fb
Damespraatjes Damespraatjes

Beatrice: “Mijn tieners mogen geen smartphone”

kinderen mogen geen smartphone

Voordat Beatrice moeder werd, had ze best een mening over strenge ouders. “Je zag ze soms in het park, op straat, op het terras of bij iemand thuis: ouders die heel streng zijn voor hun kinderen. Ik kon er niet tegen! Altijd geloofde ik dat vrijheid essentieel is voor de optimale ontwikkeling van kinderen. Ga maar een keer op je bek en maak een fout. Maar sinds ik zelf moeder ben, ben ik strenger dan andere ouders.”

Beste intenties

Dertien jaar geleden werd Beatrice moeder van een tweeling. “En twee jaar later kreeg ik nog een dochter. We zijn met z’n vijven thuis, en dat is erg gezellig. We hebben geluk; onze kinderen zijn gezond en doen het goed op school. Ze zijn gehoorzaam en maken zelden ruzie. Meestal hoef ik niet streng te zijn, maar soms kan het niet anders. Maar ik doe het met de beste intenties.”

Mogen ze niet

De kinderen van Beatrice willen het liefst zijn zoals hun leeftijdsgenoten. “Dat snap ik; alle pubers willen zo normaal mogelijk zijn. Helaas ben ik het daar niet altijd mee eens en zijn er regelmatig dingen die ze van mij niet mogen. Zo krijgen ze geen elektrische fiets, en kopen we ook geen fast fashion. Ik vind het belangrijk dat mijn kinderen voldoende lichaamsbeweging krijgen en duurzame kleding kopen die niet door kinderhandjes is gemaakt.”

Geen smartphone

Een ander punt van discussie bij Beatrice thuis zijn smartphones. “Hier zijn mijn man en ik héél stellig in: tot hun achttiende mogen ze geen smartphone of sociale media gebruiken. Ik vind dat smartphones een te grote afleiding veroorzaken en sociale media zijn slecht voor de ontwikkeling. Wist je dat veel gedragswetenschappers in Silicon Valley hun kinderen geen smartphones en sociale media laten gebruiken vanwege bezorgdheden over verslaving, mentale gezondheid, sociale vaardigheden, slaapkwaliteit en cognitieve ontwikkeling? Ze pleiten voor echte ervaringen en interacties, met een focus op het bevorderen van gezonde gewoonten en het beperken van schermtijd. De mensen achter het ontwikkelen van deze apps laten hun eigen kinderen ze niet gebruiken!”

Wel een mobiele telefoon

De kinderen van Beatrice mogen wel gebruikmaken van het internet en hebben ook een mobiele telefoon. “Ze hebben allemaal een eigen laptop voor schoolwerk. Ik controleer in de geschiedenis van de laptop of ze hem niet stiekem gebruiken om op sociale media te gaan. Verder hebben ze een mobiele telefoon waarmee ze kunnen bellen, sms’en, fotograferen en gedownloade muziek kunnen beluisteren. Zo kunnen ze in contact blijven met hun vrienden zonder verslaafd te raken aan een smartphone.”

Beter voor hun ontwikkeling

Het smartphoneverbod is iets waar de kinderen van Beatrice niet blij mee zijn, maar ze hebben het wel geaccepteerd. “We hebben het vaak uitgelegd en inmiddels beginnen ze het te begrijpen. We zien dat onze kinderen meer tijd steken in sporten, muziek maken en afspreken met vrienden dan hun leeftijdsgenootjes. Van vriendinnen hoor ik regelmatig hoe hun pubers urenlang op de bank liggen met hun telefoon. Onze kinderen doen dat niet. Die gaan voetballen, padellen of naar de bioscoop. Veel beter voor hun ontwikkeling.”

Later dankbaar

Beatrice krijgt vaak te horen dat mensen het zielig vinden dat haar kinderen geen smartphone mogen. “Ja, het is streng. Maar zielig? Dat zeker niet. Als mensen zich eens wat meer zouden verdiepen in het effect van sociale media op kinderen en hoe verslavend smartphones zijn, dan zouden ze waarschijnlijk ook deze keuze maken. Ik snap wel dat het lekker is; zo’n tiener die rustig op de bank ligt te scrollen. Maar het maakt zijn/haar wereld zó klein! Laat ze lekker naar buiten gaan en echte ervaringen opdoen. Nu zullen ze het moeilijk vinden, maar later zijn ze je dankbaar.”

Bovenste afbeelding: Unsplash+

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook