fb
Damespraatjes Damespraatjes

5 tips bij het uitzoeken van een fijne middelbare school voor jouw kind

De tijd van het scholen kiezen voor groep 8-ers is weer aangebroken. Hoewel de start van het nieuwe schooljaar nog ver weg is, zijn veel kinderen en ouders al op zoek naar de perfecte school voor volgend jaar. En dat is niet makkelijk. Wanneer je door de bomen het bos niet meer ziet is het fijn om wat handvaten bij dit proces te hebben. Kijk eens naar deze 5 tips bij het uitzoeken van een fijne middelbare school voor jouw kind!

1. Weet welke scholen er zijn en ken de statistieken

Om een goede school te kiezen moet je weten welke scholen er zijn. Hierbij is het fijn om te letten op de afstand die er elke gefietst moet worden, wie de docenten zijn, welke lesmethode ze gebruiken, maar ook hoe bijvoorbeeld de verdeling jongens-meiden is. Let ook eens op de gemiddelde leeftijd van de docenten en hoe snel de school de afgelopen jaren is gegroeid. Dit klinkt als een enorm onderzoek, maar dat valt mee! Kijk eens op www.10000scholen.nl. Hier kan je jullie plaatsnaam intypen en je ziet dan automatisch welke scholen er zijn en waar ze liggen. Ook kan je er dingen zien als de hoeveelheid leerlingen, de gemiddelde leeftijd van de docenten, het man-vrouw ratio en of ze een bijzondere visie of geloofsinslag hebben. Scheelt jou weer heel wat zoekwerk!

2. Praat met leerlingen die op middelbare scholen bij jullie in de buurt zitten

Hebben jullie in kaart welke scholen er zijn en weten welke scholen een kans maken? Praat dan eens met leerlingen van die school. Het is erg fijn om een ervaringsdeskundige te spreken die daar elke dag komt. Is het eten in de kantine lekker, zijn de docenten geduldig en hoe helpen ze je als je moeite hebt met een vak? De leerlingen weten hier vaak alle antwoorden op!

3. Praat met ouders van leerlingen die op middelbare scholen bij jullie in de buurt zitten

Jij als ouder doet er goed aan om eens met ouders van verschillende middelbare scholen te praten. Hoe kijken zij tegen hun school aan? Is hun kind gelukkig daar en wordt het genoeg gestimuleerd? Hoe is de communicatie naar de ouders en zijn er veel contactmomenten tussen docent en ouder?  Hebben ze een anti-pest beleid en hoe wordt er omgegaan met dyslexie? Vraag flink door en neem dit mee in jullie keuze.

4. Bezoek de scholen niet alleen tijdens open dagen

Tijdens de open dagen doen scholen er alles aan om zich van hun beste kant te laten zien. Het is waarschijnlijk een stuk schoner, de leerlingen zijn rustiger en alle docenten lopen lachend door de gang. Dit geeft natuurlijk niet helemaal een representatief beeld! Bezoek de scholen van jullie interesse ook eens overdag, wanneer er lessen gegeven worden. Loop door de gangen, bestel een kop koffie in de kantine en kijk stiekem de klaslokalen in. Je zult zien dat het er flink anders aantoe gaat dan op de open dag!

5. Laat je kind een nachtje slapen over zijn/haar keuze

Heeft je kind een keuze gemaakt? Maak het nog niet meteen definitief. Laat hem of haar er een nachtje over slapen en hak dan de knoop door. Toch nog een keertje langs om zeker te zijn van de keuze? Gewoon doen!

Heel veel succes bij het vinden van een fijne school!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

2 reacties

Stef Breukel -

Voor meiden is het in sommige gemeentes nog steeds veel moeilijker om een technische opleiding in het voortgezet onderwijs te volgen dan voor jongens, eind jaren ’70 hadden ze het er al over om het voor een meisje op een jongensopleiding enigszins leefbaar te houden zou op scholen op zijn minst 20 procent van de leerlingen vrouwelijk moeten zijn. in de loop van tijd is die eis helemaal in de vergetelheid geraakt nu zijn er nog steeds Protestants christelijke scholen die zeer moeilijk leefbaar zijn voor meisjes. andere scholen doen er alles aan om de M/V verhouding van de leerlingen gelijk te houden door bijvoorbeeld te fuseren met andere scholen.

mara -

Beste Stef,

Dat is natuurlijk heel vervelend voor die meiden! Het is daarom altijd goed om meerdere scholen te bekijken en op de hoogte te zijn van de statistieken (deze kan je vinden op 10000scholen.nl). Hopelijk kan dit heel wat meiden aan goed en fijn onderwijs helpen.

Groet,
Mara (Damespraatjes)

Reageer ook