fb
Damespraatjes Damespraatjes

Welke volkoren crackers zijn gezond (en welke minder)?

Pasta, brood, rijst, aardappels en crackers: I love koolhydraten en ik eet er dan ook veel van. Koolhydraten hebben onterecht een slecht imago gekregen de afgelopen jaren. Zo zou je er dik van worden en laten sommige mensen ze het liefste zo veel mogelijk links liggen. Persoonlijk geloof ik hier niet in. Wél vind ik het heel erg belangrijk om de juiste voedingsmiddelen te kiezen. Zo kiezen we voor zilvervliesrijst en volkoren pasta, brood en crackers. Maar wist je dat er helemaal geen regels zijn aangaande volkoren crackers? Wat gezonde crackers zijn is dus niet te alleen aan het woordje ‘volkoren’. af te leiden.

Waarom zijn vezels zo belangrijk?

Vezels zijn essentieel voor een gezonde levensstijl. Ze dragen bij aan een gezonde spijsvertering, bevorderen de darmgezondheid en voorkomen constipatie. Vezelrijk voedsel vertraagt ​​de spijsvertering, waardoor de bloedsuikerspiegel stabiel blijft en pieken voorkomen worden. Ze helpen bij gewichtsbeheersing door het gevoel van verzadiging te verhogen en het overeten te verminderen. Bovendien verminderen vezels het risico op hartziekten, beroertes en diabetes type 2. Ze binden zich aan cholesterol en verwijderen het uit het lichaam. Vezels helpen ook bij het handhaven van een gezonde darmflora door goede bacteriën te voeden. Kortom, vezels zijn cruciaal voor een gezond en evenwichtig dieet.

Volkoren crackers gezond?

Er is een groot verschil in voedingswaarde tussen de verschillende volkoren crackers die in het schap bij de supermarkt liggen. Zo bevat slechts een klein deel voldoende vezels en zit er in sommige crackers behoorlijk wat verzadigd vet. Kijk mee en ontdek welke volkoren crackers gezond zijn en welke minder.

Gezond

Volgens het Voedingscentrum bevat een gezonde volkoren cracker minstens 6 gram vezels en maximaal 1 gram verzadigd vet per 100 gram product. Alleen de volkoren crackers van Wasa en de luchtige Oerrr Knappers vezelrijk volkoren spelt van Leev voldoen hier aan. De volkoren crackers van Wasa springen er op positieve wijze bovenuit, deze bevatten maar liefst 20 gram vezels en slechts 0,4 gram verzadigd vet per 100 gram. De volkoren crackers van Leev bevatten 8,6 gram vezels en 0,3 gram verzadigd vet per 100 gram. Allebei deze volkoren crackers passen binnen de Schijf van Vijf.

Minder gezond

Helaas zijn er ook een aantal volkoren crackers die minder goed scoren. De volkoren crackers van Bolletje bevatten wel voldoende vezels (10 gram per 100 gram), maar ook te veel verzadigd vet (3,1 gram per 100 gram). Ook Vitalu bevat (net) voldoende vezels, namelijk 8 gram per 100 gram. Wel bevatten deze crackers een flinke hoeveelheid verzadigd vet: 5,1 gram per 100 gram. De crackers van Cracotte scoren een voldoende op het gebied van verzadigd vet (0,9 gram per 100 gram), maar bevatten niet voldoende vezels (4,6 gram per 100 gram).

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Voedingscentrum (@voedingscentrum)

Welke volkoren crackers zijn gezond?

Zoek je een volkoren cracker die hoog is in vezels en laag in verzadigd vet? Ga dan voor de volkoren crackers van Wasa. Ook die van Leev scoren goed. Wees je er van bewust dat de crackers van Bolletje, Vitalu en Cracotte een minder gezonde keuze zijn.

Hoe verhoog je makkelijk je vezelinname?

Het is eenvoudig om meer vezels aan je maaltijden toe te voegen. Kies volkoren producten zoals volkorenbrood, -rijst en -pasta in plaats van geraffineerde varianten. Verhoog de inname van groenten en fruit, aangezien deze vaak rijk aan vezels zijn. Voeg bonen, linzen en kikkererwten toe aan salades, soepen of stoofschotels voor extra vezels en eiwitten. Noten, zaden en havermout zijn ook goede bronnen van vezels. Gebruik chiazaad of lijnzaad als toevoeging aan smoothies, yoghurt of ontbijtgranen. Tot slot, houd je aanbevolen dagelijkse vezelinname in gedachten en verhoog geleidelijk je vezelinname om ongemak te voorkomen.

Altijd gezond?

Moet je altijd de meest gezonde keuze maken om écht gezond te zijn? Gelukkig niet! Gezondheid zit hem in het totaal van wat je eet. Haal jij voldoende vezels uit andere producten en pas je op met verzadigd vet? Dan kan je heus een ‘minder gezonde’ cracker bij de lunch eten. Het gaat allemaal om balans. Maar het is natuurlijk altijd goed om te weten wat ergens inzit.

Lekker gezond beleg

Er zijn veel gezonde opties voor beleg op volkoren crackers. Magere eiwitbronnen zoals mager vlees, kipfilet, tonijn, gerookte zalm of kalkoenfilet zijn goede keuzes. Ze leveren hoogwaardige eiwitten zonder veel verzadigd vet. Plantaardige opties zoals hummus, avocado of notenboter zijn rijk aan gezonde vetten en vezels. Groenten zoals plakjes komkommer, tomaat, spinazie of geraspte wortel voegen knapperigheid en voedingsstoffen toe. Magere kaas of een dun laagje hüttenkäse kunnen ook smaakvolle opties zijn. Varieer en experimenteer met verschillende combinaties om je crackers kleurrijk, voedzaam en heerlijk te maken.

Hoe zit het met koolhydraten?

Crackers bevatten koolhydraten. Zijn die niet slecht? Nee, koolhydraten zijn niet per definitie ongezond. Ze zijn een belangrijke bron van energie voor ons lichaam. Complexe koolhydraten, zoals volle granen, groenten en peulvruchten, leveren voedingsvezels, vitaminen en mineralen. Ze dragen bij aan een gezond dieet en helpen bij een goede spijsvertering. Het is vooral belangrijk om te letten op de kwaliteit van de koolhydraten die je consumeert. Het vermijden van sterk bewerkte, geraffineerde koolhydraten met toegevoegde suikers is aan te raden. Het gaat om het vinden van een evenwichtige mix van koolhydraten, eiwitten en gezonde vetten als onderdeel van een gebalanceerd voedingspatroon. Gezonde volkoren crackers passen hier goed in!

Praat je met ons mee?

Wat zijn jouw favoriete volkoren crackers? En waar beleg jij ze graag mee? Hoe zorg jij ervoor dat je voldoende vezels binnenkrijgt. Praat met ons mee! Vinden we altijd heel erg gezellig.

Lees ook: Deze merken eiersalade bevatten de meeste en minste calorieën 

Reageer ook