Tot een paar weken geleden hadden wij buren die elke dag slaande ruzie met elkaar hadden. Het was een Turks expat-stel dat tijdelijk in Nederland woonde voor hun werk. Hele vriendelijke mensen die goed contact hadden met de buurt. Toch leek het er binnenshuis anders aan toe te gaan… De ruzies werden elke dag erger en veel buren vonden het heel ongemakkelijk en durfden niet goed op ze af te stappen. Ook ik niet.
Op een dag waren ze vertrokken. Van de eigenaresse van het huis hoorde ik dat ze weg moesten omdat ze ook met haar een conflict hadden en dat de man enorm tekeer tegen haar was gegaan. Uiteindelijk heeft niemand er met het stel over gepraat of een melding van mishandeling gemaakt. En ik denk daar nog best vaak over na. Wat als ik wel wat had gedaan? En wat als er een kind in het spel was geweest?
Heb je het vermoeden van (kinder)mishandeling bij buren of kennissen? Dit kan je doen!
Het vermoeden van mishandeling kan veel ongemak en schaamte met zich meebrengen. Niet alleen voor de persoon die mishandeld wordt, maar ook voor degene die de klappen uitdeelt en buren/kennissen die er lucht van krijgen. Vermoed jij (kinder)mishandeling bij buren of kennissen? Dat kan je doen!
1. Praat met de betrokkenen
Als je je zorgen maakt om een kind, is het belangrijk dat je iets doet. Soms kun je met simpele, praktische hulp de ouders/verzorgers een heel eind op weg helpen. Door erover te praten met de betrokkenen, kun je hen vertellen over jouw zorgen. Je kunt bijvoorbeeld vertellen wat je bij hun kind ziet of wat je hen ziet doen. Belangrijk is dat je de betrokkenen niet beschuldigt: probeer samen een gesprek te hebben, jouw zorgen uit te spreken en je steun aan te bieden. Als je opziet tegen zo’n gesprek, kun je altijd advies vragen aan Veilig Thuis via 0800-2000. Veilig Thuis is er voor iedereen die direct of indirect te maken heeft met geweld thuis.
2. Zorg dat je er bent voor het kind
Ook als je niet zeker weet of een kind mishandeld wordt, kun je toch iets doen: er zijn voor het kind. Door te luisteren, of te vragen of je iets kunt doen. Nodig het kind uit, ga samen iets doen. Stel het kind geen vragen over jouw vermoedens. Dat kun je beter aan de professionals overlaten. Kinderen zijn sterk geneigd om loyaal aan hun ouders te zijn en zullen dus niet snel zeggen dat hun ouders iets verkeerd doen. Weet je niet zeker hoe je de reactie van het kind moet interpreteren? Bel dan met Veilig Thuis via 0800-2000. Samen met de hulpverlener kun je dan bespreken wat in dit geval het beste is.
3. Bel Veilig Thuis op 0800-2000
Veilig Thuis is er voor iedereen die direct of indirect te maken heeft met geweld thuis. Wil je advies en hulp voor iemand anders? Bel ons en je kunt jouw vragen stellen of je hart luchten. Je krijgt een hulpverlener aan de lijn, die aandachtig naar jouw verhaal luistert. Deze hulpverlener zet alles voor je op een rij, beantwoordt jouw vragen en geeft je advies. Ook kijkt de hulpverlener samen met jou welke professionele hulp er nodig. Als je wilt, kun je anoniem blijven. Bel 0800-2000 (gratis en 24/7 bereikbaar).
4. Directe nood? Bel de politie!
Als er acuut gevaar dreigt voor een kind, dan is er maar één mogelijkheid: bel 112, het landelijke alarmnummer. De politie is opgeleid om met kindermishandeling om te gaan. Dit nummer is alleen voor noodgevallen.
Stap uit je comfort zone
Het is heel naar om mee te krijgen dat het ergens helemaal misgaat. Het makkelijkste is om de ramen en deuren te sluiten en te doen alsof je het niet hoort. Vooral als het om vrienden of kennissen gaat. Toch moet je in zo’n situatie uit je comfortzone stappen en actie ondernemen. Achteraf zullen veel mensen je dankbaar zijn én weet je dat je het juiste hebt gedaan. Ik heb dit destijds niet gedaan en ik voel me daar nog steeds schuldig over.
Heb jij ooit melding van mishandeling gemaakt? Zo ja, wanneer en waarom was dat? Praat met ons mee in de comments onder dit artikel.
bron: Voor een veilig thuis