Ben ik in een andere stad of land dan vind ik het heerlijk om een bakkerij in te lopen. Natuurlijk even lekkerbekken bij alle gebakjes, zoete broodjes en koekjes. Uiteindelijk koop ik alleen maar brood, en ga niet voor de gebakjes omdat ik toch al zoveel extra calorieën binnenkrijg en voor gezond brood wil kiezen. Meestal ga ik dan voor het meest donkere brood dat er ligt met de verwachting dat dat wel volkorenbrood zal zijn.
Is donker brood altijd volkorenbrood?
Helaas! De kleur van het brood zegt niets over de gezondheid van het brood en of het wel of geen volkorenbrood is. Op de website van het Voedingscentrum las ik dat vezelrijke broodsoorten zoals volkorenbrood, roggebrood en bruinbrood donkerder van kleur zijn dan minder vezelrijke broodsoorten zoals witbrood. Maar hier kan mee worden gesjoemeld door brood donkerder te maken met gebrande mout. Zo kan brood dat is gebakken met witte bloem, er donker uitzien, ook al ontbreken daarin de vezels en voedingstoffen die wel in volkorenbrood zitten. Hoe donkerder, hoe gezonder het brood gaat dus niet op. Zo jammer dit!
Hoe herken je volkorenbrood dan wel?
- De naamgeving en etikettering van volkorenbrood is wettelijk geregeld. Je zou er dus vanuit moeten kunnen gaan dat het klopt wat er op het etiket staat. Meestal staat op de voorzijde of het om volkorenbrood gaat.
- Je kunt ook kijken op de achterkant bij de ingrediëntenlijst of ze gebruik hebben gemaakt van volkorenmeel. Als er bijvoorbeeld alleen tarwebloem of tarwemeel staat dan is er geen sprake van volkoren.
- Koop je brood bij de bakker en wil je weten of het van volkorenmeel gemaakt is, vraag het dan even. Hij is wettelijk verplicht om de juiste informatie te geven.
- Meergranenbrood wordt gemaakt van meerdere graansoorten. Het kan van volkorenmeel gemaakt zijn, maar dat hoeft niet.
In het buitenland op zoek naar volkorenbrood?
Een handig lijstje zodat je ook op je vakantieadres bij de bakker kunt vragen of je brood van volkorenmeel is gemaakt of de informatie op het etiket kunt begrijpen.
- Engels: Whole grain bread
- Frans: Pain complet
- Duits: Volkornbrot
- Italiaans: Pane di frumento
- Spaans: Pan de trigo entero
- Portugees: Pão integral
Heb jij het idee dat je wel eens wordt genept?
Heb jij wel eens brood of bijvoorbeeld gezonde volkoren crackers gekocht waarbij je twijfelde of het wel echt volkoren was? We zijn heel benieuwd! Praat met ons mee in de comments onder dit artikel. Vinden we gezellig :-).