt. Vooral wol is dan een goede keuze. Veel mensen kiezen dan voor kasjmier, omdat dit niet prikt of kriebelt. Iets wat bij gewone scheerwol vaak wél het geval is. Warm, comfortabel beddengoed heeft bovendien het voordeel dat je veel beter slaapt en dat komt je algehele gezondheid natuurlijk ook ten goede.
Het is even een uitgave, maar met de juiste verzorging (zoals we hierboven hebben uitgelegd) heb je heel lang plezier van kasjmier. Wanneer je kijkt naar de verhouding prijs en gebruiksduur kom je eigenlijk helemaal niet zo duur uit. Je investeert in luxe, kwaliteit én comfort. Een investering die het echt waard is. Dus, waarom zou je jezelf eigenlijk niet verwennen en verzorgen met een heerlijk, zacht dekbed, schitterende trui of warme sjaal en muts van kasjmier?
Heb jij wel eens een trui van Kasjmier gekocht? We lezen graag meer over jouw ervaringen met dit luxe materiaal!
Joris -
Is dit artikel toevallig reclame?