In september 2020 stapten Ward en ik in het huwelijksbootje. We trouwden middenin de corona-pandemie en een groot feest geven kon toen dus niet. De pret was er voor ons niet minder om. Wij hadden een prachtig en intiem huwelijk alleen met onze familie. Toch hebben we het al jaren over het organiseren van een wat groter feest, zodat we ons trouwen ook nog met onze vrienden kunnen vieren. Het plan is nu om in 2025 ons eerste lustrum te vieren. Hoe we daar exact invulling aan gaan geven weten we nog niet. Maar wat mij in ieder geval een hele leuke basis lijkt, is het organiseren van een mini-festival. Hoe pak je dat aan?
Festivals zijn zo leuk omdat je samen met andere mensen even helemaal in een andere wereld duikt. Voor mij voelen festivals als kleine dorpjes waar je samenkomt met een groep gelijkgestemden die er allemaal een leuk(e) dag/weekend/week van willen maken. De meeste mensen denken bij festivals aan grote en professioneel georganiseerde evenementen. Maar wist je dat je zelf ook heel goed een mini-festival kunt organiseren? Onwijs leuk om een bijzondere leeftijd of een belangrijk jubileum te vieren.
Locatie
Door het festival op privé-terrein te organiseren, heb je in principe geen evenementenvergunning nodig. Je zou het dus bijvoorbeeld in je eigen achtertuin of op het erf van bekenden kunnen doen. Bedenk eerst hoeveel gasten jullie zouden willen uitnodigen en denk vooraf ook vast na over zaken zoals parkeren en sanitaire voorzieningen. Qua toiletten zou ik altijd zorgen voor minimaal één wc per 50 personen. Heb jij thuis maar één of twee wc’s? Dan kan het slim zijn om een of meerdere mobiele toiletten te huren. Klik hier om te zien wat je opties zijn.
Eten en drinken
Tijdens een festival is eten en drinken natuurlijk super belangrijk. Wat dacht je van een paar gave foodtrucks, waar mensen zelf pizza’s, burgers en wraps kunnen halen? Je kunt ook een cateraar inschakelen die jullie gasten de gehele dag van hapjes en drankjes voorziet. Ook leuk: start de dag met een uitgebreide lunch aan lange tafels. Na lekker eten en goede wijnen hebben mensen vaak wel zin in een dansje.
Muziek
Goede muziek is onmisbaar tijdens een festival. Je kunt je eigen kinderen als DJ achter een draaitafel zetten, bekenden vragen liedjes te spelen of professionele muziekanten inhuren. Hierbij kun je het zo gek maken als je zelf wilt. Denk bij het plannen van de muziek wel even aan de buren. Zeker als het laat wordt kan het goed zijn hier vooraf duidelijke afspraken over te maken. Nog leuker: nodig de buren ook gezellig uit.
Avondprogramma
Zeker zomers kan het nog lang gezellig blijven. Zorg daarom voor een leuk avondprogramma. Met het oog op de buurt is het wellicht niet mogelijk om tot laat harde muziek te spelen, maar wat dacht je van een intiem kampvuur met gitaarspel, marshmallows en/of poëzie? Het is ook aan te raden om heaters neer te zetten. Je kunt bijvoorbeeld een heater huren bij Boels.
Overnachten
Heb je een ruime locatie? Dan kan het zeker leuk zijn als (een deel van) de gasten blijft overnachten. Denk aan tentjes in de achtertuin of luchtbedden door het huis. De volgende ochtend kunnen jullie gezamenlijk ontbijten en het festival gezellig afsluiten.
Praat mee
Heb jij ooit een mini-festival in de tuin georganiseerd? Heb jij nog leuke tips? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel.
Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over!
Afbeelding: Aranxa Esteve via Unsplash
Rieneke -
Niets in glas serveren dus geen glazen of bierflesjes. Ik vond nog jaren later de glas scherven in de tuin. Tevens was glas binnen op de grond wat de dansvloer was gevallen en al de scherven in mijn houtenvloet getrapt. De wc was zo ranzig en ik miste dure dingen in huis. Dus mijn tip doe alles buiten ook dus wc’s . Zet veel afvalbakken buiten zonder deksels. Waar ik mij het nog meest over verbaasde was dat er toch een aantal mensen ongevraagd mensen mee namen die ik geen eens kende. Je staat er versteld van…