fb
Damespraatjes Damespraatjes

Jeukende tepels zijn lang niet altijd onschuldig! Dit zijn de mogelijke oorzaken!

Heb je last van jeuk, dan is je eerste reactie dat je wilt krabben. Maar bij jeukende tepels is dat niet altijd gepast als je in het gezelschap van anderen bent :-). En dat maakt deze jeuk zo irritant! Dus je wilt er van af en dan is het goed om te weten wat er eigenlijk aan de hand is en waar de jeuk vandaan komt. En of je er misschien mee naar de dokter moet, want in sommige gevallen is dat zeker raadzaam!

Dit zijn de mogelijke oorzaken van jeukende tepels

1. Door wrijving en irritatie. Kledingstukken die steeds langs je tepels schuren kunnen irritatie veroorzaken. Zorg dat je een goedzittende BH hebt en shirtjes die niet steeds langs je tepels schuren. Ook tijdens het vrijen ontstaat er wrijving waar je misschien later last van krijgt.

2. Veranderingen in de hormoonhuishouding. Denk hierbij aan menstruatie, zwangerschap, overgang, puberteit, het gebruik van de pil etc. In deze gevallen kun je de jeuk wat verlichten door een anti-jeukmiddel.

3. Geven van borstvoeding. Door het zuigen van de baby kunnen er wondjes en/of kloofjes in je tepel ontstaan. Dat geeft niet slechts jeuk, maar kan ook pijn doen. Overleg met je kraamhulp of de verloskundige. Zelf gebruikte ik vroeger tepelhoedjes om mijn tepels rustig te laten wennen.

4. Allergische reactie. Ben je misschien overgeschakeld op een ander wasmiddel, gebruik je nieuwe zeep of shampoo? Ga dat in ieder geval even na.

5. Tepeleczeem. Dit kan trouwens ook bij mannen voorkomen. Ga niet krabben bij eczeem, want dan kan het veel erger worden. Gebruik een middeltje dat tegen eczeem helpt.

6. Bacteriele- of schimmelinfectie. Heb je niet slechts jeuk, maar heb je ook bultjes, zwellingen of wondjes, dan kan het een infectie zijn. Ga in dit geval even bij je huisarts langs.

7. Bepaalde vormen van borstkanker. Heb je aan beide tepels last dan zou je je in principe geen zorgen moeten maken. Verschijnselen van borstkanker manifesteren zich vaak maar aan een borst (uitzonderingen daargelaten natuurlijk). De ziekte van Paget uit zich vaak aan de buitenkant van de borst, terwijl er in de borst dan ook kanker aanwezig is. Een andere vorm van borstkanker, inflammatoire borstkanker (tumor in borst met roodheid), gaat vergezeld met een borstweefselontsteking.

In deze gevallen moet je zeker naar de huisarts met jeukende tepels

  • naast jeuk ook erge pijn
  • door huidveranderingen die ervoor zorgen dat je borst op de schil van een sinaasappel gaat lijken
  • als er vieze afscheiding uit je tepels komt
  • als de vorm van je tepel plotseling gaat veranderen
  • als je borsten pijn gaan doen
  • als de jeuk steeds erger wordt en de hierboven genoemde middeltjes niet werken
  • als je borstweefsel gaat verdikken en je bijvoorbeeld ook pijn onder je oksels krijgt of op andere plekken

Heb je last van iets anders dan hierboven beschreven en twijfel je of je naar de dokter moet? Overleg dan met de assistente van je huisartsenpraktijk. Beter iets te vaak overleg dan te weinig. Het gaat om jouw gezondheid!

Heb jij wel eens last van jeukende tepels? Ben je er ook achtergekomen wat de oorzaak geweest kan zijn en wat heb je er aan gedaan om het te verhelpen? Laat het ons weten bij de comments onder dit artikel. Vinden we leuk en mogelijk help je er ook andere vrouwen mee!

Bronnen:

Mens-en-gezondheid
Dokterdokter.nl

Reageer ook