fb

Hoe herken je dat je een blaasontsteking hebt?

Soms ontwikkelt een op het eerste oog onschuldige blaasontsteking zich tot een nierbekkenontsteking. En dat is helemaal niet nodig als je op tijd de symptomen van een blaasontsteking ontdekt. 

Wat is een blaasontsteking eigenlijk?

Bij een blaasontsteking is het slijmvlies van de blaas ontstoken. Het komt veel voor bij jonge vrouwen in de leeftijd van 15 tot 24 jaar en bij vrouwen van boven de 60. Een blaasontsteking is niet besmettelijk.

Hoe loop je een blaasontsteking op?

Je krijgt een blaasontsteking doordat bacteriën via de plasbuis je blaas bereiken. Ze hechten zich aan de blaaswand en die kan gaan ontsteken.

Iedereen heeft bacteriën in zijn darmen en soms zitten deze bacteriën ook rond de plasbuis, omdat de plasbuis redelijk dicht bij de anus ligt. Vaak is de e-colibacterie de boosdoener.

Vrijen als mogelijke oorzaak

Ook is het mogelijk dat er tijdens het vrijen bacteriën bij de plasbuis komen. Die kunnen dan ook een ontsteking veroorzaken. Verder zijn vrouwen in de overgang vatbaarder omdat ze hun blaas niet altijd leeg kunnen plassen en de restjes die dan in de blaas achterblijven een ontsteking kunnen veroorzaken.

Ook ben je extra kwetsbaar voor een blaasontsteking als je een verminderde weerstand hebt, een katheter (zo’n slangetje met een plaszakje) hebt voor het plassen en als je blaas- of nierstenen hebt.

Hoe herken je een blaasontsteking?

  • Je hebt vaak de drang tot plassen, maar je plast steeds kleine beetjes
  • Het plassen doet pijn
  • Je hebt pijn in je rug of onderbuik
  • Je plas kan er wat troebeler uitzien en soms kan er wat bloed in zitten
  • Je plas kan anders ruiken dan anders
  • Bij een reguliere blaasontsteking heb je geen koorts, maar misschien wel wat verhoging. Je krijgt wel koorts als de blaasontsteking zich ontwikkelt tot nierbekkenontsteking

Moet je naar de dokter met een blaasontsteking?

Blijf vooral veel water drinken als je een blaasontsteking hebt en plas je blaas steeds zoveel mogelijk leeg. Heb je vaak last van een blaasontsteking, ga dan direct na het vrijen even plassen, zo plas je de mogelijke bacteriën weg. En drink cranberrysap om je weerstand hoog te houden.

Je kunt het even aankijken met een blaasontsteking. Maar duurt het langer dan een aantal dagen ga dan even naar de huisarts om te bespreken of je toch een antibiotica kuur moet nemen. Soms is dat echt nodig om een nierbekkenontsteking te voorkomen.

Wil je meer weten over blaasontstekingen en nog wat extra informatie hebben, kijk dan even op Thuisarts.nl.

Tegenwoordig kun je ook thuis een test doen om bevestigd te krijgen dat je een blaasontsteking hebt.

 

 

Reageer ook