Als je zelf niet verslaafd bent of ben geweest, is het bijna niet voor te stellen hoe het is om met een verslaving te leven. Verslaving is een vreselijke en hardnekkige ziekte, die zonder de juiste behandeling eigenlijk niet te overwinnen is. Niet alleen voor de verslaafde zelf is het een hele nare ziekte, ook voor zijn/haar naasten is het zwaar. Maar wat als jij als partner vermoedt dat jouw wederhelft kampt met verslaving, terwijl hij/zij daar zelf heel anders over denkt? Dat maakt het absoluut niet makkelijker. Hoe overtuig ik mijn partner zich te laten behandelen voor zijn verslaving?
Verslaving facilliteren
Erkennen dat je verslaafd bent is niet makkelijk. Als partner is het belangrijk om je dit te realiseren. Boos worden op iemand die kampt met verslaving heeft vaak geen zin; erover praten des te meer. In eerste instantie is het als partner (en de andere naasten) belangrijk om te zorgen dat je de verslaving of verslavingen niet in stand houdt. Denk hierbij aan het financieren of op een andere manier faciliteren van de verslaving. Zo lang iemand constant wordt geholpen het ongezonde gedrag in stand te houden, zal hij/zij niet inzien dat het eigenlijk helemaal niet goed gaat.
Praat erover
Niet faciliteren, maar wel erover praten dus! Ga op een rustig, helder en nuchter moment het gesprek aan met je partner. Word niet boos en maak geen verwijten, maar maak wel duidelijk dat je je veel zorgen maakt. Geef aan samen op zoek te willen gaan naar hulp en leg uit dat je er voor hem/haar zal zijn. Wees erop voorbereid dat één gesprek vaak niet voldoende is en dat jouw partner vaak wat tijd nodig heeft om te zien dat het niet langer zo kan.
Bewaak jouw grenzen
Gun je partner de tijd om te wennen aan het idee dat het niet goed met hem/haar gaat. Wees er daarnaast alert op dat jij ook goed voor jezelf blijft zorgen. Stel duidelijke grenzen en houd hier aan vast. Absolute grenzen kunnen zijn wanneer jij je onveilig voelt, als jullie woonsituatie op het spel staat, er sprake is van fysieke en/of mentale mishandeling of bij een onveilige situatie met betrekking tot de kinderen. Iemand de tijd gunnen betekent niet dat je alles hoeft te accepteren!
Schakel hulp in
Lukt het jou niet om jouw partner te overtuigen zich te laten helpen? Zoek hier dan hulp bij en maak bijvoorbeeld eens een afspraak bij de huisarts of een afkickkliniek. Ze helpen je hier graag! Ook als jouw partner eenmaal in behandeling is, is begeleiding voor jou als naaste belangrijk. Zo hebben ze bij CACN Verslavingszorg een familieprogramma, waarbij er veel aandacht is voor familie, vrienden en andere naasten.
Motivatie
Lastig maar waar: uiteindelijk moet de wens om af te kicken écht vanuit de verslaafde persoon zelf komen. Iemand dwingen werkt soms in het begin, maar in het proces van herstel redden mensen het daar vaak niet mee. De persoon moet ervoor open staan om over problemen, zorgen, angsten en trauma’s te praten. Pas dan kan onderliggende problematiek aangepakt worden en dat komt het herstel altijd ten goede.
Je bent niet alleen
Naar schatting telt Nederland zo’n 2 miljoen mensen die een verslaving hebben. Weet dan ook dat jij als partner niet alleen bent. Probeer over je thuissituatie te blijven praten, zelfs als je jouw partner (en het plaatje) probeert te beschermen. Bewaak je grenzen en neem mensen in vertrouwen. Net als dat jouw partner dit niet alleen kan, kan ook jij dit niet! Zoek daarom niet alleen hulp voor je partner, maar ook zeker voor jezelf.
Afbeelding: Cheron James via Unsplash
Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over!