fb
Damespraatjes Damespraatjes

Is het als ZZP’er nodig om een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten?

bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Wanneer je een nieuw bedrijf start, denken veel mensen voornamelijk aan de leuke dingen van hun beginnende onderneming. Ze zijn enthousiast over het product of de dienst die ze bieden.  En blij over hoe ze iets voor andere mensen creëren, waar die mensen echt behoefte aan hebben. Helaas komen zijn er bij het starten van een bedrijf ook risico’s. Zelfs als jij een eenmanszaak hebt, en dus ZZP’er bent, kunnen er dingen mis gaan die nadeel kunnen opleveren voor anderen.

Om je zo goed mogelijk in te dekken, is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering een optie. Maar wat is zo’n verzekering nou precies, wat kan er verzekerd worden. En wat is nou het belang van het verzekeren van de aansprakelijkheid van je nieuwe onderneming?

De verzekering

Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, ook wel AVB genoemd, is een verzekering voor bedrijven. De verzekering is over het algemeen niet verplicht. Toch wordt deze in verschillende branches wel regelmatig geëist (KvK, z.d.). Aanspraak kan worden gemaakt als een ondernemer (of een eventuele werknemer) onverhoopt schade aan iemand of iemand zijn eigendom maakt. Daarnaast kunnen je producten eventueel ook schade maken waar de verzekering voor kan worden aangesproken. Daar zit natuurlijk niemand op te wachten! Fijn als dit ook gedekt is.

En ook wanneer een werknemer een ongeluk krijgt en zijn werkgever hiervoor aansprakelijk stelt, is bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering relevant. Dit zijn natuurlijk scenario’s die je zo veel mogelijk wilt vermijden, maar helaas is compleet voorkomen niet altijd mogelijk.

Een klein hoekje

Een ongeluk zit in een klein hoekje en is dus zo gebeurd. Als je als ondernemer in aanraking met anderen kan komen, kan er schade worden veroorzaakt. In dat geval is het dus verstandig een AVB te nemen. Zelf ben ik bijvoorbeeld best onhandig en gaan kopjes thee en koffie regelmatig de hele tafel over. Op zich al vervelend, maar gelukkig heeft dit nog nooit tot schade geleid. Maar wanneer jij bijvoorbeeld een glas water over de laptop van een klant omstoot en deze niet meer bruikbaar is? Dan is het fijn dan je aanspraak op je verzekering kunt doen.

Na verzekeren

Bij de AVB wordt veel verzekerd als het om schade gaat. Toch is niet alles verzekerd en is het belangrijk om alsnog voorzichtig en secuur te werk te gaan. Wanneer er bijvoorbeeld schade aan jezelf of eigen bedrijf wordt gemaakt, wordt dit niet door de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering gedekt. Daarnaast vallen onder andere opzettelijke schade en “illegale” schade ook niet onder de aansprakelijkheid. In principe worden dus je bedrijfsactiviteiten verzekerd.

Maar mocht je nou, zonder het te weten, vóór het begin van je verzekering al schade hebben gemaakt, kan je deze zelfs eventueel ook meeverzekeren. En ook na risico kan verzekerd worden. Dus mocht je tijdens je verzekering schade hebben gemaakt, je stopt je bedrijf en dán volgt er nog een claim, dan kan ook dit risico worden verzekerd.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Veel mensen verwarren de beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) met die voor bedrijfsactiviteiten. Logisch, want ze lijken best een beetje op elkaar. Er zijn echter verschillen. De BAV geldt namelijk alleen voor ondernemers met een adviserende functie. Wanneer een architect bijvoorbeeld het advies geeft om kleinere ramen aan te schaffen dan achteraf nodig is, worden kosten die hierdoor worden gemaakt op de architect verhaald.

Het geven van verkeerd advies valt dus niet onder de AVB, maar onder de beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Heb je dus een adviserend beroep? Dan is het verstandig om je, naast de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering ook in die voor beroepsaansprakelijkheidsverzekering  te verdiepen. Is jouw onderneming niet adviserend van aard, dan is deze verzekering niet nodig (KvK, z.d.).

Belangrijke zaken

Natuurlijk is elk persoon en elk bedrijf verschillend. Kijk daarom goed wat voor verzekering bij je past. Als ondernemer kan het wel fijn zijn je in te dekken tegen onvoorziene (grote) schadeclaims. Het is daarom best verstandig om je onderneming te verzekeren tegen eventuele bedrijfsaansprakelijkheid. Hierdoor kan jij je richten op zaken die er echt toe doen en waar je waarschijnlijk al druk genoeg mee bent, het runnen van je bedrijf!

Foto door Mikhail Nilov via Pexels

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

1 reactie

Joris -

Is dit artikel toevallig reclame?

Reageer ook