fb
Damespraatjes Damespraatjes

Heeft jouw wasmiddel een houdbaarheidsdatum?

houdbaarheidsdatum wasmiddel

Heb jij je wel eens afgevraagd hoe lang je wasmiddel houdbaar is? Als er toch geen houdbaarheidsdatum dan kun je af te toe toch flink inslaan als er ergens een aanbieding is? En sommige bedrijven als Action bieden regelmatig wasmiddelen van grote merken aan met een wat verouderd etiket. Kun je dat dan nog gewoon gebruiken?

De productiedatum

Op de verpakking van waspoeder en vloeibaar wasmiddel staat eigenlijk nooit een uiterste houdbaarheidsdatum. Wel kun je zien wanneer je wasmiddel is geproduceerd. Er staat een code op de verpakking, die aan het begin uit 4 cijfers bestaat. Kijk maar naar het voorbeeld hieronder. Het eerste cijfer is het laatste cijfer van het jaartal, in dit geval dus 2016. De drie cijfers erna geven de dag van het jaar aan, namelijk de 230e dag van het jaar.

Deze code wordt eigenlijk altijd gebruikt als er sprake is van een terughaalactie, maar is dus eigenlijk ook super handig voor ons als consument om te kunnen zien wanneer het wasmiddel is geproduceerd.

Hoe lang is je waspoeder, wasmiddel of wasverzachter houdbaar?

Om deze vraag te beantwoorden hebben we contact gezocht met Unilever. De voorlichtster gaf aan dat alle wasproducten in ieder geval 3 jaar houdbaar zijn na de productiedatum. Is de verpakking eenmaal geopend dan is het na opening nog 1 jaar houdbaar.

Het grappige is alleen dat bijna niemand weet wat de productiedatum van een product is en dat zelfs de locatie-manager van de Albert Heijn waar ik af en toe boodschappen doe, de code niet kende.

Heb je het idee dat je wasmiddel niet meer goed is?

Als je twijfelt bel dan met de fabrikant van je wasmiddel. We horen wel eens dat wasverzachter gaat klonteren, zeker in een warme ruimte kan dat gebeuren. Neem dan contact op met de klantenservice van het desbetreffende merk en zorg dat je de codes van de verpakking er bij houdt als je belt. Je zult zien dat je klacht zeer serieus genomen wordt en regelmatig horen we dat ze je een nieuw product toesturen.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

7 reacties

Mustafa -

Dus bij aankoop moet kijken naar productie datum. Als geen productie datum denk maar. Misschien geproduceerd 5jaar geleden.

Hub -

Ik heb al wasverzachter staan en in gebruik van 5jaar geleden.

Hub -

Kan mij iemand zeggen hoelang waspots houdbaar blijven?

Joris -

Natuurlijk weet een supermarktmedewerker niet van de als code vermomde productiedatum op een random verpakking. Het zou fabrikanten sieren om de code gewoon logisch optie bouwen (dd-mm-jjjj in plaats van de dag van het jaar met jaartal) en er ‘productiedatum’ voor te zetten. Vanwaar al die geheimzinnigheid? Wees gewoon transparant.

Juul -

Aanvulling van andere website:
“Een wasmiddel zal niet bederven, maar zal wel een deel van de geur en werking verliezen. Dit is echter niet in die mate dat je zou moeten overwegen om het wasmiddel weg te gooien. Een verminderende werking komt overigens meer voor bij wit wasmiddel dan bij het middel voor gekleurde was. Dit komt door de toevoeging van bleek.

Je moet er wel op letten dat je waspoeder op een droge plaats kunt opslaan en op een plek waar het koeler is dan 40 graden. Op het moment dat een ruimte vochtig en erg warm is, zullen er toch klontjes ontstaan. Daarnaast zul je zien dat er onderdelen van vloeibaar wasmiddel naar de bodem zullen zakken. Dat ziet er gek uit, maar kan géén kwaad. Dit kun je makkelijk oplossen door met de fles te schudden.”

Juul -

Hoelang een wasmiddel houdbaar is, is slechts 1 aspect.
Net zo belangrijk is hoeveel minder de werkzaamheid (waskracht) is.
Het zegt namelijk nogal wat als een wasmiddel 3 jaar oud is (dus volgens de fabrikanten nog ‘houdbaar’) maar nog slechts 10% van de waskracht heeft. Als voorbeeld hè!
Dáár hoor je ze niet over en het zou wel eens kunnen dat die aanbiedingen in de winkel hiermee te maken hebben.

Leroy -

Maar kan ik een vervallen wadverzachter toch gebruiken?

Reageer ook