Binnenkort ga ik een iPhone X aanschaffen. Mijn oude toestel (iPhone 8) werkt nog prima, maar de iPhone X heeft een aantal functionaliteiten die ik heel goed kan gebruiken voor mijn werk. Wat ga ik nu met mijn oude telefoon doen? Een vriend adviseerde me om mijn oude toestel te verkopen.
Reden om je oude toestel juist niet te verkopen
Bedrijfjes die je oude telefoon willen kopen schieten als paddestoelen uit de grond. Deze bedrijven verschepen de toestellen vaak naar Afrika of Azië. Het is echter moeilijk om al je informatie van het toestel te verwijderen en voor je het weet ligt er privacy-gevoelige informatie van jou en mensen uit je netwerk op straat.
Ook is het mogelijk om je iPhone in Nederland aan te bieden en als Refurbished iPhone kan hij echt nog prima dienst doen bij iemand anders.
Wat als je je oude toestel wilt verkopen?
Maar hoe doe je zoiets dan? En is het wel veilig om je oude telefoon te verkopen. We hebben de volgende tips voor je.
Zo verkoop je je oude smartphone
1. Zoek uit waar je je telefoon gaat verkopen? Als je op Google zoekt bij “telefoon verkopen” krijg je meteen allemaal bedrijfjes waar dat mogelijk is. Je zou hier een betrouwbare partij kunnen uitkiezen. Ook hebben telefoonwinkels acties waarbij je een vooraf bepaald bedrag terugkrijgt voor je toestel. En je kunt natuurlijk ook voor een site als Marktplaats kiezen om je toestel te verkopen.
2. Maak je telefoon mooi aan de buitenkant. Een toestel zit vol viezigheid, maak ‘m lekker goed schoon. Pas op dat je geen water gebruikt. Er bestaan sprays die je op een doekje kunt spuiten en daarmee kun je het toestel schoonmaken. Zelf maak ik een keukendoekje heel licht vochtig met warm water en knijp ‘m zeer goed uit. Mijn telefoon heeft dit tot nu toe altijd overleefd.
3. Repareer dat wat stuk is. Zit er een barst in het scherm of werken bepaalde functies niet meer. Laat het eerst repareren voordat je je toestel te koop aanbiedt. Je verdient je investering mogelijk gewoon terug en je verkoopt ‘m wel sneller.
4. Verwijder je bestanden. Verwijder als eerste je foto’s, video’s en e-mails. Op Computertotaal vonden we de volgende beschrijving: “In iOS blijven je afbeeldingen na het verwijderen nog dertig dagen in de prullenbak opgeslagen, ze zijn dan dus terug te zetten op je filmrol. Ga in iOS naar de app Foto’s en tik op Albums. Bij Onlangs verwijderd zie je de foto’s die je de laatste dertig dagen hebt verwijderd. Kies Selecteer en vervolgens Verwijder alles om alle afbeeldingen definitief van je iPhone of iPad te verwijderen. Om je accounts te verwijderen, ga je naar Instellingen / Mail, Contacten, Agenda en tik je op de accounts die je onder Accounts hebt staan. Onderaan vind je de optie Verwijder account, tik hierop en bevestig de actie met Verwijder van iPhone. Bij Instellingen / iTunes en App Store tik je op de naam van je Apple ID en kies je voor Log uit. Hetzelfde doe je bij Instellingen / iCloud. Denk eraan dat je geen inhoud van iCloud verwijdert terwijl je bent ingelogd, want dan verwijder je de inhoud ook van al je andere apparaten die met iCloud zijn verbonden. Het is handig om ook nog even iMessage uit te zetten bij Instellingen / Berichten en FaceTime bij Instellingen / FaceTime. Apps verwijder je door er een seconde op te tikken totdat ze gaan wiebelen. Tik op het kruisje en bevestig je actie.”
We lazen dat als je op de Android phone je foto’s verwijdert ze ook echt weg zijn.
5. Terug naar de fabrieksinstellingen. Voor zowel de Android als de iPhone geldt dat je een back-up moet maken van je oude gegevens en daarna het toestel moet terugzetten naar de fabrieksinstellingen. Wil je lezen hoe dat per type toestel werkt, kijk dan op deze beschrijving op Computertotaal.
6. Zoek uit wat je toestel nog waard is. Sommige bedrijven geven een vast bedrag voor je toestel. De bedragen kunnen flink oplopen en de een geeft er meer voor dan de ander. Voor een inschatting van de waarde google even op taxatie waarde telefoon en je krijgt veel hits.
Hoe pak jij het aan?
We zijn heel benieuwd of jij je oude telefoon zelf houdt, dat je ‘m verkoopt of inruilt op een nieuw toestel. En wat waren jouw ervaringen hierbij? Laat het ons weten via de comments onder dit artikel. Vinden we gezellig :-).