fb
Damespraatjes Damespraatjes

Doe culinair: ga op wijnreis!

Klaar met zon, zee, strand en toe aan een culinaire trip? Natuurlijk kun je kriskras door je kookboek reizen op zoek naar de herkomst van smakelijke gerechten en bijzondere ingrediënten, maar echt leuk wordt het als je een wijnfeest bezoekt. In eigen land, slenterend langs de Moezel of gewapend met waterpistolen vol rode wijn in het Spaanse La Rioja.

Voor een wijnreis hoef je helemaal niet ver te gaan. Op Hollandse bodem wordt veel moois gemaakt en dat willen de wijnmakers graag laten zien. Van bovenin Friesland tot onderin Zuid-Limburg zijn in september de gezelligste wijnfeesten te bezoeken. Dichtbij de deur én veelal bereikbaar met het openbaar vervoer. En da’s prettig, want wie wil er bij zo’n feest nou de BOB zijn? Van klein en intiem tot groots en internationaal, zoals de Nederlandse Wijnfeesten in Groesbeek. In het laatste weekend van september kun je hier meer dan 300 kwaliteitswijnen van over de hele wereld proeven en inslaan, zijn de wijngaarden op de Groesbeekse heuvels te bezoeken en maak je live het Nederlands Kampioenschap Wijnvatrollen mee.

Wijnkoningin

Ga je toch liever de grens over, dan zijn de wijnfeesten bij onze oosterburen een aanrader. Want de Duitse gemütlichkeit die we kennen van de grote kerstmarkten, wordt ook gepresenteerd tijdens de wijnfeesten langs de Moezel. Van april tot eind november valt er in elk Moezeldorpje wel iets te vieren. Liefhebbers van witte wijn moeten zeker een bezoekje brengen aan het Weinfest Mittelmosel in Bernkastel-Kues. Hier kun je genieten van lokale moezelwijnen, zien welke lokale schone wordt gekroond tot wijnkoningin en kun je ’s avonds, met een lekker glaasje wit, kijken naar een spectaculaire vuurwerkshow.

Lokale wijnboeren

Wie liever een glaasje rood wegtikt, komt in Italië aan zijn trekken tijdens la vendemmia: de wijnoogst. Dat betekent dat je in september zelf in actie kunt komen en op blote voeten stampend in een wijnvat de druiven kunt laten barsten, maar je kunt natuurlijk ook volop proeven van het lekkers uit de kelders van lokale wijnboeren. Zo nemen kleine wijnboeren in het laatste weekend van september het stadje Panzano in de wijnstreek Chianti over tijdens Al vino Al vino en presenteren ze met trots hun zelfgemaakte wijnen.

Wijngevecht

Voor het meest bijzondere wijnfeest, moet je in Spanje zijn. In La Rioja, om precies te zijn. Hier wordt jaarlijks op 29 juni, de dag van patroonheilige San Pedro, de traditionele La Batalla del Vino uitgevochten tijdens het Haro wijnfestival.  De lokale bevolking trekt, tegenwoordig aangevuld met een flinke horde toeristen, naar de kliffen van Bilibio. Gekleed in het wit en voorzien van kruiken, kannen en waterpistolen vol wijn om daar helemaal los te gaan tijdens een ‘watergevecht’ zoals je dat nog niet eerder hebt meegemaakt. Zo wit als je de kliffen beklimt, zo rood daal je een paar uur later weer af. Tip: vergeet niet het traditionele rode sjaaltje om je hals te knopen en laat die zonnebril maar thuis. Een duikbril komt bij dit feest beter van pas.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook