fb
Damespraatjes Damespraatjes

Flexibele schooltijden en vakanties: de voor- en nadelen

Drie weken op vakantie in mei of een vierdaagse schoolweek: op elf basisscholen is dat al mogelijk. Zij doen al een paar jaar mee aan een proef, die met ingang van komend schooljaar wordt uitgebreid. Dan mogen twintig scholen hun lestijden aanpassen aan de wensen van de ouders. 

Vervallen eisen

Voor de deelnemende scholen aan de proef zijn twee eisen komen te vervallen:

    • de landelijk vastgestelde vakantieperiodes
    • de vijfdaagse schoolweek

De scholen mogen daarin flexibel zijn, zolang de leerlingen maar 940 uur per jaar les krijgen en het vereiste niveau halen.

Zowel organisatorisch als onderwijskundig heeft dat wel wat gevolgen. Zo worden de lessen veel meer op de individuele leerling worden afgestemd.

Voordelen van de flexibele school

1. Goedkoop met vakantie. Moeders met schoolgaande kinderen weten als geen ander hoe duur het is om in het hoogseizoen op vakantie te gaan. Het voordeel van zo’n flexibele school is natuurlijk dat je in andere periodes weg kan en dat scheelt honderden tot duizenden euro’s per jaar, zeker als je met je hele gezin een bijzondere vliegvakantie gaat maken.

2. Werken onder schooltijd. Ouders kunnen de schooltijden van hun kinderen beter afstemmen op hun werktijden. Naschoolse opvang is hierdoor lang niet meer altijd nodig.

3. Veel aandacht in rustige periodes. Leerlingen ervaren het als prettig dat ze naar school gaan als andere kinderen met vakantie zijn. Ze krijgen in die periode meer aandacht van hun onderwijzer.

4. Docenten ervaren het als fijn! Zij kunnen door dit systeem ook flexibeler werken en ook buiten de schoolvakanties om op vakantie gaan. Samen met hun collega’s stellen ze het rooster vast. Ook kunnen ze hun zorgtaken voor hun eigen gezin beter plannen.

Nadelen van de flexibele school

1. Scholen waren niet goed voorbereid. Een aantal van de scholen die aan het experiment mee deed was niet goed voorbereid. De aanpak per leerling is veel individueler en daardoor wordt er ook meer van de leerlingen en de leraren verwacht.

2. Aantrekkende werking op “zorgleerlingen”. Veel scholen bleken die zorg vorig jaar nog niet helemaal op orde te hebben, zeker niet voor zo veel kinderen tegelijk.

Hoe zouden jullie het vinden?

We zijn benieuwd naar jullie mening over dit soort scholen met flexibele lestijden? Zou jij jouw kind naar zo’n school toesturen? We zijn heel benieuwd.

Lees ook:

Bron: Nos.nl

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook