fb
Damespraatjes Damespraatjes

Hoe hobby’s jouw welzijn kunnen verbeteren

Een hobby is iets waar we ons graag mee bezighouden, iets waar we van genieten en wat ons ontspant. Het kan iets fysieks zijn zoals sporten, maar ook iets creatiefs zoals tekenen of schrijven. Hobby’s kunnen een grote impact hebben op ons welzijn. Ik begon ooit (zo’n 10 jaar geleden) met het schrijven van blogs. In die tijd was ik alleenstaand en lag mijn oudste zoon (toen dus nog echt een klein kereltje) ’s avonds natuurlijk lekker in zijn bedje te slapen. Een avondje stappen of naar de bioscoop zat er voor mij toen niet in. Het schrijven werd een uitlaatklep en toen er na een periode meer mensen mee begonnen te lezen dan alleen maar mijn moeder, kreeg ik er nog meer plezier in. Een hobby werd uiteindelijk mijn werk en ik ben nog steeds blij met het werk dat ik doe. In dit artikel wil ik graag verder ingaan op hoe hobby’s jouw welzijn kunnen verbeteren. Lees je mee?

Stress verminderen

We leven in een snelle en drukke wereld en het is gemakkelijk om overspoeld te raken door stress en spanning. Gelukkig kan een hobby helpen bij het verminderen van stress. Wanneer je je concentreert op iets dat je leuk vindt en wat je ontspant, dan kun je de zorgen en verantwoordelijkheden van alledag eventjes vergeten. Het beoefenen van een hobby kan dus eigenlijk als een soort meditatie werken, waarbij je helemaal opgaat in het moment en nergens anders aan denkt. Je vergeet dan gewoon om te stressen, hoe relaxt is dat?!

Nieuwe vaardigheden en kennis opdoen

Een hobby is ook een uitstekende manier om nieuwe vaardigheden en kennis op te doen. Dit kan van alles zijn, van leren schilderen op nummer tot het volgen van een talencursus, of van het maken van je eigen sieraden tot aan het leren fotograferen. Hierdoor blijf je niet alleen actief bezig, maar verrijk je ook nog eens je leven door nieuwe ervaringen en inzichten. Bovendien kunnen het opdoen van nieuwe vaardigheden en kennis je zelfvertrouwen en zelfbeeld verbeteren.

Verbinding maken met anderen

Veel hobby’s zijn ook gericht op samenwerken of het samen zijn met anderen. Dit kan zijn door samen te sporten, te koken, of schilderen op nummer eigen foto. Door met elkaar bezig te zijn, kun je verbinding maken en nieuwe mensen leren kennen. Dit kan bijdragen aan een groter gevoel van verbondenheid en geluk. Bovendien is het delen van een gezamenlijke passie een uitstekende manier om nieuwe vriendschappen te sluiten en te onderhouden.

Creativiteit bevorderen

Hobby’s kunnen ook helpen bij het bevorderen van creativiteit. Dit kan door het uiten van je gevoel door middel van het maken van kunst of muziek, te schilderen, maar ook door het bedenken en creëren van nieuwe oplossingen voor problemen, zoals bij het oplossen van puzzels. Creativiteit is belangrijk voor ons welzijn omdat het ons de mogelijkheid biedt om onze verbeelding te gebruiken en onze geest dus aan het werk te zetten.

Een uitlaatklep voor emoties

Soms kunnen we onze emoties moeilijk verwerken of uiten, vooral wanneer we door stress en spanningen worden overspoeld. Gelukkig kunnen hobby’s ons helpen bij het uiten van deze emoties en dan ook nog eens op een gezonde manier. Bijvoorbeeld, door middel van tekenen of schrijven, kun je je gevoelens verwerken en verder verkennen. Dit kan leiden tot meer inzicht en begrip van jezelf en je emoties, wat weer bijdraagt aan het verbeteren van je algehele welzijn.

Heb jij ook de ervaring dat hobby’s je welzijn vergroten? En door welke hobby’s heb jij dat? We zijn heel nieuwsgierig. Laat het ons weten bij de comments onder dit artikel. Vinden we leuk :-).

Beeld: Christian Wiediger on Unsplash

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over! 

Reageer ook