fb
Damespraatjes Damespraatjes

Heeft jouw kind misschien de Vijfde Ziekte? Dit zijn de symptomen!

vijfde ziekte

Dat je kind in het najaar en de winter zo nu en dan ziek wordt verbaast je vast niet. We zitten allemaal veel binnen en de bacteriën kunnen zich heerlijk vermeerderen. Ook kou en regen kunnen ervoor zorgen dat je kind kwetsbaarder is voor langskomende ziektes. Hoe ongerust kun je dan zijn als je kind in het voorjaar of de zomer ziek wordt? De vijfde ziekte, ook wel 5e ziekte genoemd, is een kinderziekte die je kind juist dan kan oplopen.

Wat is de vijfde ziekte en hoe kun je het herkennen?

De vijfde ziekte (5e ziekte) is een kinderziekte die wordt veroorzaakt door een virus (het Parvo B19-virus). Het komt meestal voor bij kinderen tussen de 4 en 10 jaar oud en vooral voor in het voorjaar en aan het begin van de zomer. Waar kan je de vijfde ziekte aan herkennen?

  • Je kind krijgt eerst rode wangen met grillige, rozerode vlekjes.
  • Daarna breidt de uitslag zich uit naar de romp, billen, armen en benen.
  • De vlekjes vormen daarna grotere vlekken.
  • Je kind voelt zich niet heel ziek, maar kan wel wat koorts en jeuk hebben.
  • Na een dag of tien is de uitslag weg. De vlekjes kunnen tijdelijk terugkeren bij warmte, kou of inspanning

Hoe kan je kind de vijfde ziekte oplopen?

De vijfde ziekte wordt overgedragen door bijvoorbeeld hoesten en praten. Als je kind besmet raakt duurt het zo’n twee weken voordat de vlekjes tevoorschijn komen. Het virus wordt op anderen overdragen in de week voordat de vlekjes verschijnen. Als de vlekjes er eenmaal zijn dan vormt je kind geen besmettingsgevaar meer voor anderen. Daardoor kan je kind ook gewoon naar school als hij de vlekjes al heeft.

Wat kun je doen als je kind de vijfde ziekte heeft?

Je kunt iets tegen de jeuk doen (bijvoorbeeld mentholpoeder  speciaal voor kinderen op de vlekjes strooien) of je kind wat paracetamol geven als het zich beroerd voelt of koorts heeft. Veel meer kun je niet doen. Een troost: als je kind de ziekte eenmaal heeft gehad zal hij het niet nog een keer krijgen.

Naar school met de vijfde ziekte?

Het wordt meestal niet aanbevolen om naar school of andere drukke plaatsen te gaan als je de vijfde ziekte hebt, ongeacht of je een kind of een volwassene bent. De vijfde ziekte is besmettelijk en kan zich verspreiden via druppeltjes in de lucht of door direct contact met geïnfecteerde personen. Hoewel volwassenen meestal mildere symptomen ervaren dan kinderen, kunnen ze nog steeds anderen besmetten.

Als je vermoedt dat je de vijfde ziekte hebt of als je gediagnosticeerd bent met de ziekte, is het raadzaam om thuis te blijven totdat je niet meer besmettelijk bent. De besmettelijke periode begint meestal voordat de karakteristieke uitslag verschijnt en duurt tot enkele dagen nadat de uitslag is verschenen.

Het is ook belangrijk om de school op de hoogte te stellen van de situatie, vooral als er andere kinderen of volwassenen in de schoolomgeving zijn die risico lopen, zoals zwangere vrouwen. De school kan passende maatregelen nemen om verdere verspreiding te voorkomen.

Het is essentieel om de adviezen van medische professionals op te volgen en thuis te blijven totdat je niet meer besmettelijk bent om de verspreiding van de ziekte te beperken en anderen te beschermen.

Vijfde ziekte volwassenen

De vijfde ziekte, veroorzaakt door het parvovirus B19, kan ook volwassenen treffen, zij het meestal in een mildere vorm dan bij kinderen. Volwassenen met de vijfde ziekte ervaren vaak symptomen zoals koorts, malaise en hoofdpijn. Het kenmerkende symptoom is de rode uitslag, die begint op de wangen en zich kan verspreiden naar armen, benen en romp. Deze uitslag verdwijnt meestal binnen enkele dagen tot een week.

Bij volwassenen kan de vijfde ziekte soms gewrichtspijn en zwelling veroorzaken, vooral bij ouderen of mensen met een verzwakt immuunsysteem. Voorzorgsmaatregelen moeten worden genomen om verspreiding te voorkomen, vooral bij zwangere vrouwen, omdat de infectie schadelijk kan zijn voor de foetus. Over het algemeen is rust, hydratatie en pijnverlichting voldoende om de symptomen bij volwassenen te verlichten, maar medisch advies is raadzaam, vooral bij onderliggende gezondheidsproblemen.

Kan de vijfde ziekte gevaarlijk zijn?

Als je in de eerste helft van je zwangerschap bent en de vijfde ziekte oploopt dan heb je een iets hogere kans op een miskraam (in de eerste 3 maanden). Als je ongeboren baby besmet raakt op een later moment in de zwangerschap dan kan er een ernstige bloedarmoede ontstaan, waarbij in sommige gevallen de baby kan overlijden (9%). Gelukkig gaat het meestal goed, maar ga wel even bij de huisarts langs als je zwanger bent en iemand in je omgeving de vijfde ziekte heeft.

Heeft je kind een ernstige ziekte, bijvoorbeeld leukemie, dan heb je vermoedelijk al wel van de artsen gehoord hoe te handelen in geval van (het op het eerste oog onschuldige) kinderziektes.

Bel ook altijd de huisarts als je kindje nog heel jong is (jonger dan 3 maanden) of als het veel braakt, suf of grauw wordt, benauwd of kortademig raakt en maar blijft huilen. Liever wat te veel dan te weinig het advies van de huisarts ingewonnen.

Heeft jouw kind de vijfde ziekte wel eens gehad?

We zijn heel benieuwd naar jullie ervaringen met de 5e ziekte! Verliep het ziekteproces onschuldig of was er sprake van complicaties? Of ben je misschien tijdens je zwangerschap met de vijfde ziekte in aanraking gekomen en hoe is dat afgelopen. Praat met ons mee in de comments onder dit artikel. Vinden we gezellig 🙂

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook