fb
Damespraatjes Damespraatjes

Handwas-icoontje in het waslabel: écht op de hand of gewoon in de machine?

Als moeder van twee jonge kinderen die er meer dan eens een zooitje van maken, was ik heel wat af. Per week draai ik zeker tien wassen en soms zelfs nog wel meer. Heel erg vind ik het niet en omdat ik vanuit huis werk kan ik het makkelijk tussendoor even in de wasmachine gooien. Waar ik wél erg zenuwachtig van kan worden, zijn handwassen. Wat is dat altijd een gedoe! Maar hoe zit het precies met dat handwas-icoontje in het waslabel? Betekent dit dat je het écht op de hand moet wassen of kan het ook best in de wasmachine? Ik zocht het uit.

Op de hand volgens het handwas-icoontje?

Ongeveer één keer per week heb ik een handwas. Dit zijn vooral de wollen truien van mijn man en delicate kledingstukken. Ik vul de badkuip met lauwwarm water, doe er een heel klein beetje vloeibaar wasmiddel bij en laat het dan een half uur in de badkuip liggen. Wanneer ik het eruit haal knijp ik voorzichtig het overtollige water uit de stof en hang het te drogen. Omdat de kleding niet is gecentrifugeerd duurt het drogen vaak erg lang… Al met al kost zo’n handwas mij dus flink wat tijd. Kan dat nou niet anders?

Lees ook: Gebruik voor dit kledingstuk geen wasverzachter

In de wasmachine

Ja, het kan anders. Kleding met een handwas-logo in het waslabel hóéft namelijk helemaal niet echt met de hand gewassen te worden. Het handwasprogramma op jouw wasmachine kan en mag ook gewoon. Hierbij draait de machine op een lage temperatuur, draait hij de was voorzichtig schoon en gaat het centrifugeren op een laag toerental. Aanvankelijk vond ik het wat spannend, maar inmiddels ben ik overtuigd. Het handwasprogramma op de wasmachine is sneller en effectiever dan echte handwas.

Praat mee

Hoe doe jij momenteel handwassen? Ga jij nog steeds in de weer met een bak water, of wist jij al dat je het gewoon in de wasmachine kunt doen? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

3 reacties

Jolanda -

Geweldige website met herkenbare dingen.
Net ontdekt omdat ik ook een aantal mooie kledingstukken heb gekocht die volgens de fabrikant op de hand gewassen moeten worden.
Er staat ook een stoom icoontje in de kledingstukken van een omcirkelde P met een streepje eronder.
De fabrikant staat erop de kledingstukken met de hand te wassen na een mail van mij met de vraag hierover.
Op het moment van aankoop denk ik dan, ach dat doe ik wel even, maar als het puntje bij het paaltje komt blijft het vaak liggen in de wasmand omdat ik geen zin heb in de klus.
Zonde dus.
Ik ga het proberen in mijn wasmachine 🙂

Roosie -

Super handige tip!!

Joris -

Interessante materie.

Reageer ook