fb
Damespraatjes Damespraatjes

De man van Quinty blijft ongezond leven na zijn hartaanval: “Het maakt mij woest”

In totale shock was Quinty toen haar man Harmen tijdens een barbecue in de tuin afgelopen zomer ineens in elkaar zakte. “Iedereen schrok en begon te gillen. In de eerste instantie verstijfde ik, maar al snel realiseerde ik me dat er actie ondernomen moest worden. Een paar jaar geleden heb ik een EHBO- en reanimatiecursus gevolgd. Nadat ik voelde dat Harmen geen hartslag meer had ben ik meteen begonnen met reanimeren”, vertelt Quinty. 

Aan de slag

Nog steeds kan Quinty niet geloven dat ze het leven van haar man Harmen heeft gered. “De cursus heb ik gedaan met een paar collega’s. Eigenlijk had ik er weinig zin in, maar nu ben ik blij dat ik ben gegaan. Als ik Harmen niet had kunnen reanimeren, was hij er mogelijk niet meer geweest. Een bizar idee.” In het ziekenhuis wordt door de arts bevestigd dat Harmen een hartaanval heeft gehad en dat Harmen echt met zijn leefstijl aan de slag moet.

Koken en wijn

“Van de een op de andere dag was Harmen hartpatiënt. Iets wat niet echt wilde landen. Harmen is ondernemer en werkt soms wel 80 uur per week. Zijn hobby’s zijn koken en het drinken van wijn. Sporten is minder zijn ding en daar heeft hij ook eigenlijk weinig tijd voor. In de weekenden doet hij graag dingen met de kinderen en staat veel achter zijn barbecue. De combinatie van het harde werken, het ongezonde eten en het gebrek aan beweging zijn natuurlijk alles behalve goed voor hartpatiënten.”

Zie je nou wel

In het ziekenhuis wordt er door de artsen en verpleegkundigen benadrukt dat het roer voor Harmen echt om moet. “Ze verwezen hem naar een diëtist, radden hem aan minder te gaan werken en zeiden dat hij meer moest bewegen. Niet heel intensief, maar gewoon beginnen met een half uurtje wandelen elke dag.” Stiekem is Quinty blij dat Harmen nu met zijn neus op de feiten werd gedrukt. Zij vertelde hem al langer dat hij gezonder moest gaan leven, maar naar haar wilde hij niet luisteren. “Zie je nou wel”, zei ze nog toen ze in de auto terug naar huis zaten.

7 kilo kwijt

De eerste weken na de hartaanval volgt Harmen de adviezen keurig op. “Op de zaak waren ze erg geschrokken en hielden ze Harmen flink uit de wind. Hierdoor werkte hij nog maar 40 uur per week en had hij meer tijd om te gaan wandelen. Daarnaast lette hij op zijn voeding en dronk geen alcohol meer. In een paar weken was hij maar liefst 7 kilo kwijt. Zijn diëtist, arts en ik waren ongelofelijk trots op hem!”

Broodjes kroket

Maar na een paar weken gezond leven, sluipen langzaam maar zeker de oude gewoontes er weer in. “Het begon met het overslaan van één wandeling om wat langer op kantoor te blijven. Dat werden twee wandelingen en uiteindelijk ging hij helemaal niet meer.” Ook met het gezonde eten neemt de motivatie snel af. “Ik merkte dat hij weer ongezonder ging eten. Maar waar hij dit vroeger in mijn bijzijn deed, doet hij het nu stiekem. Ik vind bijvoorbeeld bonnetjes van fastfoodketens in zijn auto of zie op de bankafschriften dat hij op kantoor broodjes kroket heeft laten bezorgen. Het klinkt gek, maar soms voelt het een beetje als bedrogen worden.”

Op hetzelfde gewicht

Ook de diëtiste merkt dat Harmen de focus een beetje kwijt is. “Zij heeft hem erop gewezen dat hij weer een paar kilo was aangekomen en dat het wel belangrijk was dat hij zich weer zou herpakken. Sindsdien heeft hij al zijn afspraken bij haar afgezegd en geeft hij aan dat  hij het zelf ook wel kan.” Dat Harmen het niet zelf kan blijkt wel uit het getal op de weegschaal en het aantal uren dat hij maakt op kantoor. “Zijn hartaanval is enkele nu negen maanden geleden en hij is weer op hetzelfde gewicht als toen. En waar zijn collega’s hem de eerste weken flink hebben ontzien op kantoor, hebben ze hem nu weer 24 uur per dag nodig. Zelfs als we op vakantie zijn bellen ze hem om elf uur ’s avonds nog.”

Woede

Quinty is het zat. Ze maakt zich zorgen en ergens voelt ze ook veel woede. “Negen maanden geleden heb ik hem met eigen handen moeten reanimeren. En nu gooit hij er met de pet naar? Wat vertel ik onze kinderen als ze straks geen vader meer hebben? Ik wil zo graag dat hij minder gaat werken, meer beweegt en stopt met het naar binnen werken van die ongezonde meuk. Ik realiseer me dat dit heel lastig moet zijn voor hem, maar een andere keuze heeft hij helaas niet.”

Op respectvolle wijze meepraten over dit verhaal? Dat kan in de reacties onder dit artikel. 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook