Heeft jouw kind misschien de Vijfde Ziekte? Dit zijn de symptomen!

Dat je kind in het najaar en de winter zo nu en dan ziek wordt verbaast je vast niet. We zitten allemaal veel binnen en de bacteriën kunnen zich heerlijk vermeerderen. Ook kou en regen kunnen ervoor zorgen dat je kind kwetsbaarder is voor langskomende ziektes. Hoe ongerust kun je dan zijn als je kind in het voorjaar of de zomer ziek wordt? De vijfde ziekte is een kinderziekte die je kind juist dan kan oplopen.

Wat is de vijfde ziekte en hoe kun je het herkennen?

De vijfde ziekte is een kinderziekte die wordt veroorzaakt door een virus (het Parvo B19-virus). Het komt meestal voor bij kinderen tussen de 4 en 10 jaar oud en vooral voor in het voorjaar en aan het begin van de zomer. Waar kan je de vijfde ziekte aan herkennen?

  • Je kind krijgt eerst rode wangen met grillige, rozerode vlekjes.
  • Daarna breidt de uitslag zich uit naar de romp, billen, armen en benen.
  • De vlekjes vormen daarna grotere vlekken.
  • Je kind voelt zich niet heel ziek, maar kan wel wat koorts en jeuk hebben.
  • Na een dag of tien is de uitslag weg. De vlekjes kunnen tijdelijk terugkeren bij warmte, kou of inspanning
  • Heel af en toe komt de vijfde ziekte ook voor bij volwassenen, maar daar manifesteert het zich op een heel andere manier. Zij hebben geen vlekjes, maar vooral pijn en stijfheid van handen en voeten.

Hoe kan je kind de vijfde ziekte oplopen?

De vijfde ziekte wordt overgedragen door bijvoorbeeld hoesten en praten. Als je kind besmet raakt duurt het zo’n twee weken voordat de vlekjes tevoorschijn komen. Het virus wordt op anderen overdragen in de week voordat de vlekjes verschijnen. Als de vlekjes er eenmaal zijn dan vormt je kind geen besmettingsgevaar meer voor anderen. Daardoor kan je kind ook gewoon naar school als hij de vlekjes al heeft.

Wat kun je doen als je kind de vijfde ziekte heeft?

Je kunt iets tegen de jeuk doen (bijvoorbeeld mentholpoeder  speciaal voor kinderen op de vlekjes strooien) of je kind wat paracetamol geven als het zich beroerd voelt of koorts heeft. Veel meer kun je niet doen. Een troost: als je kind de ziekte eenmaal heeft gehad zal hij het niet nog een keer krijgen.

Kan de vijfde ziekte gevaarlijk zijn?

Als je in de eerste helft van je zwangerschap bent en de vijfde ziekte oploopt dan heb je een iets hogere kans op een miskraam (in de eerste 3 maanden). Als je ongeboren baby besmet raakt op een later moment in de zwangerschap dan kan er een ernstige bloedarmoede ontstaan, waarbij in sommige gevallen de baby kan overlijden (9%). Gelukkig gaat het meestal goed, maar ga wel even bij de huisarts langs als je zwanger bent en iemand in je omgeving de vijfde ziekte heeft.

Heeft je kind een ernstige ziekte, bijvoorbeeld leukemie, dan heb je vermoedelijk al wel van de artsen gehoord hoe te handelen in geval van (het op het eerste oog onschuldige) kinderziektes.

Bel ook altijd de huisarts als je kindje nog heel jong is (jonger dan 3 maanden) of als het veel braakt, suf of grauw wordt, benauwd of kortademig raakt en maar blijft huilen. Liever wat te veel dan te weinig het advies van de huisarts ingewonnen.

Heeft jouw kind de vijfde ziekte wel eens gehad?

We zijn heel benieuwd naar jullie ervaringen! Verliep het ziekteproces onschuldig of was er sprake van complicaties? Of ben je misschien tijdens je zwangerschap met de vijfde ziekte in aanraking gekomen en hoe is dat afgelopen. Praat met ons mee in de comments onder dit artikel. Vinden we gezellig 🙂

Reageer ook