fb
Damespraatjes Damespraatjes

‘Grotere mentale gezondheidsproblemen bij kinderen met ouders met zware baan’

Vroeger hoorde je het bijna nooit, maar tegenwoordig is het voor veel gezinnen gewoon niet anders: allebei de ouders vertrekken ’s ochtends naar hun werk. Niet alleen is geld een belangrijke drijfveer voor ouders om allebei te werken, ook het najagen van persoonlijke groei is voor veel ouders een reden. Veel kinderen gaan om deze reden naar de opvang, hebben oppas aan huis of worden ondergebracht bij familie. 

Grotere mentale problemen

Wat doet het drukke leven van ouders met de mentale gezondheid van kinderen? Onderzoekers van de de Australian National University (ANU) deden er een 10-jarig onderzoek onder 2.500 stellen en hun kinderen in Australië naar. De resultaten van het onderzoek werd gepubliceerd in Social Science & Medicine en liegen er niet om: banen die veel vergen van ouders en ten koste gaan van tijd met het gezin, brengen mogelijk de mentale gezondheid van kinderen in gevaar, concluderen de onderzoekers. In het onderzoek werd onder andere gekeken naar gedragsproblemen, hyperactiviteit en relaties met leeftijdsgenoten.

Hoofdonderzoeker Huong Dinh zegt dat kinderen het grootste risico op mentale gezondheidsproblemen lopen wanneer de ouders moeite hebben met het vinden van balans tussen werk en privé. Het gaat hier om situaties waarin er een hoge werkdruk is en de baan niet altijd zeker is. “Als ouders moeite hebben met het combineren van verplichtingen voor werk en het gezin, krijgen ze last van vermoeidheid, stress en zijn minder gelukkig. Dit heeft invloed op de gezinsrelaties en het welzijn van de kinderen” aldus Dinh.

De oplossing

ANU zegt dat dit de eerste studie is waarbij wordt aangetoond dat het ontbreken van een goede balans invloed heeft op de mentale gezondheid van kinderen, zoals angsten en zich meer terugtrekken.

De oplossing? ANU geeft aan dat het snel beter gaat met kinderen wanneer de balans is teruggebracht.

Hoe gaat dit bij jou thuis?

Zowel mijn vriend als ik werken. Hij werkt fulltime, ik werk 4 dagen per week. Wij genieten enorm van ons werk en er is geen sprake van stress en een dis-balans. Wij geloven dat je werken en een gezin kunt combineren, zo lang je  passende opvang voor het kind regelt.

Hoe gaat dit bij jullie? Hebben jullie allebei een baan? En wat was de reden waarom jullie hier voor hebben gekozen? Praat met ons mee in de comments onder dit artikel!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook