Heeft jouw wasmiddel een houdbaarheidsdatum?

Heb jij je wel eens afgevraagd hoe lang je wasmiddel houdbaar is? Als er toch geen houdbaarheidsdatum dan kun je af te toe toch flink inslaan als er ergens een aanbieding is? En sommige bedrijven als Action bieden regelmatig wasmiddelen van grote merken aan met een wat verouderd etiket. Kun je dat dan nog gewoon gebruiken?

De productiedatum

Op de verpakking van waspoeder en vloeibaar wasmiddel staat eigenlijk nooit een uiterste houdbaarheidsdatum. Wel kun je zien wanneer je wasmiddel is geproduceerd. Er staat een code op de verpakking, die aan het begin uit 4 cijfers bestaat. Kijk maar naar het voorbeeld hieronder. Het eerste cijfer is het laatste cijfer van het jaartal, in dit geval dus 2016. De drie cijfers erna geven de dag van het jaar aan, namelijk de 230e dag van het jaar.

Deze code wordt eigenlijk altijd gebruikt als er sprake is van een terughaalactie, maar is dus eigenlijk ook super handig voor ons als consument om te kunnen zien wanneer het wasmiddel is geproduceerd.

code-wasmiddel

Hoe lang is je waspoeder, wasmiddel of wasverzachter houdbaar?

Om deze vraag te beantwoorden hebben we contact gezocht met Unilever. De voorlichtster gaf aan dat alle wasproducten in ieder geval 3 jaar houdbaar zijn na de productiedatum. Is de verpakking eenmaal geopend dan is het na opening nog 1 jaar houdbaar.

Het grappige is alleen dat bijna niemand weet wat de productiedatum van een product is en dat zelfs de locatie-manager van de Albert Heijn waar ik af en toe boodschappen doe, de code niet kende.

Heb je het idee dat je wasmiddel niet meer goed is?

Als je twijfelt bel dan met de fabrikant van je wasmiddel. We horen wel eens dat wasverzachter gaat klonteren, zeker in een warme ruimte kan dat gebeuren. Neem dan contact op met de klantenservice van het desbetreffende merk en zorg dat je de codes van de verpakking er bij houdt als je belt. Je zult zien dat je klacht zeer serieus genomen wordt en regelmatig horen we dat ze je een nieuw product toesturen.


1 reactie

Leroy -

Maar kan ik een vervallen wadverzachter toch gebruiken?

Reageer ook