fb
Damespraatjes Damespraatjes

Hoe weet je of je last hebt van genitale wratten?

Ineens zitten ze er: bultjes op bijvoorbeeld je schaamlippen of bij je vagina. Je haalt je schouders op en denkt: gaat vanzelf wel weg. Als ze er na een tijdje nog steeds zitten, begin je wat onrustig te worden. Wat is het? Is het ernstig? Besmettelijk? Je raapt al je moed bij elkaar en maakt een afspraak met de huisarts. Groot is de kans dat die constateert dat je genitale wratten hebt.

Nee, het zijn geen kwaaltjes die je eens even gezellig tijdens koffie en taart aansnijdt, maar heel bijzonder zijn genitale wratten nou ook weer niet. In het boek Poezenpraat zeggen de schrijfsters Loes en Tess erover: ‘de wratjes worden veroorzaakt door HPV-6 of HPV-11 en zijn misschien gênant of enigszins irritant of pijnlijk, maar niet echt gevaarlijk. De diagnose wordt gesteld met het blote oog.” Heel soms bij twijfel wordt er nader onderzoek naar gedaan, maar negen van de tien keer is vrij duidelijk dat het om wratjes gaat.

Wat zijn de symptomen?

Wanneer weet je dat je genitale wratten hebt en is het nodig een huisarts te bezoeken? Dat moet je doen als

1. je wratten constateert rondom en in je vagina

2. als je wratjes heb rondom je anus. Die kunnen ook ontstaan zonder dat je anale seks hebt gehad

3. als je pijn hebt bij het vrijen

4. als je jeuk hebt of last hebt van een branderig gevoel

5. als je het gewoonweg niet vertrouwt

Ook kunnen er wratten in de vagina op de baarmoedermond zitten.

Mannen kunnen er ook last van hebben en zij hebben dezelfde symptomen maar dan rond hun penis.

Ieks! Ik heb wratten daar!

Oké, je bent de grootste schrik voorbij, je hebt genitale wratten. Je loopt ze op door onveilige seks met iemand die het HPV-virus heeft. Door contact van de geslachtsorganen, vingers of een gebruikte handdoek kun je besmet raken. Soms weet je helemaal niet dat je drager bent van het virus, maar kun je het wel doorgeven.

Hoe je eraan bent gekomen wordt iets duidelijker, maar hoe kom je er vanaf? Veel van de wratjes blazen zelf de aftocht en voor de diehards kan een crème worden gebruikt. Helpt dit niet, dan is bevriezen, wegsnijden of wegschroeien een methode om ervan te komen. De kans dat de wratjes terugkomen is aanwezig om dat het virus in je lijf blijft zitten. Hoe eerder je erbij bent, hoe groter de kans op slagen is en de wratten wegblijven.

Blijf niet rondlopen met genitale wratten, maar ga gewoon naar de huisarts!

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook