fb
Damespraatjes Damespraatjes

Hoeveel AED’s hangen er bij jou in de buurt? Doe de check!

Na het instorten van de Ajax speler Nouri op het voetbalveld in Oostenrijk hebben veel mensen zich aangemeld voor een cursus reanimeren. Zelf ben ik er één van en weet inmiddels waar ik naar moet kijken en op moet letten als er naast me iemand in elkaar stort. En ik vind dat een bijzonder prettig gevoel omdat ik weet dat het zoveel kan uitmaken als je op een dergelijk moment de juiste actie kan inzetten.

Waar is je kans op een hartstilstand het grootst?

Dat is thuis. In zo’n 70% van de gevallen vindt een reanimatie thuis plaats. De rest is op straat, in een openbaar gebouw of tijdens sport of ontspanning ergens anders. Op de website van de Hartstichting kwamen we de volgende cijfers tegen:

  • Per jaar zijn er in Nederland zo’n 7.000 – 8.000 reanimaties buiten het ziekenhuis.
  • Meestal zijn het omstanders die een slachtoffer reanimeren (in ruim 75% van de gevallen) voordat de ambulance aanwezig is.
  • Slachtoffers van een hartstilstand zijn ongeveer 67 jaar jaar oud.
  • Bij een hartstilstand heb je een kans om het te overleven van gemiddeld 23%.

Het AED apparaat

Het AED apparaat (dit is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Dit gebeurt door het geven van een elektrische schok) vormde een belangrijk onderdeel van de reanimatie cursus. Waarom heb je ‘m nodig, waar kun je ‘m vinden of hoe krijg je ‘m in je buurt en hoe werkt het. Een AED kan samen met hartmassage levens redden en de kans op onherstelbare schade verkleinen. Op de cursus werd uitgelegd hoe een AED werkt. Maar ook als je hier niet mee hebt geoefend kun je er mogelijk toch mee werken. Want als je het AED koffertje openmaakt treedt er een gesproken systeem in werking die je vertelt wat je moet doen. Heel handig!

112 bellen en op zoek naar een AED

Natuurlijk moet je zo snel mogelijk 112 bellen als iemand een hartaanval krijgt.  De hulpverleners komen zo snel mogelijk met de meest geavanceerde apparatuur voorrijden, maar dat kan soms even duren. De aanwezigheid van een AED op een paar minuten afstand van de plek waar je bent kan van levensbelang zijn. Maar weet jij waar bij jou een AED hangt? En op hoeveel afstand van waar je bent.

Postcodecheck: hoe veilig is jouw buurt?

AED apparaten staan geregistreerd in een systeem dat bij 112 bekend is. Zij zullen jou telefonisch laten weten waar een dergelijk apparaat hangt. Maar niet iedere wijk is voorzien van een grote hoeveelheid AED apparaten. Check hier in welke wijken onvoldoende AED’s beschikbaar zijn.

Neem het heft in eigen hand

Op de website van de Hartstichting lezen we ook dat je zelf een AED kunt kopen. De apparaten die in Nederland worden aangeboden zijn allemaal voorzien van een keurmerk, maar ze zijn wel prijzig. Je kunt de apparaten ook huren, maar er zijn ook buurtinitiatieven waarbij buren samen geld inzamelen om een AED aan te schaffen bij een bedrijf als Procardio: dé AED specialist. De kosten vallen dan enorm mee, zeker als je het afweegt tegen het redden van mensenlevens.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook